Коломия До сайту

З 1 жовтня для українців можуть суттєво зрости ціни на інтернет

Українців попереджають про ймовірність зростання тарифів на інтернет, оскільки з 1 жовтня телекомунікаційних провайдерів можуть перевести на загальну систему оподаткування. Крім того, серйозне здорожчання послуг інтернет-зв’язку очікується для мешканців сіл та селищ. 

Інформатор Коломия ділиться деталями із матеріалу informator.ua.

Як повідомляють провайдери, з 1 жовтня від них вимагають переходу на загальну систему оподаткування, через що очікується ріст тарифів на інтернет. Наразі більшість з провайдерів працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП) та сплачують єдиний податок. Вони вважають, що таке рішення є спробою створити умови для домінування великих компаній на ринку.

Найбільше ці зміни торкнуться провайдерів в невеликих селах та селищах, а відтак їм доведеться суттєво підвищувати ціни для своїх абонентів. Історично, така географія не цікава великим представникам телекомунікаційної галузі через малу економічну вигоду, тому інтернетом там опікуються невеликі компанії.

«Це ж і підтвердило Міністерство цифрової трансформацїї, залучивши таких операторів до національної субвенції по зменшенню цифрового розриву. Такі мікрокомпанії змушені будуть оперативно розширяти штат для адміністрування загальної системи оподаткування. І всі ці додаткові затрати, відповідно, будуть перекладені на кінцевого споживача. Загалом, це торкнеться всіх абонентів, але в селах послуга і так дорожча, ніж в містах. Та, наразі, очікується додаткове здорожчання», – вважає організатор Української Конференції Операторів та Сервісів інтернет (УКОС) Олександр Петруня.

Зазначається, що ініціатива змусити провайдерів сплачувати більше йде від народного депутата, голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева. Він тисне на компанії, вимагає їх відмовитися від спрощеної системи оподаткування та змушує сплачувати більше податків, бо вважає, що вони заробляють шалені кошти.

Втім, представники телекомунікаційної галузі об’єдналися та зареєстрували петицію. В ній вони вимагають «заморозити» ініціативу з загальною системою оподаткування до кінця війни.

«Складається враження, що така антиконкурентна «політика» стосовно малого та середнього бізнесу саме сфери електронних комунікацій має іншу мету, зокрема, поглинання цього бізнесу, або його знищення та, як наслідок, позбавлення споживача доступних за ціною та якістю послуг доступу до мережі Інтернет», – йдеться у тексті петиції до Кабміну.

Станом на 24 вересня петицію провайдерів вже підтримали майже 22 тисячі українців. Необхідно 25 тисяч голосів, щоб петицію розглянув уряд.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com