Коломия До сайту

Останнє переведення годинників? Коли українці перейдуть на зимовий час цього року

Традиційно, двічі на рік українські родини в недільний ранок переводили стрілки годинника на годину вперед чи назад. Та цьогоріч ВР проголосувала “за” законопроєкт, який скасовує зміну часу, тож, ймовірно, у жовтні українці проведуть цей “ритуал” востаннє.

Інформатор Коломия розповідає, коли ж цієї осені потрібно перевести стрілки годинника.

В Україні перехід на зимовий і літній час запровадили у 1981 році. Вважалося, що такий крок допоможе економити електроенергію, хоча реальна ефективність цього заходу є доволі низькою.

Насправді годинники переводять на літній час, а потім назад, тож зимовий можна вважати справжнім правильним відліком часу. Останніми роками чимало країн виступили за скасування цієї традиції.

Україна також доєдналася до ряду таких держав і 16 липня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відміну переведення часу в з зимового на літній.

Цьогоріч, ймовірно востаннє переводити годинники в Україні будемо в ніч із 26 на 27 жовтня. Офіційно час переводять о 4:00 ранку за київським часом на годину назад.

Законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу, зазначала судово-юридична газета.

Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли.

Та чи дійсно це переведення стане останнім?

Наші колеги з калуської редакції Інформатора зазначають, що цей закон мав би набрати чинності з 1 січня 2025 року після підписання президентом Володимиром Зеленським. Відповідно до картки законопроєкту, на підпис президенту його направили ще 21 серпня. Але станом на 12 жовтня інформації про підписання немає.

Ба більше, днями набрала голоси петиція щодо ветування цього законопроєкту. Автором звернення став нардеп Гончаренко, який зазначив, що таке рішення несе за собою значні проблеми та незручності

“Так, тепер згідно “нового часу”, світанок влітку наставатиме близько 3 години ночі (нині — 4 ранку), особливо відчутно це буде на сході країни. А сутенітиме відповідно близько 20 вечора”, — зазначив він.

Ще одним аргументом депутата стало те, що тепер різниця в часі з Європою складатиме 2 години, що буде суттєво впливатиме на ефективність співпраці з партнерами, додав автор петиції.

Тепер петиція очікує розгляду Президента України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.