Коломия До сайту

Домашнє насильство: відповідальність, проблема смішних штрафів і які докази важливі в суді | ВІДЕО

Б’є – отже любить. Насправді це реліктове уявлення про припустимі стосунки. Від цього українське суспільство відходить надто повільно. Проблема стара як світ. Та часто насилля проявляється не лише синцями на тілі. Моральний тиск, приниження, позбавлення засобів існування, погрози – все це різновиди домашнього насильства. 

Суддя-спікер Коломийського міськрайонного суду Денис Коваленко розповів про те:

  1. Яка відповідальність за домашнє насилля
  2. Скільки справ щороку місцевий суд розглядає за встановленими фактами такого насилля.
  3. Які докази до уваги й чому важливо не нівелювати такі випадки.

У випуску дивіться:

Тривожні цифри:

статистика випадків домашнього насильства у Коломийському районі

Інформатор Коломия отримав дані від поліції Коломийського району та міськрайонного суду. Статистика свідчить, що у середньому правоохоронці отримують по 2,5 викликів щодня за скаргами про домашнє насильство. Половину таких випадків скаржники не бажають оформлювати у протоколи. Відтак і суди потрапляє тільки менше половини таких випадків.

Зокрема Коломийський відділ поліції повідомляє, що за ст. 173-2 КУпАП ( ст. 173-2 КУпАП) у 2023 році було 963 повідомлення про домашнє насилля, з них складено 350 протоколів. За 8 місяців 2024 року таких повідомлень було 775 і тільки третина було оформлено у протоколи (268 випадків).

Важливо розуміти, що у випадку нанесення тілесних ушкоджень орім справи про вчинення домашнього насильства суд розглядатиме ще одну – уже за кримінальним кодексом. А у певних випадках може розглянути кримінальну справу замість адміністративної.

Куди звертатися, якщо ви чи ваші рідні стали жертвами домашнього насильства

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації працює з 1997 року. Це єдина в Україні національна і безкоштовна гаряча лінія з питань попередження ґендерно зумовленого насильства та торгівлі людьми.

Дзвоніть 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного)

Більше інформації про аспекти домашнього насильства читайте ТУТ.

Тим часом, безоплатна правова допомога пропонує свої послуги. У Коломиї місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться на  вул. Міцкевича, 2 (в приміщення міського відділу ДРАЦС, 2-й поверх). Телефонуйте: (03433) 46372, 46376.

Довідково

Домашнє насильство – це не лише про побої. Зокрема окрім фізичного насильства є ще такі види:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com