Коломия До сайту

У Косові відзначили 600-річчя з дня першої писемної згадки про місто

Протягом 31 серпня та 1 версеня в Косові святкували 600 років від першої писемної згадки. З нагоди свята в місті відтворили процес солеваріння, а також місцеві ремісники продемонстрували свої народні вироби.

Розповідає Інформатор Коломия, посилаючись на Суспільне.

В середмісті жителі Косова відтворили моду кінця ХІХ – початку XX століття завдяки фотографіям того часу.

“Світлина — десь 1893-1900 року. Одяг ми намагалися візуалізувати, наскільки це можливо за такої якості фотографії. На ній зображений великий капелюх, характерний для тієї епохи. Їх можна було прикрашати квітами та навіть опудалами тварин. Тоді це було наче модно. І широкі криси мали бути на капелюсі, довга спідниця, перлини та клатчі без шлейки”, — розповідає місцева жителька Діана Слава в образі польської панянки.

З нагоди святкувань також відтворили стародавній процес варіння солі із соляних джерел, який і сьогодні можна зустріти в місцевих.

“Треба мішати, тому що сіль прилипає до дна. Я з дитинства це знаю, бо в нас варили. І я дитиною варила. Колись сіль була у нас дорога, але я не переймалася цим”, — розповідає місцева жителька Розалія Хромейчук.

На події також можна було побачити народні вироби місцевих майстрів, які в центрі міста розклали свої роботи.

Як зазначає організатор святкувань дійство не робили масштабним у зв’язку з військовими діями в країні, а кошти збирали на допомогу Силам оборони України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.