Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Постачали наркотики до в’язниць Прикарпаття: СБУ та поліція перекрила масштабний наркотрафік

Постачали наркотики до в'язниць Прикарпатті: СБУ та поліція перекрила масштабний наркотрафік

На Івано-Франківщині заблокували масштабний наркотрафік, який відбувався між в’язнями виправних установ та їхніми зв’язками “на волі”. Наркотики збували не тільки у в’язницях. Канал постачання заборонених речовин у місця позбавлення волі налагодив “смотрящий” за одним із відділень Коломийської виправної колонії та 6 його спільників.

Деталі публікує Інформатор Коломия.

СБУ та Нацполіція блокували постачання наркотиків до виправних установ Прикарпаття. Викриття зловмисників відбувалося за сприяння адміністрації ДУ «Коломийська виправна колонія № 41» та ДУ «Івано-Франківська установа виконання покарань № 12».

У результаті спецоперації встановили причетність до обігу наркотиків 25 чоловік, котрі перебували як у виправних установах, так і поза їх межами.

За даними СБУ, «смотрящий» за одним із відділень Коломийської виправної колонії та шестеро його спільників налагодили канал постачання заборонених речовин у пенітенціарну установу.

Наркотики закуповували четверо їхніх зв’язків «на волі». Вони фасували та маскували наркотичні речовини серед продуктів та передавали ув’язненим під виглядом посилок.

Оплата за товар відбувалась із так званого злодійського «общака». Всі деталі наркобізнесу узгоджувалися зі «смотрящим» за колонією.

СБУ також встановила п’ятьох дилерів, у яких «на свободі» закуповували «товар», та відстежила весь ланцюжок переміщення наркотиків до виправної установи.

Крім того, Служба безпеки викрила на торгівлі наркотиками трьох ув’язнених із Івано-Франківської установи виконання покарань та двох їхніх спільників на волі.

Ув’язнені організували закупівлю, фасування та пересилку своїми зв’язками наркотиків у закриту установу, а отримавши посилки, збували «товар» іншим особам, які перебували за ґратами.

Крім того, СБУ встановила низку фактів, коли ув’язнені організовували наркотрафік поза межами місць позбавлення волі.

Серед іншого, співробітники СБУ встановили причетність фігурантів до контрабанди наркотиків за кордон.

СБУ та Нацполіція провели 28 обшуків у виправних установах та за адресами проживання фігурантів, які перебувають на волі. За результатами виявлено та вилучено:

  • мобільні телефони та сімкарти;
  • планшети, флешки, карти пам’яті;
  • банківські картки та готівкові кошти;
  • чорнові записи та блокноти з переліками транзакцій;
  • наркотичні засоби та прилади для їх зберігання і вживання – шприци, зіп-пакети, електронні ваги.

За результатами проведених заходів 9 особам із числа ув’язнених та їхніх спільників на свободі повідомлено про підозру в причетності до незаконного обігу наркотиків (ч. 2 ст. 307 КК України). Усім фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування триває. За результатами оцінки доказів буде вирішуватися питання щодо оголошення підозр іншим особам та додаткової кваліфікації дій низки фігурантів провадження.

Комплексні заходи здійснювали співробітники СБУ в Івано-Франківській області спільно з працівниками Управління стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції та слідчими Головного управління Нацполіції в області.

Процесуальне керівництво в кримінальному провадженні здійснює Івано-Франківська обласна прокуратура.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору