Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Зрубали 10%: наслідки масштабних вирубок в Карпатах за останні 20 років

Зрубали 10%: наслідки масштабних вирубок в Карпатах за останні 20 років

Науковці на основі супутникових знімків зафіксували, що за останні два десятиліття в українській частині Карпат зрубали майже 10% від усього лісу.

Розповідає Інформатор Коломия, посилаючись на NGL.MEDIA.

У останні дні вересня закарпатська Держекоінспекція отримала інформацію про масштабну вирубку дерев вздовж дороги до Буковеля. Як з’ясувалося, без будь-яких документів було знищено не менше 1500 дерев. Інспектори оцінили завдані збитки у 32 мільйони гривень. Це не лише вартість втраченого лісу; частину колод транспортували гірськими потічками, руйнуючи їх русла і шкодячи навколишньому природному середовищу.

Аналіз супутникових зображень, проведений NGL.media разом з міжнародною організацією Global Land Analysis and Discovery (GLAD), показав, що за останні 20 років в українській частині Карпат було вирубано 161 тисячу гектарів лісу, що становить майже 10% всього лісового покриття. При цьому 80% цих втрат зафіксовано в лісництвах Держлісагентства, тоді як решта втрат відноситься до комунальних лісів, земель запасу та лісів, які підпорядковані міністерствам, таким як Міноборони, Міносвіти та Мінагрополітики.

Зображення взято в HGL.MEDIA

За словами директора ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» Богдана Проця, європейські дослідження показують, що в Україні від 50% до 70% рубок є незаконними. Проте, за інформацією Держлісагентства, цей показник не перевищує 0,3% – 0,6% від загального обсягу видобутої деревини.

За словами фахівців, частка якісних лісів, особливо захисних і старовікових, постійно скорочується. Це призводить до збільшення вразливості Карпат до ерозії, зсувів, повеней і зникнення місцевих видів флори та фауни.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору