Коломия До сайту

Вартий бути почутим навіть після смерті | рецензія на документальний фільм “Да Вінчі”

Фільм про Героя України Дмитра Коцюбайла затягне вас перекрученими, стежками, де повно небезпек, особистих викликів і… вогню. Багаття революційних ватр, жар промов кумирів, пекло війни, іскра в очах. Це наш Да Вінчі.

Журналістка Інформатора побувала на кінопрем’єрі у кінотеатрі “Стрічка” й ділиться своїми враженнями.

Дмитро Коцюбайло (Да Вінчі) – перший доброволець, удостоєний звання Героя України, член Проводу Національного-визвольного руху “Правий сектор” та командир батальйону “Вовки Да Вінчі”.

Режисерам вдалось показати шлях легендарного військовослужбовця від простого прикарпатського юнака родом до командира, який в молодому віці сформував окремий штурмовий батальйон. Показуючи більшість ключових моментів із життя Дмитра, стрічка передає дух та той вогонь, який палав в очах Дмитра ще змалку.

За словами його матері – Оксани Коцюбайло, Дмитро ще зі школи захоплювався історією. До прикладу, досліджував постаті Шухевича та Бандери. У дитинстві він навіть створив домашній музей з сусідських речей часів УПА.

У стрічці багато унікальних архівних матеріалів й кадрів з бодікамери Да Вінчі. Раніше ці записи ніде не публікували. Рідні, друзі та побратими згадують, як Дмитру вдавалось заряджати енергією всіх навколо, поширювати дух боротьби за незалежність.

В фільмі демонструють унікальні кадри 18-річного хлопця з с. Бовшів, який вирішив долучитись до Революції гідності в 2014 році. За спогадами близьких йому людей, Дмитро завжди був в перших рядах Майдану.

Одразу після завершення Революцію Гідності Да Вінчі приєднався до добровольців “Правого сектору” й вирушив на Донеччину. Він брав участь в найзапекліших боях АТО: визволення селища Карлівка, бої за Піски, Савур-Могилу та Авдіївку.

В 2014 році, будучи 19-річним бійцем, зазнав важкого поранення. Однак, незважаючи на важкі травми, вже через 3 місяці повернувся на лінію зіткнення.

У стрічці також знайдете відповідь на питання, звідки взявся позивний “Да Вінчі”. Ок, скажемо по великому секрету, що тут справа у захопленні мистецтвом. Та все змінила війна…

«Я на війні не малюю, тільки автоматом», – каже Дмитро в одному з відео часів АТО. 

Режисерам фільму вдалось передати силу кохання відважного воїна й тендітної дівчини, яка вирішила стати парамедиком в добровольчому батальйоні. За словами нареченої Дмитра – Аліни, їхнє кохання розпочалось під час танкового бою. Сидячи на башті танку, Да Вінчі й Аліна Михайлова разом мінусували терористів. Така дивна романтика війни…

“За свою свободу треба боротись”, – приговорював Дмитро. 

Цей фільм дає розуміння, як сила правди однієї людини здатна коригувати хід історії.

Дмитро надихав, показував приклад, горів! І згас, але тільки тілом. Для тисяч воїнів він досі – взірець боротись день за днем. А ще Да Вінчі – живий як ідея, як заклик долати російську навалу, нашу вічну патороч, найбільш ницого ворога в історії людства.

Побачити документальну кінострічку “Да Вінчі” можна в Коломиї на вул. В. Нагірного, 18. Стрічка йтиме раз в день.

Придбати чи забронювати квитки можна ТУТ.

Бронь за телефонами
097 125-19-45
099 253-95-00
093-832-88-66

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com