Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Після ексгумації: меморіальні плити на площі Скорботи у Коломиї демонтували і перенесли на кладовище

Меморіальні плити на площі Скорботи у Коломиї демонтували і перенесли на кладовище

Роботи на площі Скорботи у Коломиї тривають: після завершення пошукових досліджень та ексгумації робітники комунального підприємства “Пам’ять” покинули це місце так, як було. Далі – справа за міськими комунальниками. 4-5 вересня надгробні тумби демонтували ковшем і перевезли на кладовище.

Інформатор Коломия розповість, куди ж прилаштують гранітні плити та меморіальні таблиці з площі.

Нагадаємо, що в результаті ексгумації на площі Скорботи у Коломиї віднайдено 8 домовин, в кожній із яких – по кілька останків. Наразі триває експертиза біологічного матеріалу, але вже зараз можна сказати, що тут майже 70 років під товщею ґрунту залишалися щонайменше 20 тіл. Згідно даних з архівів – тут перепоховані співробітники НКВС та радянські солдати.

Більше читайте у статті Ексгумація на площі Скорботи в Коломиї завершилась

Тим часом наразі площу мають розрівняти робітники комунального підприємства “Полігон Екологія”. Новий директор цього КП Ігор Соловко стверджує: плити збережуть, наскільки це можливо:

“Зараз маємо завдання від міського голови, – каже Ігор Соловко – облагородити це місце, допоки у Івано-Франківську триває процес визначення, чиї це останки. Ми маємо вивезти залишки плит із іменними написами, акуратно поскладати на польському кладовищі. А вже після результатів ексгумації, останки будуть перепоховані”.

Відтак наразі міські комунальники мають демонтувати і надгробні тумби, і гранітні плити. Мармурові плити із переліком імен та прізвищ осіб, які нібито були перепоховані на площі, складають біля огорожі кладовища Бандери-Мазепи (польський цвинтар). А гранітні плити везуть на сміттєзвалище, але не викидати, а на зберігання. Потім, каже директор “Полігон Екологія”, ці плити використають для потреб міста.

Роботи триватимуть щонайменше до 11 вересня. Коли ж роботи будуть завершені, а площа – вирівняна, проектанти реконструкції площі мають взятися до своєї частини робіт.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору