Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

В Музеї історії Коломиї з’явився новий унікальний експонат – карта з бункеру в селі Спас

Нещодавно музей історії міста Коломиї отримав цікавий подарунок – карту Станіславівського повіту. Її музею віддав Савчук Василь, уродженець села Спас Коломийського району, колись цю карту приніс невідомий чоловік на виставку в бункері у селі Спас.

Розповідає Інформатор Коломия з посиланням на музей.

Походження цієї карти наразі невідоме, деяку інформацію дає надпис внизу: “1943 цеха МАГП: Резниченко, Редактор карти А. Дроган”.

Як повідомляє музей, більшість країв цього експоната ушкоджена, а також ушкоджена частина, на якій зображений Коломийський та Косівський райони.

Загалом на ній змальована територія Станіславівського повіту (існував з 1855 до 1944) – теперішня Івано-Франківська область. Також темно-червоною лінією позначено шосе, а тому можна припустити, що це дорожня карта.

Багато назв населених пунктів перекручено та неправильно написано навіть за правилами російської мови, а більш схожі до польських назв сіл Коломийщини та Косівщини. Наприклад: Ослави Бялиє, Ослави Чарне, Березув Средні, Ключув Вельке, Слободка Лєсна, Сопув, Ковалювка, Маркувка, Ценева, Труйца.

Також на цій карті збережені забуті польські поселення неподалік від Коломиї, такі як Святий Станіслав (Свєнтий Станіслав) та Святий Йосиф (Свєнтий Юзеф), яких давно вже немає на мапі Коломийщини.

Надалі фахівці вивчатимуть карту та її можливе походження.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору