Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Яскравий та смачний: рецепти осінніх страв з гарбуза

Гарбуз – один з найпопулярніших продуктів восени, а ще дуже універсальний, адже приготувати з нього можна не лише основні страви, але й десерти чи напої.

Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.

Курка з гарбузом, тушкована в молоці

Інгредієнти:

  • 1 курка (вагою 1,5-1,6 кг)
  • 500 г гарбуза
  • 3 середні картоплини
  • 1 л молока  2,5%
  • 1 велика ріпчаста цибуля
  • 1 зубчик часнику
  • сіль та перець до смаку
  • дрібка паприки
  • зелень (для подачі за бажанням)

Приготування:

Помийте курку та розберіть на частини: стегенця, філе, крила. Хребет розріжте навпіл. У вас мають вийти великі шматки. Очистьте 500 г гарбуза від шкірки та насіння та наріжте середнім кубиком, цибулю так само, картоплю – кружальцями, а часник – дрібно посічіть. Беріть каструлю з товстим дном та викладайте інгредієнти шарами: картоплю, шматки курки, кубики гарбуза. Залийте все 1 л молока 2,5%. Потрібно, щоб воно покрило всі інгредієнти. Ставте тушкуватися на маленький вогонь на 2 години. Потім додайте порізану цибулю, часник, посоліть, поперчіть, всипте дрібку паприки та тушкуйте ще 30 хвилин на маленькому вогні. Після приготування дайте страві постояти 10 хвилин, щоб всі смаки та аромати об’єдналися. Подавайте до столу гарячою. За бажанням посипте дрібно посіченої зеленню.

Гарбузове лате Старбакс

Інгредієнти:

Для гарбузового сиропу:

  • 150 г (6 ст.л.) цукру
  • 150 мл води
  • 1 ч.л. кориці
  • 3 шт. спецій гвоздики
  • ¼ ч. л. меленого імбиру
  • ½ ч. л. меленого мускатного горіха
  • 150 г запеченого гарбуза (200 г сирого)

Для гарбузового лате:

  • 250 мл цільного молока
  • 30 мл еспресо
  • 2 ст. л. домашнього гарбузового сиропу
  • збиті вершки (за бажанням)

Приготування: Для сиропу: 200 г гарбуза очистьте від шкірки, наріжте шматочками та викладіть на застелене пергаментом деко. Запікайте 30 хв при температурі 180 градусів, готовий гарбуз повинен стати м’яким. Перебийте запечений овоч блендером у пюре. У каструлі змішайте 150 мл води, 150 г (6 ст. л.) цукру та доведіть до кипіння. Коли цукор розчиниться, додайте 1 ч. л. кориці, 3 шт. гвоздики, ¼ ч. л. меленого імбиру, ½ ч. л. мускатного горіха і 150 г гарбузового пюре. Перемішайте і варіть ще 20 хв. Через 20 хв зніміть сироп з вогню та одразу процідіть через марлю або дрібне сито. Перелийте сироп у чисту, суху ємність та зберігайте в холодильнику до 7 днів. Для лате: заваріть еспресо, нагрійте і спініть 250 мл молока. У чашку налийте 2 ст. л. гарбузового сиропу, зверху додайте 30 мл гарячого еспресо, перемішайте. Наповніть чашку підігрітим спіненим молоком на ¾. За бажанням зверху додайте збиті вершки та посипте лате спеціями.

Салат з гарбузом, фетою і шпинатом

Інгредієнти:

  • 300 г гарбуза
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 250 г сиру фета
  • 1 паковання (65 г) бейбі шпинату
  • 200 г червоної консервованої квасолі
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • ½ ст. л. коріандру
  • сіль до смаку

Приготування: 300 г гарбуза очистьте від шкірки та наріжте кубиками 1,5 на 1,5 см. На сковорідку вилийте 2 ст. л. рослинної олії, розігрійте та обсмажте гарбуз на маленькому вогні 10-12 хв. 250 г сиру фета наріжте кубиками. За потреби помийте та висушіть насухо 65 г шпинату. Злийте з консервованої квасолі рідину, відсипте 200 г продукту у друшляк та промийте під протічною водою, а потім просушіть у паперовому рушнику. У миску викладіть нарізаний сир фета, 65 г бейбі шпинату, обсмажений гарбуз та 200 г червоної квасолі. Заправте салат 2 ст. л оливкової олії, посоліть до смаку та додайте ½ ст. л. коріандру. Перемішайте.

