Коломия До сайту

Який вирок у справі хабарництва директору ліцею №1 виніс Коломийський суд

Коломийський суд виніс вирок колишньому директору ліцею №1 у справі про отримання неправомірної вигоди. Виявилося, хабар директор отримав натурою за підписання акту по багатомільйонній закупівлі вікон і дверей. Свою провину підозрюваний у хабарництві директор визнав ще  31 липня 2024 року під час досудового розслідування.

Деталі вироку суду і справи про хабарництво розповість Інформатор Коломия.

За даними слідства ситуація, що породила хабарництво сягає в часі ще літа 2023 року. Тоді ліцей №1 закупив вікна і двері у приватного підприємця. Вартість по закупівлі спершу ледь не перевищувала 4,2 млн грн, та згодом директор і виконавець уклали додаткову угоду, збільшивши суму на понад 132 000 грн.

І от що далі:

“В ході надання послуг виконавцем, обвинувачений умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди та особистої наживи, усвідомлюючи те, що згідно умов договору № 57 він вправі відмовитись від прийняття наданих послуг у разі виявлення недоліків, які виключають можливість їх використання відповідно до мети, запропонував виконавцю надати йому неправомірну вигоду у вигляді металопластикових конструкцій, за вчинення в його інтересах дій з використанням наданого йому службового становища, а саме за підписання актів про здачу-приймання наданих послуг по договору № 57 від 23.06.2023, подальшого безперешкодного перерахування коштів у сумі 4 330 573,13 грн в якості оплати обвинувачуваному, за надані послуги та укладення у майбутньому прямих договорів на виконання робіт по об’єкту – Коломийський ліцей № 1 за бюджетні кошти”, – йдеться у матеріалах судової справи.

Увечері 15 вересня 2023 року директор надіслав виконавцю повідомлення у Viber:

Вікна 5 шт=1.58х1.47, 2 шт=1.58х0.64, 1 шт=1.58х0.95. Це розміри уже такі, як мають бути, я уже відняв 3 см.

Далі у матеріалах цієї судової справи зазначено, що директор школи час до часу нагадував виконавцю закупівлі про попередні домовленості.

А відтак одного понеділка – 11 березня 2024 року рівно опівдні директор ліцею №1 отримав бажані 8 вікон, вартість яких оцінено у 48 000 грн. Ці вікна виконавець доставив вантажівкою прямо директорові додому.

Виходить, йдеться про отримання хабаря вікнами…  за підписання документації про встановлення вікон у школі (вибачте за вимушену тавтологію).

Справа надійшла до суду з угодою про визнання винуватості, укладеною 31 липня 2024 року під час досудового розслідування між прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у даному кримінальному проваджені Івано-Франківської обласної прокуратури.

Все закінчилось штрафом

Вироком суду колишньому директору ліцею №1 присудили штраф  51 000 грн із позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у закладах освіти всіх форм власності, на строк 1 рік.

А ще підсудний має повернути власнику хабар – неправомірно отримані металопластикові вікна VIKNAROFF Fester 500 в кількості 8 штук.

Нагадуємо, директор Коломийського ліцею №1 Мирослав Граб пішов з посади у липні цього року. За його словами, він написав заяву за власним бажанням і додав, що причиною такого рішення стали проблеми зі здоров’ям.

“Ніякого тиску з боку влади, я написав заяву з власного бажання, звільнений за згодою сторін”, — тоді прокоментував Інформатору своє звільнення Мирослав Граб.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com