Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Рідним Героя України Петра Федорчука з Верховинщини вручили орден “Золота Зірка”

Молодший сержант Петро Федорчук був захисником Маріуполя, завдяки його злагодженій роботі вдалося знищити колону ворога та ще п’ятьох окупантів на заводі імені Ілліча. Загинув воїн у віці 26 років… У липні 2024 року йому присвоїли звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Цьогоріч в День захисників та захисниць Президент України вручив рідним Героя орден “Золота Зірка”.

Розповідає Інформатор Коломия з посиланням на Офіс Президента.

Герой народився у Верховині, потім з батьками переїхав у село Явірник, де закінчив Зеленську школу. Коли Петро призвався до лав Збройних сил України, боронив рідну землю в зоні проведення АТО/ООС, а потім під час повномасштабного збройного вторгнення росії. Захисник воював шість років. Молодший сержант Петро Федорчук захищав Батьківщину у складі 36-ї окремої бригади морської піхоти.

Першим пораненням воїна стала важка контузія, яку він отримав на початку 2017 року.

Та після лікування він повернувся на фронт й брав участь у боях за Широкине, Водяне, Маріуполь, Сартану та Волноваху. Початок повномасштабного вторгнення Росії боєць зустрів на позиціях у Маріуполі.

Під час захисту Маріуполя евакуював поранених із передньої лінії оборони. Також коригував вогонь бригадної артилерії, завдяки чому вдалося знищити колону ворога та ще п’ятьох окупантів на заводі імені Ілліча, де він виявив позицію ворога.

У ніч з 11 на 12 квітня воїн разом з побратимами прорвався з оточеного з трьох боків металургійного комбінату імені Ілліча. Група військових пішки дійшла до узбережжя річки в окупованій Волновасі. Петро Федорчук через контузію не міг йти далі.

Оборонець майже рік вважали зниклим безвісти. Йому було лише 26 років…

Сестра загиблого захисника знайшла в російському Telegram-каналі світлини закатованого брата. Тіло воїна, якого впізнали за татуюванням, обміняли у березні 2023 року. Військовослужбовця поховали в селі Зелене на Івано-Франківщині.

У 2017 році Петра Федорчука нагородили медаллю “Захиснику Вітчизни”, у 2020 — відзнакою командувача об’єднаних сил “Козацький Хрест”. У квітні 2022 року згідно Указу Президента України Володимира Зеленського його було нагороджено орденом  “За мужність” ІІІ ступеня.

Указом Президента України №454/2024 від 5.07.2024 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» Федорчуку Петру Юрійовичу – молодшому сержанту (посмертно).

У День захисників і захисниць України Президент Володимир Зеленський відзначив воїнів державними нагородами, а рідним загиблих Героїв України вручив орден «Золота Зірка». Зокрема відзнаку отримали Юрій та Любов Федорчуки.

Вічна пам’ять полеглому захиснику…

Нагору