Гарбузові кекси

Інгредієнти:

  • м’якоть гарбуза – 500 г
  • вершкове масло – 50 г
  • яйце – 1 шт.
  • цукор – ¼ склянки
  • мед – 2 ст.л.
  • сода – ⅓ ч.л.
  • борошно – ¾ склянки
  • родзинки – 100 г
  • горіхи – 100 г

Приготування: Щоб приготувати гарбузовий кекс, натріть гарбуз. З’єднайте вершкове масло, яйце, сіль, цукор, мед, гарбуз. Додайте борошно і соду. Форми змастіть маслом і посипте борошном, потім викладіть тісто. Випікайте при температурі 200° С 17-20 хвилин.

 Гарбузовий пиріг

Інгредієнти:

  • м’якоть гарбуза – 400 г
  • пісочне тісто – 200 г
  • яйце – 1шт.
  • кориця мелена – 2 ст.л.
  • мускатний горіх мелений – дрібка
  • цукор – 2 ст.л.
  • вершкове масло – 2 ст.л.

Приготування: Змішайте вершкове масло, цукор, мускатний горіх і корицю, злегка підігрійте. Додайте туди гарбуз і тушкуйте до 15 хвилин, остудіть. Тісто розділіть на дві частини і розкачайте. Одну частину викладіть на дно форми, зверху покладіть гарбузову начинку, накрийте другою половиною тіста. Зверху змастіть пиріг яйцем, посипте цукром і проколіть 3 дірочки. Випікайте при температурі 200° С 30 хвилин.

Салат табуле з гарбузом

Інгредієнти:

  • 150 г очищеного гарбуза
  • 1 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
  • 100 г кускуса
  • 1 невелика цибулина
  • 30 г свіжого пажитника
  • 100 г томатів чері
  • 50 г оливок без кісточки
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • сіль та перець до смаку

Приготування: Очистьте та наріжте кубиками розміром приблизно 2 см 150 г гарбуза. Розігрійте на пательні 1 ст.л. олії, викладіть гарбуз і смажте 3-5 хвилин, доки він трішки не розм’якне. Занадто м’яким він стати не повинен. У каструлі окропом запарте 100 г кускусу у пропорції 1:1. У цей час дрібно наріжте 1 цибулину та 30 г зелені. Також наріжте начетверо чи навпіл 100 г томатів чері. У салатнику змішайте готовий кускус, гарбуз, цибулю, зелень, оливки і томати. Додайте сіль і перець до смаку, заправте 3 ст.л. оливкової олії.

Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами

Інгредієнти:

  • 1 кг м’яса або курки;
  • 1 гарбуз середньої величини;
  • 150 г рису;
  • 100 г цибулі;
  • 100 г масла;
  • 3 помідори;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування: М’ясо наріж дрібними шматочками, залий водою, щоб м’ясо було злегка покрите, закрий посуд кришкою й тушкуй до готовності на слабкому вогні. Рис відвари до напівготовності. Дрібно наріж цибулю й пасеруй у маслі. Гарбуз очисти й наріж тонкими скибочками. Готове м’ясо змішай із рисом і цибулею, поперчи й посоли за смаком. Потім у глибоку сковороду, змащену маслом, поклади шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову покрий шаром гарбуза, зверху виклади кружальцями помідори по всій поверхні, влий трохи окропу або підсоленого бульйону й тушкуй у духовці під кришкою до готовності гарбуза. При подачі на стіл прикрась кожну порцію свіжою зеленню та сметаною.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору