Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Відважні “Едельвейси” | 10 ОГШБР відзначає 9-ту річницю створення

Сьогодні, 1 жовтня, бійці коломийської 10-ї ОГШБР відзначають важливу подію – день частини. Вже 9 років воїни “десятки” творять історію, здобувають численні нагороди, а головне – “Едельвейси” щодня продовжують боротьбу за вільну та незалежну Україну.

Редакція Інформатора переконана, жодному з нас не вистачить слів, аби сповна висловити вдячність кожному воїну, який поліг у боях за Україну чи в цю хвилину стоїть на сторожі рідної землі. А тому давайте разом пригадаємо історію творення 10-ї ОГШБР

Символом бригади є квітка едельвейс, яка росте на недоступних, крутих гірських схилах Карпат, вперто чіпляється корінням за відкриті всім вітрам скелі і, незважаючи на височінь, цвіте над хмарами. Вона уособлює в собі стійкість, дивовижну життєздатність та витривалість. Стилізований едельвейс став основою символіки “десятки”, та такe найменування вона отримала лише 14 лютого 2023 року.

Крім того, 5 травня 2023 року 10-та окрема гірсько-штурмова бригада “Едельвейс” була відзначена почесною нагородою “За мужність та відвагу”.

Символом 8-го батальйону став вовк – тварина, яка символізує мужність, відвагу та вірність. В цей час нарукавний знак 108-го батальйону прикрашає рись. Вона символізує готовність до боротьби у будь-яких умовах. Символом 109-го батальйону став крук – мудрість у прийнятті рішень та верховенство закону.

В часи АТО та ООС

1 вересня 2015 року в Білій Церкві був сформований 10-й окремий гірсько-піхотний полк. Його першим командиром став Герой України підполковник Василь Зубанич, який раніше керував 15-м гірсько-піхотним батальйоном. Згодом полк було передислоковано з Чернівців до Коломиї, а вже 1 жовтня 2015 року на базі 10 гірсько-піхотного полку була створена 10 окрема гірсько-штурмова бригада.

Саме цю дату у 2020 році встановили днем частини. Символічно, що за новим календарем 1 жовтня українці відзначають ще щонайменше 3 важливих свята: День захисників та захисниць України, День українського козацтва та Покрову Пресвятої Богородиці.

Кістяком бригади стали 8-й окремий гірсько-штурмовий батальйон, 46-й окремий штурмовий батальйон “Донбас” та 24-й окремий штурмовий батальйон “Айдар”. Та згодом “Айдар” та “Донбас” приєдналися до ОК “Схід”.

Під час формування “десятка” пройшла злагодження на чотирьох полігонах після чого вибула в район виконання бойового завдання (травень 2016 року).

 

Фото: Сухопутні війська

В жовтні 2016 року воїни 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади, успішно виконавши всі завдання командування у зоні АТО, по плановій ротації, повернулися на відпочинок на мирні терени. А вже в грудні 2016 року зазнали нової організаційно-штатної структури, тоді й з’явилися добре відомі коломиянам гірсько-штурмові батальйони: 108-й та 109-й.

зустріч бійців

У Делятині зустрічають бійців 10-ї ОГШБР
Фото: Сухопутні війська

За час перебування в зоні проведення бойових дій “Едельвейси” виконували завдання в районі Мар’їнки, Красногорівки та  Новомихайлівки. У 2017-2018 роках “десятка” перебувала в районі населених пунктів Новозванівка-Попасна-Золоте-Гірське Луганської області.

Пізніше воїни захищали українську землю в районі н.п. Новотошківське-Кримське-Трьохзібенка Луганської області. З 2019 року “десятка” перебувала на Донецькому напрямку (Широкіне, Водяне, Нью-Йорк, Торецьк).

В очікуванні урочистостей з нагоди повернення додому 10-ї ОГШБР. 2018 р.
Фото:Evgen Ivaniv

10 ОГШБР повернулася з району проведення ООС. 2020 р.

Після повномасштабного вторгнення

25 лютого 2022 року 108 та 109 БТГр перемістилися на Волинський напрямок, на суміжній території в той час перебувало до 8-ми батальйонних тактичних груп рф, та обійшлося без бойових дій. Вже 6 березня їх перемістили на Поліський напрямок. Паралельно з ними 8-й огшб з 25 лютого перебував на Київському напрямку, де обороняв аеропорти “Бориспіль”, “Жуляни” та “Васильків”. Пізніше цей батальйон проводить штурмові дії й переміщається у Сумську область.

10-та окрема гірсько-штурмова бригада ЗСУ захопила комплекс радіоелектронної боротьби бійців рф
Фото: Сухопутні війська

3 30 березня по 2 квітня 2022 року 108 і 109 БТГр переходять у наступ. Були звільнені населені пункти Олива, Старовичі, Проліски, Жерева, Розважів. Андріївка, Вабля, Загальці, Нова Гребля. Розвиваючи наступальні дії підрозділи 108 БТГр зайняли місто
Бородянка, а підрозділи 109 БТГр взяли під свій контроль стратегічний населений пункт місто Іванків.

Після визволення півночі України, 10 ОГШБР була переведена на Донеччину. Там бригада брала участь в обороні Соледара і прилеглих районів.

“Легесенько підсмажили”, – пише 10-та гірсько-штурмова бригада після артобстрілу позицій росіян

Для нас бійці “Едельвейси” – це приклад та щоденна згадка про те, що Коломия має ким пишатися.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору