Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Справжня насолода осені: що приготувати з грибів

Часто осінь асоціюється з запахом лісу, де жовті листки дерев вправно ховають грибочки від людського ока. Збирання грибів у деяких родинах – справжня традиція, та що цікавого можна приготувати з цих мешканців лісових?

Інформатор Коломия ділиться рецептами.

Птітім з грибами

Інгредієнти:

  • 100 г свіжих чи 15 г білих сухих грибів
  • 1 цибулина
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • зубчик часнику
  • 2 г свіжого чебрецю
  • 150 г птітіму
  • 100 мл білого вина
  • ⅓ ч. л. солі
  • ¼ ч. л. перцю
  • 400 мл води чи бульйону
  • 25 г вершкового масла
  • 50 г пармезану

Приготування: Візьміть білі гриби та покладіть у сотейник. Якщо це були сухі гриби і ви їх замочували, злийте ту воду. Залийте гриби водою, додайте пів цибулини та варіть разом 10 хвилин. Свіжі пів цибулини наріжте дрібним кубиком, відварену викиньте. З грибів злийте воду та наріжте їх невеликими шматочками.У глибокій пательні розігрійте 1 ст. л. оливкової олії з 1 розплющеним зубчиком часнику та 2 г свіжого чебрецю. Коли часник стане коричневим, дістаньте його і чебрець зі сковорідки.Викладіть на сковорідку цибулю та гриби, смажте на повільному вогні, помішуючи, 3-5 хвилин.Додайте на пательню 150 г птітіму та 100 мл білого вина. Тушкуйте разом 1-2 хвилини, щоб спирти випарувалися. Посоліть і поперчіть страву. Влийте на пательню 400 мл води чи бульйону та варіть разом, помішуючи 15-20 хвилин до готовності птітіму. Перед подачею додайте 25 г вершкового масла та 50 г дрібно натертого пармезану. Гарно перемішайте та їжте страву гарячою.

Крем-суп з шампіньйонів з мідіями та білими грибами

Інгредієнти:

  • 100 г  білих грибів
  • 1 біла цибулина (або ріпчаста)
  • 300 г печериць
  • 50 г мідій
  • 100 мл вершків 20%
  • 20 г вершкового масла
  • сіль та перець до смаку

Приготування: Замочіть у мисці з холодною водою 10 г сухих білих грибів на 30 хвилин. Потім злийте воду, перекладіть гриби у сотейник та залийте 200 мл води. Поставте на плиту і варіть 15 хвилин на повільному вогні. Злийте цю воду та знову залийте ще 200 мл, варіть ще 15 хвилин. Останню воду не зливайте. Очистьте білу цибулю та поріжте маленькими кубиками. Розігрійте пательню з 20 г вершкового масла та обсмажте цибулю до м’якості. Помийте 300 г печериць, наріжте на кубики: спочатку розріжте кожен гриб навпіл, а потім ще на 6 частин. Додайте гриби на пательню до цибулі та обсмажте кілька хвилин, аби з них випарилася волога. Розморозьте 50 г мідій та додайте на пательню до печериць з цибулею. Смажте 2-3 хвилини. Печериці з цибулею та мідіями перекладіть у сотейник до відварених білих грибів. Влийте 100 мл вершків жирністю 20% і варіть все разом на невеликому вогні ще 5 хвилин після закипання. Перебийте масу занурювальним блендером до однорідної консистенції. Скуштуйте та додайте сіль і перець до смаку, ще раз перебийте.

Тушкована капуста з різними видами грибів та кмином

Інгредієнти:

  • ½ середньої білокачанної капусти
  • 250 г квашеної капусти
  • 1 цибуля
  • 100 г білих свіжих чи заморожених грибів
  • 50 г сухих білих грибів
  • 300 г печериць
  • 1 ч. л. кмина
  • 250 мл води (для сухих грибів)
  • 4 ст. л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку

Приготування: Підготуйте всі інгредієнти для приготування тушкованої капусти з кмином та різними видами грибів. Якщо у вас заморожені білі гриби, розморозьте їх заздалегідь. Візьміть 50 г сушених білих грибів, залийте 250 мл окропу. Залиште на 20 хвилин. За допомогою шатківниці для капусти наріжте ½ середньої білокачанної капусти. Якщо немає шатківниці, можна порізати дрібно ножем. Розігрійте пательню із 2 ст. л. соняшникової олії та підсмажте капусту. Додати 1 ч. л. кмину і смажте капусту до м’якості. Візьміть 1 цибулю, очистьте і дрібно поріжте, а 300 г печериць помийте та розріжте на четвертинки. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, додайте цибулю, а потім печериці та білі гриби. Злийте воду з білих сушених грибів в окрему миску, вона ще знадобиться. А гриби також додайте в пательню. Готуйте до випаровування рідини. Візьміть товстостінну каструлю і з’єднайте капусту з грибами та цибулею. До інгредієнтів додайте 250 г квашеної капусти. Посоліть і поперчіть до смаку.Додайте рідину, у якій запарювалися білі гриби. Тушкуйте капусту з грибами та кмином 30 хвилин. Після приготування можна подавати одразу до столу. Також ця страва буде смачною й в холодному вигляді.

Паштет з грибів та квасолі

Інгредієнти:

  • 200 г відварених опеньок
  • 200 г вареної квасолі
  • 1 цибуля
  • 2-3 ст. л. олії
  • ½ ч. л. кмину
  • 2 зубчики часнику
  • багет чи батон для подачі
  • 1-2 ст. л. соку лимона
  • сіль та перець до смаку

Приготування: Підготуйте всі інгредієнти для приготування смачного паштету з квасолі та опеньок. Якщо використовуєте відварені заморожені гриби, попередньо розморозьте їх, заздалегідь виклавши з морозилки у холодильник.Наріжте невеличким кубиком білу цибулину. Розігрійте пательню з 1-2 ст. л. соняшникової олії та обсмажте цибулю протягом 1 хвилини, аби вона стала м’якою, але не пересмажилася. Розчавіть 2 зубчики часнику та вкиньте до цибулі разом із відвареними та розмороженими 200 г опеньок. Попередньо відваріть квасолю. Відвар квасолі не виливайте одразу, ним буде можна регулуювати консистенцію майбутнього паштету. Вкиньте 200 г вареної квасолю до грибів із цибулею. Додайте ½ ч. л. кмину, сіль та перець до смаку. Кмин надасть готовому паштетові легкого пряного смаку. Перемішайте вміст пательні та прогрійте все разом протягом 1-2 хвилин. Пересипте квасолю із грибами у чашу блендера та додайте 1-2 ст. л. соку лимона для легкої кислинки та балансу смаку. Перебийте квасолю з опеньками блендером до однорідної консистенції. Додайте до паштету олію, приблизно 1 ст. л., аби пом’якшити структуру. Також саме час регулювати консистенцію відваром квасолі, якщо ви хочете зробити його трохи більш рідким. Перемішайте паштет та подавайте із підсушеним на сухій пательні батоном чи багетом.

Індичка з грибами та сиром

Інгредієнти:

  • 450-500 г Філе індички
  • 300 г Білі гриби (краще використовувати мікс або будь-які гриби за бажанням)
  • 1 шт. Цибуля
  • 2 зубчики Часник
  • 50-70 г Вершкове масло
  • 50-75 г Біле сухе вино
  • 1 шт. Апельсин (сік одного апельсина)
  • 100 г Сир
  • за смаком Сіль та перець

Приготування: Наріжте 450-500 г філе індички тонкими слайсами, тримаючи ніж під кутом 45 градусів. Після цього наріжте слайси смужками однакової товщини, щоб вони рівномірно приготувалися. Цибулю (1 шт.) наріжте півкільцями. Розчавіть лезом ножа 2 зубчики часнику. Підсмажте цибулю і часник на пательні з 50 г вершкового масла протягом 2-3 хвилин до прозорості. Додайте індичку, посоліть і поперчіть за смаком і готуйте ще 5-6 хвилин. Влийте 50-75 мл вина і вичавіть сік апельсина. Тушкуйте кілька хвилин, щоб випарувався алкоголь. Перекладіть готову індичку з цибулею у форму для запікання. На тій самій пательні підсмажте мікс лісових грибів (300 г), додавши 20 г вершкового масла. Можете використовувати будь-які інші гриби за своїм смаком – печериці, білі або гливи. Перекладіть гриби з пательні у форму до індички з цибулею. Накрийте все сиром. Розігрійте духовку до 180 градусів і поставте форму запікатися на 3-5 хвилин, до розплавлення сиру.

Джерело: Клопотенко

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору