Інформатор Коломия

ВЛАДА

Басейн-довгобуд у Коломиї передали КП “ІНВЕСТ”. А що там зі справою про розкрадання коштів на H2O-CLASSIC?

Басейн-довгобуд у Коломиї передали новоствореному підприємству "ІНВЕСТ"

На серпневій сесії Коломийської міської ради депутати підтримали рішення про передачу недобудованого басейну комунальному підприємству “Інвест”. Цікаво, що цей підрозділ виник… методом перейменування районної аптеки. Займатись воно має будівництвом, інжинірингом, геологією, геодезією і навіть ландшафтними послугами. У депутатів було чимало питань щодо такої докорінної зміни райаптеки, а проте при передачі недобудованого басейну “Інвесту” жодних запитань не виникло.

Проте Інформатор Коломия таки вирішив розпитати про плани щодо будівлі “H2O” у Миколи Бакая, якого наприкінці червня призначили директором КП “Інвест”. Водночас із бюджету заклали ще 1 млн грн (збільшили статутний капітал до 2 млн грн).

Детальніше – у статті Комунальну аптеку в Коломиї перейменували в… будівельне підприємство.

Судячи з рішення міської ради довгобуд передали новоствореному підприємству “З метою проведення будівництва по об’єкту “Незавершене будівництво, Будівля басейну готовністю 23%» за адресою: вулиця Хмельницького Богдана, 67”. Проте директор підприємства запевнив, що наразі він лише вивчає документацію, а про плани добудови басейну у ратуші розмов ще нема:

“Там є 12 чи 16 томів того всього (про документацію на будівництво басейну – ред). Там треба сідати і дуже довго розбиратися…”, – каже Микола Бакай. І нагадує, що будівництво розпочалося у 2017 році й зупинилося через відкриті кримінальні справи.

Згідно рішення міськради будівля басейну готова на майже чверть – на 23%. Звучить обнадійливо, хоч виглядає навпаки.

А ще новий директор зауважує, що у новоствореному комунальному підприємстві працює він один. Оце намагається розібратися у документації. Про добудову басейну наразі мова не йде. І навіть, якби була можливість тепер відновлювати будівництво, то міська рада мусить замовляти послугу коригування проєктно-кошторисної документації, адже ціни за ці роки дуже змінилися.

Що відомо про кримінальну справу щодо будівництва басейну в Коломиї

Відомо, що тендер на будівництво басейну «H2O-CLASSIC» по вул. Богдана Хмельницького, 67  Коломийська міськрада провела 28 жовтня 2017 року. Тоді очікувана вартість сягала маже 199 млн грн.

За право будувати басейн тоді змагалося дві фірми: ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» з пропозицією у трохи більше 198 млн грн та ТОВ «ПБС», яке запропонувало на пів мільйона більшу ціну. Відтак 17 листопада 2017 року договір уклали зі столичною фірмою. Термін виконання спершу був до 30 вересня 2019 року, а потім його продовжили до кінця 2020 року у зв’язку із затримкою фінансування..

Будівництво профінансовано було на суму понад 103 млн грн, але роботи у повному обсязі не виконано. Потім була будівельно-технічна експертиза, слідчі перевірили місце робіт, виявили невідповідність обсягів виконаних робіт об’ємам вказаним в актах виконаних робіт за 2019 року. Відтак, суд ухвалив надати правоохоронцям доступ до банківських рахунків ТОВ “Концерн “Київпідземшляхбуд”.

Судова справа тягнеться від 18 березня 2020 року. А вже в ухвалі суду від 24 вересня 2021 року йдеться, буцімто старший слідчий Головного слідчого управління Національної поліції України встановив у цій справі факти підготовки завідома неправдивих 9-ти актів виконаних робіт.

Будівництво басейну призупинено, допоки триває слідство і нема рішення суду по цій кримінальній справі.

За даними сайту “Наші гроші” фірму «Київпідземшляхбуд» контролює колишній нардеп від «Нашої України» та очільник виборчого штабу Партії регіонів в Києві на виборах 2012 року Валерій Борисов.

Чи варто розцінювати передачу басейну-довгобуду на баланс нового комунального підприємства як сигнал про зрушення у цій справі про ймовірне розкрадання бюджетних коштів – мабуть, таки ні. Зрештою, Інформатор Коломия триматиме в увазі цю резонансну справу басейну-довгобуду, тож слідкуйте за нашими новинами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору