Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ексгумація на площі Скорботи в Коломиї завершилась: які результати пошукових робіт

Ексгумація на площі Скорботи в Коломиї завершилась: які результати пошукових робіт

Тиждень у центрі Коломиї тривали ексгумаційні та пошукові роботи на площі Скорботи. Віднайдено 8 домовин, в кожній із яких – по кілька останків. Наразі триває експертиза біологічного матеріалу, але вже зараз можна сказати, що тут майже 70 років під товщею ґрунту залишалися щонайменше 20 тіл. Згідно даних з архівів – тут перепоховані співробітники НКВС та радянські солдати.

27 серпня пошукові та ексгумаційні роботи були завершені.

Які нові факти відкривають ці знахідки, чиї останки покоїлись під червоною плиткою коломийської площі і врешті – які ж подальші кроки міської влади у перетворенні цієї місцини. Про це розповість Інформатор Коломиї.

Дергачьов та інші кати українців, а також солдати Червоної армії під товщею ґрунту 

Директор комунального підприємства “Пам’ять” Василь Тимків у коментарі Суспільному зауважив, що поховання виявили не під меморіальними плитами, а у проході між ними.

“Ми виявили 8 домовин. У такому ящику, ймовірно, декілька людей в хаотичному розташуванні. Вони не мають анатомічної цілісності. Зрозуміло, бо тіла перепоховані”, — каже Василь Тимків.

З його слів, в архівних документах йдеться про те, що у цьому місці після завершення Другої світової війни перепоховали 520 працівників НКВС та радянських солдатів.

“Місцеві старожили пам’ятають, коли фактично за одну добу чи одну ніч перепоховали переважно військових внутрішніх військ НКВС. Серед них — славнозвісний Дергачов, який проводив каральні акції проти українського населення й визвольного руху. Саме він загинув у бою з відділом під командуванням легендарного сотенного УПА Мирослава Симчича“, — розповідає Василь Тимків.

Рештки радянських солдат та працівників НКВС. Фото – Суспільне Івано-Франківськ

Окрім фрагментів людських скелетів на площі Скорботи за тиждень знайшли залишки чоботів, ременів без пряжок, ґудзиків із зображенням зірки.

Експертиза ще триває. Точні дані про знайдені останки будуть відомі згодом.

Наразі ж будівельна техніка покинула площу Скорботи, залишивши ями. Місцева влада має розрівняти цей пляц, а опісля завершення експертизи – перепоховати останки.

Монета з радянською зіркою. Фото – Суспільне Івано-ФранківськПлоща – зміщена після реконструкції, на черзі – ще одна

Меморіальну площу на тому місці створили у 1954 році, каже директор музею історії міста Коломия Юрій Плекан. Від того часу її кілька разів реконструювали.

“До реконструкції 1986 року колишня Площа героїв розпочиналася там, де сучасна стоянка таксі, й трішки займає хідник тротуару. Вона не є в тих межах як зараз, а значно посунена”, — говорить Юрій Плекан.

Нагадаємо, у Коломиї дискусія щодо реконструкції площі  розпочалась 7 років тому.

2017 року в залі міськради відбулися громадські слухання щодо реконструкції площі. Тоді ж оголосили конкурс проєктів і пообіцяли закласти кошти в бюджет. Відтак площа Скорботи мала знову бути названою площею Героїв і увіковічити пам’ять про захисників України, зокрема сучасної війни. Кращим визнали проєкт архітекторів  Олександра Малковича та Андрія Теслевича. І заклали в бюджет першу частину коштів на реконструкцію – 300 тис. грн. Та на тому процес зупинився.

2019 року коломийські активісти самостійно демонтують одну із зірок паркана та під час акції “Ватра Слави” на свято Покрови.  А вже за два роки – 28 вересня  2021 р. – справа з демонтажу радянських символів стала масовою. Комунальники вкупі з атовцями та громадськими активістами міста збивають дочиста усі зірки й лаврові вінки з металевого паркану. Згодом демонтували і статую радянського солдата.

Більше з історії площі Скорботи (Героїв) читайте у статті Історія руйнації

Міський голова Коломиї запевнив журналістів, що на площі скорботи планується реконструкція ще до кінця 2024 року. Тут буде місце для вшанування пам’яті захисників України у російсько-українській війні. На черзі – завершити проєктні роботи й почати реконструкцію.

До слова, в Івано-Франківській області є приблизно 140 радянських меморіалів, де можуть бути поховання.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору