Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Від соуса до десертів: смачні рецепти зі слив

Кінець літа та початок осені чудовий час, аби приготувати різноманітні та смачні страви зі слив. Цей фрукт настільки універсальний, що з ним готують не лише десерти, але й закуски чи соуси.

Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.

Заливний пиріг зі сливами

Інгредієнти:

  • сливи – 500 г
  • борошно пшеничне – 250 г
  • яйця курячі – 3 шт.
  • сметана 20% – 130 г
  • цукор – 60 г +20 г для посипання слив
  • сода – 1 ч. л
  • лимонна кислота – 0,5 ч.л
  • олія – 50 г
  • сіль – щіпка
  • вершкове масло для змащування форми
  • цукрова пудра

Приготування: Сливи помийте, розріжте на половинки та очистіть від кісточок. Збийте міксером яйця із цукром до пишної піни. До яєчної маси додайте сіль, олію та сметану. Невеликими порціями всипте просіяне борошно, перемішайте. Додайте лимонну кислоту, соду і ще раз перемішайте. Форму для запікання змастіть вершковим маслом і вилийте тісто. Викладіть сливи зрізом нагору і злегка їх втоплюйте. Посипте цукром. Випікайте в наперед розігрітій духовці до 180 градусів 45-50 хвилин. Дайте трохи готовому пирогу охолонути у формі. Потім вийміть із неї, посипте цукровою пудрою і подайте до столу.

Закускові мариновані сливи до м’яса та салатів

Інгредієнти:

  • Слива – 2 кг
  • Цукор – 700 г
  • Оцет яблучний – 300 мл
  • Перець чорний, горошок – 10 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець духмяний, горошок – 2 шт.
  • Гвоздика – 5 шт.

Приготування: Вимийте сливи та залиште на друшляку, щоб вони стекли. Розріжте навпіл і вийміть кісточку (на бажання можна кісточку залишати). У широку каструлю з іржостійкої сталі викладіть сливи шарами, пересипаючи кожен шар лавровим листом, гвоздикою, перцем. На середньому вогні розчиніть цукор у яблучному оцті та доведіть до кипіння. Зніміть з вогню та залийте ним сливи, прикрийте рушником і лишіть на кілька годин. Впродовж 5 днів двічі на день вранці й увечері зливайте маринад з каструлі, доводьте до кипіння і знову заливайте ним сливи. За 5 днів простерилізуйте банки, складіть в них сливи, залийте знову прокип’яченим маринадом, закатайте. Поставте догори дном і накрийте ковдрою чи пледом до повного охолодження. Потім сховайте в прохолодне місце.

Кетчуп зі слив

Інгредієнти:

  • 1 кг слив
  • 2 томати
  • 1 солодкий перець
  • 1 перець чилі
  • 1 зубчик часнику
  • 2 ст. л оцту
  • 1 ст. л цукру
  • 1 ч. л солі

Приготування: Усі овочі – 1 кг слив, 2 томати, 1 солодкий перець, 1 перець чилі, 1 зубчик часнику – помийте, почистіть і наріжте довільними шматочками. Пропустіть через м’ясорубку, а після перелийте в сотейник, додайте 1 ст. л цукру та 1 ч. л солі. Варіть 40 хвилин на невеликому вогні. Важливо, щоб консистенція стала густою, тому, якщо необхідно, збільште час варіння до 60 хвилин. Потім додайте 2 ст. л оцту. Кетчуп зі слив можна переливати в стерилізовані банки й закручувати кришками.

Галета з ожиною і сливами на сирному тісті

Інгредієнти:

  • 180-200 г борошна
  • 100-105 г масла
  • 1 яйце
  • 50 г цукрової пудри
  • дрібка солі
  • 1 ч. л розпушувача
  • 2 ст. л сметани, йогурту або крижаної води
  • 3-4 ст. л коричневого цукру
  • 3-4 ст. л крохмалю
  • 0,5 кг слив або абрикос
  • 300 г ожина
  • 1 яйце для змащування

Приготування: Розрахунок інгредієнтів на 2 галети по 30 см в діаметрі.
Борошно, порізане масло, жовток, цукор, сіль, пудру і розпушувач змішати в мисці й перебити блендером до стану крихти
Додати йогурт та зібрати в один шматок. Поставити тісто на 1 годину в холодильник. Тим часом приготувати фрукти і ягоди – ожину перебрати, сполоснути водою і просушити. Сливи помити, видалити кісточки й порізати на 2 або 4 частини. В окремій мисочці змішати крохмаль з коричневим цукром. Вийняти тісто, розкачати два кола. Присипати кожне коло 1,5-2 ст л крохмалю з цукром. На верх по колу викласти сливи, в центр – ожину.

Капрезе зі сливами

Інгредієнти:

  • моцарела або бурата — 2 шт.
  • сливи — 500 г
  • м’ята — 1 пучок
  • зелений базилік — 1 пучок
  • оливкова олія, лимонний сік
  • свіжомелений чорний перець

Приготування:

Сливи та зелень помити, обсушити. З м’яти та базиліку обірвати листочки. Сливи розрізати навпіл, видалити кісточки. Половинки слив нарізати скибочками або кружальцями. Якщо у вас моцарела, нарізати її кружальцями. Якщо бурата — викласти кульки сиру на середину великої пласкої тарілки. Шматочки слив викласти на тарілку по колу, чергуючи їх з листочками м’яти та базиліку. Скропити лимонним соком і оливковою олією. Посипати свіжомеленим чорним перцем.

Джерела: ТСН, Клопотенко, shuba.life, cookpad.com

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору