Коломия До сайту

Не бажав служити зі зброєю у руках: на Прикарпатті судили баптиста за ухилення від мобілізації

Мешканець Франківщини 20 липня 2023 року підписав розписку про отримання бойової повістки та за викликом на наступний день не з’явився. Пізніше обвинувачений пояснив, що сповідує віру Євангельських християн баптистів й не хоче служити зі зброєю в руках.

Інформатор Коломия розповідає деталі вироку Тисменицького районного суду.

Як йдеться у справі, місцевого мешканця 20 липня зупинили представники ТЦК й повідомили, що він знаходиться в розшуку. Після цього його відвезли у військкомат, де він пройшов ВЛК і його визнали придатним та вручили бойову повістку на 21 липня 2023 року. Та наступного дня чоловік у військкомат так і не з’явився, чим вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст.336 КК України, а саме умисні дії, які виразилися в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Обвинувачений у суді свою провину визнав, та зазначив, що порадився вдома з батьками та вирішив на виклик не прибувати.

Наступного дня замість військкомату чоловік попрямував на роботу оскільки думав, що має відстрочку, бо його батьки пенсійного віку. А ще він не бажав служити зі зброєю у руках і є парафіянином церкви Євангельських християн баптистів. Обвинувачений зазначив, що не проти проходити альтернативну військову службу.

Свідками у справі виступили й батьки військовозобов’язаного. Матір розповіла, що неявка сина – це її вина, оскільки їй з чоловіком перестарілого віку потрібна допомога. 10 років тому вона хворіла на онкологічне захворювання й хоч офіційного догляду за нею та чоловіком син немає, проте один їх забезпечує всім необхідним.

Батько також зазначив, що у нього та дружини є проблеми зі здоров’ям. А коли син ухилився від мобілізації, додому ніхто не приходив і не цікавився чому він не пішов на службу.

Також батьки чоловіка підтвердили, що родина за віросповіданням баптисти, з дитинства сповідують цю віру у с. Ганнусівка. Хрещення син не прийняв.

Та суд взяв до уваги довідку Церкви Євангельських християн-баптистів с. Ганусівка від 18.09.2024, де вказано, що обвинувачений є прихожанином Церкви ЄХБ тільки з 03.03.2024, тобто після вчинення кримінального правопорушення.

Врешті, чоловіка визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com