Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Точно не ДТП: що трапилось увечері 4 вересня на коломийській стометрівці

Точно не ДТП: що трапилось увечері 4 вересня на коломийській стометрівці

Біда новинних неофіційних телеграм-каналів у тому, що за інформацію чи дезінформацію, яку вони поширюють, не відповідає ніхто. Так увечері 4 вересня телеграм-канали Коломиї та Івано-Франківська опублікували відео, де видно гурт людей, що обступив людину, яка лежить на дорозі. Підпис до відео однаковий – “Збили людину на вулиці Чорновола у Коломиї”. Виявилось – це поспішні висновки й відверта брехня. Якби адміни цих пабліків хоча б прослухали, що говорять очевидці на відео, то не вигадали б аварію, якої не було.

Інформатор Коломиї звернувся по коментар до поліції Коломийщини і з’ясувалось, що насправді увечері 4 вересня на вулиці Чорновола у Коломиї у хлопчини стався епілептичний напад.

“ДТП не підтвердилося, у чоловіка трапився напад епілепсії. Перехожі й знайомі повернули його на бік – у безпечне положення, надали допомогу”, – прокоментували у поліції.

Медиків швидкої допомоги хлопцю не викликали. Згодом напад минув і він пішов додому.

Проте понад 22 000 читачів цих телеграм-каналів прийняли вкид про аварію за чисту монету.

Інформатор закликає усіх, хто цінує правдиві новини довіряти офіційним джерелам інформації. А тим часом нагадаємо, як варто діяти, якщо на ваших очах у людини стався напад епілепсії.

Як надати допомогу людині з епілепсією під час нападу

У МОЗ стверджують, що правильна перша допомога – це дві прості дії: достатньо перевернути людину на бік та покласти щось м’яке під голову, щоб уникнути травми.

При цьому НЕ варто:

  1. класти будь-що до рота: тверді предмети можуть травмувати, пошкодити зуби та ясна, а інколи навіть існує ризик зламати щелепу; під час нападу в людини НЕ може запасти язик;
  2. намагатися зупинити напад – напад повинен пройти сам.

У більшості випадків напади при епілепсії не є невідкладними станами та не завжди потрібно викликати екстрену медичну допомогу. Але обов’язково телефонуйте 103, якщо:

  • напад триває п’ять хвилин або довше;
  • напади повторюється настільки часто, що у проміжках між ними у людини не відновлюється свідомість (на відміну від серії нападів);
  • коли у людини стається перший напад;
  • коли людина отримує травму під час нападу (наприклад, внаслідок падіння);
  • напад стається, коли людина перебуває у воді;
  • людина вагітна або хвора на діабет.

Нагадаємо, що епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються.  Ці напади проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або ж по всьому тілу. Іноді людина може зомліти чи втратити  контроль за функціями кишечника або сечового міхура.

Напади спричинені надлишком електричних імпульсів у групах клітин різних ділянок мозку. Епілептичні напади можуть мати форму як незначних провалів у пам’яті, так і важких тривалих конвульсій, а також різнитись за частотою, трапляючись як менше разу на рік, так і до декількох випадків у день.

Ознаки нападів мінливі та залежать від того, в якій ділянці мозку починаються порушення. Можуть виникати тимчасові симптоми, наприклад, втрата орієнтації або свідомості, порушення рухових функцій, органів відчуття (зір, слух та смак), зміни настрою та інші. Люди з епілепсією, як правило, частіше мають інші проблеми фізичного характеру – переломи та забої, а також такі психологічні стани як тривожні розлади та депресія.

 

Як надавати першу допомогу – дивіться у відео.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору