Коломия До сайту

Білорус, який боровся за Україну: рівно рік тому загинув воїн із позивним “Бахус”

Валерій “Бахус” віддав своє життя у бою з російськими окупантами 7 жовтня 2023 року, прощання з іноземним бійцем пройшло у Коломиї.

Інформатор Коломия  щиро співчуває його рідним та дякує за подвиг, який здійснив “Бахус” в Україні.

Валерій народився 1 квітня 1976 року, він був військовослужбовцем полку імені Кастуся Калиновського.

Білоруський полк Збройних сил України, сформований у березні 2022 року як батальйон для захисту України, а саме — міста Києва від російського вторгнення в Україну 2022 року під час російсько-української війни. Він був сформований з членів тактичної групи «Білорусь», учасників «Білого легіону» та «Молодого фронту», а також інших білорусів, які раніше не входили до цих формувань. До складу формування також входить група добровольців білоруського «Чорного кота». 21 травня того ж року батальйон реорганізували в полк, до складу якого увійшли батальйони «Литвин» і «Волат». Його названо на честь Кастуся Калиновського — одного з лідерів Січневого повстання білорусів, поляків, литовців та українців проти Російської імперії у 1863 році, національного героя Білорусі.

На жаль, про “Бахуса” ми знаємо не так багато, та його ім’я назавжди вписане в історію боротьби за Україну.

20 жовтня 2023 року, до Коломиї прибув скорботний кортеж із тілом полеглого білоруського воїна, поховали “Бахуса” на Алеї Слави у Коломиї.

Цьогоріч в День захисників та захисниць рідні Героя приєдналися до смолоскипної ходи в пам’ять про борців за волю та незалежність України.

Цьогоріч на панахиду за воїном прибули його командир та побратими, щоб передати орден “За мужність”, вручений йому посмертно.

Вічна пам’ять Герою…