Восени суп стає тією стравою, яка не лише надає відчуття ситості, але й зігріває холодними вечорами. А ще, приготувавши суп, ви можете забути про приготування щонайменше кількох прийомів їжі.
Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.
Суп з лисичками
Ігредієнти:
- Гриби лисички – 500 г
- Курячий бульйон – 1.5 л
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Масло вершкове 73% – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Лавровий лист – 1 шт.
- Зелень – за смаком
- Сметана 15% – за смаком
Приготування: Лисички добре промийте, почистьте і наріжте шматочками. Залийте холодною водою і варіть 20 хвилин. Цибулю і моркву очистьте, цибулю подрібніть, моркву натріть на грубій тертці. У сковороді розтопіть вершкове масло і спасеруйте цибулю з морквою до м’якості. Додайте лисички, посоліть, поперчіть і смажте 10 хвилин, періодично помішуючи. Картоплю помийте, очистьте і наріжте кубиками. У каструлі закип’ятіть бульйон і покладіть у нього кубики картоплі, смажені лисички з овочами та лавровий лист. Доведіть до кипіння, посоліть і варіть 10 хвилин. У кінці вийміть лавровий лист. Розлийте готовий суп порційно по тарілках, додайте сметану і подрібнену зелень. Смачного!
Рибний чаудер з цукіні
Інгредієнти:
- Риба біла, філе – 500 г
- Цукіні – 2 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Свиняча підчеревина – 100 г
- Кукурудза, зерна – 100 г
- Бульйон овочевий – 1.5 л
- Плавлений сир – 100 г
- Вустерський соус – 2 ч. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – за смаком
Приготування: Цукіні, картоплю і цибулю помийте, очистіть та наріжте невеликими кубиками. Підчеревину наріжте маленькими шматочками й обсмажте на сковороді кілька хвилин. Потім додайте цибулю і смажте, помішуючи, до прозорості. Додайте картоплю і смажте ще 5-7 хвилин. Закип’ятіть овочевий бульйон і додайте засмажку, посоліть, покладіть лавровий лист і проваріть на невеликому вогні 15 хвилин. Філе риби помийте, наріжте шматочками й покладіть разом із цукіні та кукурудзою у киплячий бульйон. Додайте вустерський соус, сіль, перець і варіть 10 хвилин. Перед подачею прикрасьте зеленню.
Французький цибулевий суп
Інгредієнти:
- 4 великі ріпчасті цибулі
- 50 г вершкового масла
- 50 мл білого сухого вина
- 1 ст. л. соняшникової олії
- 1 ст. л. борошна
- 1,5 л води
- 4 скибочки хліба
- 100 г тертого сиру (грюйєр або будь-який інший твердий сир)
- 2-3 лаврових листки
- сіль і перець до смаку
Приготування: Візьміть 4 великих ріпчастих цибулі, очистіть і поріжте півкільцями. Посмажте її на пательні з 1 ст. л. соняшникової олії та 50 г вершкового масла. Посоліть до смаку. Коли цибуля стане трохи м’якою, всипте 1 ст. л. борошна та 50 мл білого сухого вина. Перемішайте та випарюйте вино 2-3 хвилини. Потім влийте 1,5 л води, посоліть і додайте 2-3 лаврових листки. Підсмажте кілька грінок на сухій пательні. Перелийте суп у ємність, яку можна поставити в духовку, зверху викладіть грінки і посипте 100 г тертого твердого сиру. Поставте в духовку на 5-8 хвилин при температурі 180 градусів.
Крем-суп з баклажанів
Інгредієнти:
- 1 ріпчаста цибуля
- 1 морква
- 2 середніх баклажана
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. л. оливкової олії (+ для смаження овочів)
- 0,8-1 л води
- 100 мл вершків 15-20%
- 2 горошини духмяного перцю
- 1 лавровий лист
- сіль і перець до смаку
Приготування: Візьміть одну цибулину та одну моркву, очистіть, поріжте кубиками і підсмажте в сотейнику на невеликій кількості оливкової олії. Додайте 2 розчавлені зубчики часнику. Через одну хвилину додайте 0,8-1 л води, 2 горошини духмяного перцю й 1 лавровий лист. Варіть бульйон до готовності моркви. Переходьте до баклажанів. Візьміть 2 штуки, помийте, розріжте вздовж і викладіть на деко, застелене пергаментним папером. Посоліть до смаку та скропіть 2 ст. л. оливкової олії. Запікайте 25-30 хвилин при температурі 180 градусів, а потім ложкою виберіть м’якоть і перекладіть її в бульйон. Із останнього видаліть духмяний перець і лавровий лист. Інгредієнти ретельно перебийте блендером. Додайте 100 мл вершків, сіль і перець до смаку. Прогрійте суп із вершками і можна подавати до столу.
Пряний гарбузовий суп з карі
Інгредієнти:
- Гарбуз – 800 г
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Корінь імбиру свіжий – 15 г
- Овочевий бульйон – 1 л
- Вершки 15% – 200 мл
- Приправа карі – 20 г
- Оливкова олія – 60 мл
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – за смаком
Приготування: Цибулю почистьте й дрібно наріжте. У товстостінній каструлі обсмажте її на олії до м’якості, весь час перемішуючи. Імбир почистьте, натріть на дрібній тертці та додайте до цибулі разом з карі. Перемішайте, влийте бульйон, доведіть до кипіння і варіть 10-15 хвилин. Гарбуз почистьте від шкірки й насіння, а м’якоть наріжте кубиками. Додайте їх у каструлю і варіть після закипання 15 хвилин. Пюруйте занурювальним блендером до однорідної маси. Потім влийте вершки, посоліть, поперчіть і перемішайте. Варіть кілька хвилин. Подавайте готовий суп теплим, прикрасивши зеленню.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.