Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Понад 200 коломийських школярів долучилися до руханки на стадіоні “Юність”

Вчора, 13 вересня, на коломийському стадіоні “Юність” пройшла руханка присвячена 160-ї річниці від дня народження Кирила Трильовського, а також до Дня фізичної культури й спорту України.

Розповідає Інформатор Коломия з посиланням на допис міського голови.

Як і понад 100 років тому, юні коломияни долучились до загальноміської руханки. Всього спортивну зарядку виконали понад 200 учнів Коломийської громади.

Нагадаємо, Попри активну політичну діяльність Кирила Трильовського, найбільшим його внеском у громадське життя є заснування січового руху, що стало визначним у формуванні національної свідомості галицьких українців. 5 травня 1900 року у селі Завалля на Снятинщині заснували перше руханково-пожежне товариство «Січ». Воно займалося спортивною підготовкою молоді, поширенням українських патріотичних ідей, освітою селянства, співпрацювали з українськими кооперативними й страховими організаціями, вели пропаганду здорового способу життя (зокрема, боротьбу з алкоголізмом).

Січовий марш «Гей, там на горі Січ іде, гей, малиновий стяг несе» написав саме Кирило Трильовський. Він був не тільки поетом – писав публіцистику і видавав українські книжки.

Крім того, центром розвитку січового руху стала Коломия, де працювала адвокатська канцелярія Кирила Трильовського.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору