Коломия До сайту

Скандальне яйце: Інформатор виявив змову за 20 хвилин, Антимонопольний доводив 2 роки

Закупівля підіржавілого кованого яйця за 600 000 грн у серпні 2022 року стала каталізатором для коломийських журналістів Інформатора. Для того, аби зрозуміти, що закупівля була попередньою домовленістю нам вистачило 20 хвилин і 1 дзвінок. Журналістка Наталка Сандецька подала скаргу в Антимонопольний комітет. Минуло два роки – і ось цей комітет виніс рішення.

Крім великої писанки комунальники громади хотіли закупити ще три яйця – рекламні тумби. І методи були ті самі.

Але тоді – два роки тому – окрім факту закупівлі за попередньою домовленістю з’ясували ще одне: місцеву владу треба моніторити постійно: всі закупівлі, всі продажі комунального майна, кожен крок. Бо такий кричущий ляпас у розпал війни – то було за межами морального.

Інформатор Коломия нагадає давню історію з яйцем за 600 тис грн і наслідками такої діяльності.

Яйце номер один. Сотні тисяч на “файноту” і… знижка 23 грн

На жаль, місцева влада не понесе відповідальності за те, що вирішила витратити сотні тисяч гривень на старе і, можливо, комусь файне яйце з металу. Бо виявляється, коли ми збирали захисникам на термобілизну, прилади нічного бачення і черевики, керівники громади вирішили, що податки військових цілком годяться для закупівлі кованої писанки, яка перед тим кілька років простояла біля відпочинкового комплексу “Кузні” у селі Матеївці.

На участь у тендерній закупівлі з  виготовлення та встановлення малої архітектурної форми «Писанка» у серпні 2022 року надійшло 2 пропозиції: від ФОП Аннюк Ольга Володимирівна та ТОВ “Приват Кузня”. Перемогла ФОП Аннюк, яка запропонувала виготовити яйце на 23 грн дешевше. Але наступного дня в Коломию привезли яйце з логотипом “Kuznia”. Виявилось, це був вибір без вибору.

Писанка, яка наступного дня по закупівлі нібито була “виготовлена” на замовлення управління комунального господарства Коломийської міської ради. Праворуч – креслення виробу, долучене до технічних завдань по тендерній закупівлі

Ми теж здивувались. Мало того, що послугу надав зовсім не той, хто переміг. Та ще й виготовили менш, як за добу. Але ж ні. Виявилось, яйце вже купа часу простояло біля “Кузні”, а тепер його мають продати місту за 599 977 грн.

Ми подзвонили у “Кузню”.

“Воно (яйце, – ред) стояло в нас на території. А схотіли взяти для міста. Ми віддали те, що є, а зробимо собі аналогічне”, – прокоментувала Ольга Аннюк. Врешті зауважила, що кошти ще не заплатили.

Підозрілим було і те, що Ольга Аннюк в одній із закупівель фігурує як контактна особа ТОВ «Приват кузня». За даними сервісу Опендатабот Ольга Аннюк до червня 2021 року працювала керівницею ТОВ «Приват кузня».

Але це ще не все. Після першої розмови пані Ольга Аннюк  перетелефонувала в редакцію Інформатор від імені “Кузні”. Розпитувала, для чого ми цікавились тендером. На запитання про невідповідності у тендерній процедурі відповісти не змогла і врешті звинуватила журналістів Інформатора у нечесній роботі.

За 10 хвилин після цього міський голова Богдан Станіславський, вочевидь намагаючись погасити скандал, на своїй сторінці поспішив запевнити, що вже ніхто нічого не купує. Нібито Ольга Аннюк дарує нам це яйце. Цікаво, чи пані Ольга знала тоді про це?

Зазначені порушення умов проведення тендерної закупівлі журналістка Наталка Сандецька одразу ж виклала разом з іншими у скарзі Антимонопольному комітету.

А ще ми запропонували скористатися доказами, які зібрав Інформатор Коломия по цій справі.

Але влада Коломийської громади не зупинилася.

Ще три яйця – по тій самій схемі і… знижка 6 грн

Якщо ви сподівались, що непрозорий тендер на 600 тис грн на металеву писанку це єдиний випадок, то ніт.  Коломийська влада пішла далі. І за два дні після скандалу знову відбувся тендер. Цього разу – на виготовлення трьох рекламних тумб, вартістю 205 тис грн. 

Поки коломияни бунтували проти писанки на кільцевій, караван йшов своєю чергою. Вочевидь, обурення жителів міста ніхто всерйоз не сприйняв. Адже прямо під час скандалу коломийська влада провела ще один тендер і докупила за наші гроші ще три яйця.

Діяли за старою схемою: на участь в тендері подалися знову два претендента: ФОП Ольга Аннюк (представник і контактне лице “Кузні”) та, власне, ТОВ “Кузня”. І це знову порушення процедури закупівель, тому що на торгах мають бути заявлені два різні претендента, а не той самий.

Вартість робіт – 205 тис грн. Як і у випадку з писанкою на кільцевій біля автостанції, Ольга Аннюк запропонувала трохи менше: аж 6 гривень зекономив цей тендер для міста. Коли ковану писанку (до слова, на той час це був оглядовий майданчик, але вхід до нього заварили, адже дійти до яйця на кільцевій було небезпечно) то ціну з 600 тис грн збили на 23 гривні, проте цього разу, вочевидь, вирішили сильно не розганятися.

Коли на тендер подаються представники тієї самої організації – це пряме порушення процедури закупівлі, адже тендер передбачає конкуренцію і торги.

Що вирішив Антимонопольний комітет

9 серпня 2024 року адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України прийняла рішення, яким визнала наявність змови між ТОВ «Приват кузня» та ФОП Аннюк О.В. під час їх спільної підготовки та участі у відкритих торгах Управління комунального господарства на закупівлі з виготовлення та встановлення малої архітектурної форми «Писанка» та встановлення рекламних тумб. Очікувана вартість двох закупівель становила 805 000,00 гривень.

Антимонопольний комітет довів, що ТОВ «Приват кузня» та ФОП Аннюк О.В. під час підготовки та участі у торгах, всупереч Закону України «Про публічні закупівлі», узгоджували свої дії.

Штраф, яким не всіх налякаєш

За вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що призвели до спотворення результатів торгів обох учасників тендерної закупівлі – ТОВ «Приват кузня» та ФОП Аннюк О.В. – оштрафували на 68000 грн кожного

“Згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів тендерів”, – йдеться у повідомленні Антимонопольного про схеми в Коломиї.

Влада – не понесла покарання

Але у нас є питання не лише ФОП Аннюк і ТОВ “Кузня”. Ми переконані, що попередньо узгоджені дії мають поширитися і на організатора закупівель – управління комунального господарства. Адже саме вони подавали у вимогах ескізи кованих виробів, за якими “Кузня” уже, вочевидь, виготовила писанку і рекламні тумби.Особливо це легко було б довести на прикладі яйця за 600 000 грн: адже кована композиція уже була готова до оголошення закупівлі, а її рукотворний ескіз подали у технічних завданнях…

Звертаємо увагу прокуратури та ДБР на необхідності розслідувати факт попередньої змови між організатором тендеру (УКГ Коломийської міськради) і учасниками. Винуватці мають бути покарані, нехай і за два роки!

Тим часом – яйце на кільцевій біля коломийської автостанції стоїть, як і раніше. Хай воно буде німим нагадуванням тим, хто хоче за плести схеми і наживатися на наших податках та ще й таки плоским способом. Такий собі кований пам’ятник містечковій корупції.

Сподіваємось, далі буде…

А поки нагадаємо, що у 2022 роки Богдан Станіславський говорив про подарунок… за 600 тис грн

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com