Коломия До сайту

На місці легендарного бою УПА в селі Люча-Рушір освятили монумент повстанської слави

Сьогодні, 16 жовтня, на місці легендарного бою УПА проти карального загону НКВС, урочисто освятили монумент повстанської слави в пам’ять становлення Української держави. 

Розповідає Інформатор Коломия, посилаючись на Івано-Франківська обласна державна адміністрація.

Рушірський бій – один із найвідоміших протистоянь повстанської армії, який відбувся в 1945 році під командуванням легендарного сотенного Мирослава Симчича, псевдо “Кривоніс”. У Люча-Рушорі Березівська сотня повністю розгромила каральний загін НКВС разом із командиром дивізії, генерал-майором Миколою Дергачовим.

Сьогодні до села Люча-Рушір приїхало багато людей, щоб вшанувати всіх відважних воїнів, які боролись на свободу України в лавах УПА. Серед запрошених на урочисту подію був і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Його присутність на освяченні монумента повстанської слави має особливий символізм: через десятиліття на місці, де загинув Микола Дергачов, який відігравав ключову роль у депортації кримських татар, стоїть нащадок цього народу, що уособлює перемогу справедливості над злом.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com