Інформатор Коломия

ВЛАДА

З претензіями – під ратушу. Два дитсадки Коломиї бунтують проти закриття груп

З претензіями - під ратушу. Два дитсадки Коломиї бунтують проти закриття груп

Дітей докупи, аби тільки групи були повними. Приблизно таку вимогу поклала перед колективами дитсадків влада Коломиї. Іншими словами у одній групі хочуть об’єднати дітвору ясельної, молодшої та середньої групи. Звісна річ, такий підхід завадить вихователям організувати навчальний процес на висоті, дітям – також додатковий дискомфорт. Саме тому батьки дошкільнят разом із працівниками закладів дошкільної освіти чинять опір. 

Першим проти об’єднання і скорочення груп виступили садок № 18 “Ластівка, що на вул. Староміській. Наприкінці травня 2024 року батьки і педколектив зібралися біля ратуші, аби отримати чіткі відповіді на конкретні питання. Детально про це Інформатор Коломия розповідав у статті Бунт батьків і вихователів.

15 вересня ж під стінами Коломийської міської ради знову бунтували – понад півсотні коломиян зібралися, аби виступити проти об’єднання груп. Цього разу до активістів ЗДО №18 “Ластівка” приєдналися ще й батьки та педагоги садочка №3 “Берізка”, що на вул. Ковцуняка.

“Просимо не економити на наших дітях”

У дитсадку №18 “Ластівка”, що по вул. Староміській, наразі функціонує три групи, кожна з яких – інклюзивна. В них здобувають дошкільну освіту 47 дітей віком від 2 до 6 років. Крім того, ще 10 вихованців очікує заклад у цьому році.

Проти об’єднання дітей ясельної групи зі старшими батьки вихованців ЗДО №18 виступили ще навесні 2024-го. Тоді начальниця управління освіти Марія Козловська пояснила, що це зумовлене зменшенням чисельності дітей садки. Додала, що декотрі групи будуть закриті, інші – об’єднані. Це в управлінні освіти називають “привести групи до вимог”. Вочевидь, від своїх планів влада Коломийської громади не відступила, адже у проєкті фактичної мережі закладів освіти, кажуть педагоги, кількість груп – менша, ніж торік (див. Додаток 2 (ЗДО). Зокрема наразі йдеться про скорочення кількості груп в “Ластівці” до двох.

До того ж, троє фахівців садка лишаться без роботи. Але, на думку активістів, це несуттєва економія, враховуючи невисокі зарплати вихователів та помічників… на відміну від зарплат і премій начальства Коломийської міськради.

До теми: Антипремія “Найбільша премія начальства ратуші-2023”

Батьки, працівники та мешканці мікрорайону – опираються об’єднанню груп, вбачаючи у цьому шкоду для комфорту й розвитку дітей. Вони стверджують, що в різновікових групах неможливо забезпечити належний розвиток, навчання та виховання дітей.

Варто також нагадати, що ЗДО №18 – це єдиний заклад дошкільної освіти у цьому мікрорайоні Коломиї.

Крім того, вихователі “Ластівки” стверджують, що кількість дітей у їх групах відповідає вимогам. Нагадаємо, начальниця управління освіти навесні обіцяла, що групи від 15 дітей не будуть підлягати об’єднанню.

Садок недофінансовується – стверджують вихователі – протягом 2023/2024 року для закладу були придбані тільки фарби і вапно. Водночас самі батьки зацікавлені, щоб їхні діти ходили саме в цей садок, тому за власний кошт закупляють все необхідне.

“Ми, батьки, просимо вас у такий важкий для нас час не економити на наших дітях”, – йдеться у колективному зверненні до міського голови Богдана Станіславського.

Чи дослухається влада до активістів – покаже тільки час.

“Понад 30 дітей у групі. Як це може бути?”

У ЗДО №3 “Берізка”, що у мікрорайоні Франка, склалася така ж ситуація. За словами активістів, кількість груп хочуть скоротити з 8 до 7, хоча у проєкті рішення  (див. Додаток 2 (ЗДО) наразі це скорочення не відображається. Як розповіла вихователька старшої групи садочка №3 Олена Анатоліївна, заклад відвідують понад 150 дітей. Зараз в її групі є 23-оє дошкільнят, двоє діток – з особливими освітніми потребами.

Якщо управління освіти дійсно піде на те, аби закрити групу, де наразі є 16 дітей, тоді вихованців, до прикладу, Олени Анатоліївни буде більше 30 дітей, ймовірно, троє з них – з особливими потребами. Вихователька стверджує, що це неможливо.

Відтак у неділю, 15 вересня, батьки дошкільнят разом із працівниками садочків №18 та №3 зібрали підписи і зараз готуються висловити своє “проти” у залі засідань прямо перед розглядом питання про затвердження фактичної мережі закладів освіти на засіданні виконавчого комітету Коломийської міської ради. Нагадаємо, виконком засідатиме цього вівторка, 17 вересня, о 14:00.

Запис прямого включення дивіться у цьому відео:

Що вирішать у ратуші – читайте згодом на сайті Інформатор Коломия.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору