Коломия До сайту

Воїну з Печеніжина встановили унікальний протез із мікропроцесором

Ветеран з Коломийщини Юрій Якубʼяк після поранення переніс понад 30 операцій. Але ця історія життєствердна, адже всі ці зусилля медиків і терпіння самого воїна – немарні. Йому першим в області встановили унікальний біонічний протез, зібраний з комплектуючих практично зі всього світу та колінним модулем японської компанії.

Інформатор Коломия ділиться історією захисника Юрія Якуб’яка за дописом Першого Добровольчого Хірургічного Шпиталю.

До повномасштабної війни Юрій був водієм-міжнародником: історичний злам лютого 2022-го він застав у Кривому Розі, коли він повертався з Туреччини.

У березні чоловік пішов на оборону країни добровольцем. Так потрапив до частини 1241 Івано-Франківської Національної гвардії, де колись проходив строкову службу. Якийсь час служив там, а потім направили під Кремінну, в Серебрянський ліс. Там, у липні 2023 року, виконуючи завдання, він отримав серйозне поранення — 152-й снаряд розірвався поруч і осколок немов ніж розсік його ліву ногу в коліні.

«Мені здавалося, що це кінець, але я тримався з усіх сил. У мене є маленька донечка і думка, що вона може залишитись без тата, не давала мені здатись. Я продовжував боротися», — розповідає Юрій.

Військовослужбовець втратив частину ноги під час бойового завдання. Нині він проходить лікування та реабілітацію в Першому добровольчому госпіталі «Брасс». Підготовка до протезування є дуже кропіткою та тривалою роботою.

Попри страшний біль та кровотечу, поки дрон продовжував над ним висіти, рухатись було не можна. Потім Юрій наклав собі турнікети, мав знеболювальне. Він пролежав в цьому лісі 6 чи 7 годин, не сподіваючись на порятунок, адже зовсім близько була позиція ворога. Але намагався підтримувати себе в свідомості наскільки це було можливо, поки не повернувся побратим.

«Це було настільки психологічно важко, що я не поясню й ні з чим не порівняю ті відчуття».

Після лікування в кількох містах України, Юрій приїхав до «Брасса». Тут йому провели ще одну операцію, а співробітники співпрацюючго з госпіталем протезного підприємства «Допомога» встановили унікальний біонічний протез, що став важливим етапом у його реабілітації.

Юрій став першим в Івано-Франківській області і одним з перших в Україні, кому його встановили.
Цей протез оснащений мікропроцесором, який дозволяє з легкістю пересуватися по різних поверхнях, ходити сходами й долати перешкоди.

«Цей протез насправді змінює все. Він дозволяє мені жити без обмежень і відчувати себе майже як раніше. Навіть зі сторони хода виглядає звичайною», — зазначає Юрій.

Його лікар-хірург, ортопед-травматолог Гліб Анатолійович Соловей, додає:

«Особливість випадку Юрія полягає в його потужному остеогенезі, процесі, коли організм активно утворює нову кістку. Юрій вже не вперше проходить операцію для усунення цього процесу. З часом кістка знову почала рости. Наша клініка зіткнулася з новим викликом — кістковий екзостоз, що утворився знову, тепер ріс у іншому напрямку та був до 4 см довжиною по зовнішній поверхні кукси. Це спричиняло запалення, набряки та біль, ускладнюючи процес протезування. Ми провели чергову операцію для видалення екзостозів. Важливо підкреслити, що комплекс заходів перед протезуванням, включаючи правильне формування кукси, є надзвичайно важливим для забезпечення комфортного і безпечного використання протезу».

Зараз Юрій проходить реабілітацію та планує звільнятись зі служби та повертатись до звичного життя з новою біонічною ногою, яка, варто сказати, виглядає дуже круто!

Від українців Юрію – красне дякую за захист, а лікарю та шпиталю – браво! Вболіваємо, аби наші воїни мали належну опіку, повагу й соціальний захист за те, що стали стіною за свій народ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com