Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Син загиблої захисниці з Прикарпаття просить позбавити свою бабусю опікунства

Син загиблої захисниці з Прикарпаття просить позбавити свою бабусю опікунства

Неповнолітній прикарпатець, який проживає за кордоном після загибелі матері-військовослужбовиці, звернувся до Представництва з прав людини в Івано-Франківській області  із проханням про захист його прав та звільнення від опікунства його бабусі, яка не виконує своїх обов’язків. 

Розповідає Інформатор Коломия, посилаючись на Омбудсмана України Лубінця Дмитра.

До Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області звернулась неповнолітня особа, яка перебуває за кордоном. За словами дитини, після загибелі матері, яка була військовослужбовицею ЗСУ бабуся отримала офіційне опікунство над ним, хоча фактично не виконує обов’язків опікуна.

Хлопчик наразі мешкає з вітчимом за кордоном. Він повідомив, що бабуся після смерті його матері через суд домоглася позбавлення батьківських прав його біологічного батька та призначення себе опікуном. Однак, за словами дитини, жінка не проживає з ним, не бере участі у вихованні й неправомірно користується своїм статусом для власних інтересів, зокрема — отримує матеріальну допомогу, призначену дитині Міністерством оборони.

Служба у справах дітей провела перевірку й підтвердила, що бабуся не виконує обов’язки опікуна. Наразі суд в Івано-Франківській області розглядає питання щодо позбавлення її опікунських прав. На рахунки жінки накладено арешт.

Щодо цієї справи розпочали кримінальне провадження за ч. 5 ст. 190 Кримінального Кодексу України.

Хлопець також звернувся до Уповноваженого з прав людини з проханням представляти його інтереси в суді, щоб повернути свої права й звільнити бабусю від обов’язків опікуна.

Це перший випадок, коли Омбудсман України представляє інтереси за проханням неповнолітньої особи, яка перебуває за кордоном й не може реалізувати свої права.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору