Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Атмосферні осінні страви на будь-який смак. Добірка рецептів

Осінь все ще дарує нам свіжі плоди фруктів та овочі, які можна використати для приготування найрізноманітніших страв.

Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.

Запечена з грушами свинина

Інгредієнти:

  • свинна шия 1кг,
  • груші 1-2 шт.,
  • червоне сухе вино 50 г.,
  • мед 1 ст.л.,
  • гірчиця 1 ч.л.,
  • коріандр в зернах 1 ч.л.,
  • сіль, перець за смаком.

Приготування: Коріандр розтовкти в ступці. Звичайно, можна взяти вже мелений коріандр, теж нормально, але запах буде не таким активним. М’ясо помити, обсушити. Зробити глибокі надрізи з кроком приблизно 1,5 см – проте важливо не прорізати наскрізь. Натерти сіллю, перцем, коріандром. Груші помити, розрізати навпіл, видалити серцевину. Нарізати скибочками і вкласти їх у розрізи у м’ясі. Залишити на півгодини трохи промаринуватися. Запікати у духовці при 180Co приблизно годину – півтори.

Свиняча корейка з айвою, яблуками та пряними травами

Інгредієнти (на 5 порцій):

  • свиняча корейка 1кг
  • айва 1-2 шт.
  • шпондер 100гр
  • лаврове листя 3 шт.
  • чебрець 1 пучок (або 1 ч.л. сухого)
  • розмарин 2 гілочки (або ½ ч.л. сухого)
  • яблука (дрібні, це досить важливо) 6 шт.
  • сухе біле вино 1/2 скл.
  • гірчиця 1 ст.л.
  • оцет 1 ст.л.
  • мед 1 ч.л.
  • оливкова олія ​​2 ст.л.
  • сіль, перець за смаком.

Приготування: Глибоко (але не до кінця) надрізати м’ясо між реберцями, щоб розділити їх. Зачистити ребра. У кожен розріз покласти трохи чебрецю, солі та перцю. Вимити айву, видалити серцевину, нарізати скибочками завтовшки 1 см та вставити в розрізи на м’ясі. Шматок свинини обгорнути смужками шпондера, залишивши неприкритими реберця і айву. Корейку обв’язати ниткою, щоб щільно притиснути смужки щпондера до м’яса. Помістити у форму для запікання, змащену олією, покласти в неї розмарин, лавровий лист та чебрець, запікати в духовці 10 хв. при 180°. Потім полити м’ясо вином, прикрити фольгою і запікати протягом 1 год. Зняти фольгу, додати цілі яблука та запікати ще 20 хв. Вийняти м’ясо та яблука. У формі для запікання змішати сік, що залишився, гірчицю, оцет і мед. Проварити 5 хв., поки соус не стане густим. Перелити в соусник та подавати разом із запеченим м’ясом.

Суп з печених перців

Інгредієнти:

  • 8 шт червоного солодкого перцю середнього розміру
  •  2 середні цибулини, порізати півкільцями
  •  3 зубці часнику, почистити, вичавити
  •  1 велика картоплина, почистити, порізати кубиками
  • 1 л овочевого або курячого бульйону
  •  30 грам вершкового масла
  •  Сіль до смаку
  •  Свіже листя базиліку для подачі
  •  30 грам гарбузових зернят (можна не використовувати), підрум’янити на сухій сковорідці
  •  2 ст.л. червоного винного оцту
    Для вершкової заправки:
  • 150 мл вершків 30%
  • 3 гілочки базиліку, тільки листя
  • Сіль до смаку

Приготування: Духовку розігріти до 200 ᵒС. Солодкий перець добре вимити й викласти на деко в один шар. Тим часом, почистити солодкий перець зі шкірки та видалити зернята з плодоніжками. До цибулі додати часник, перець, картоплю та бульйон. Довести все до кипіння, посолити до смаку й зменшити вогонь до мінімуму. Накрити кришкою і варити до м’якості картоплі.Коли картопля зварилась, додати винний оцет й збити суп за допомогою блендера до однорідності. Якщо суп буде здаватись надто густим, можна додати трішки кип’яченої води. Приготувати вершкову заправку. Вершки, сіль та листя базиліку помістити в чашу блендера й збити до однорідності. Подавати крем-суп з печеного солодкого перцю з порцією вершкової заправки зі свіжим листям базиліку та підрум’яненими гарбузовими зернятами. Вставити перець в духовку і пекти 15-20 хвилин, поки перець зм’якне і шкірочка почне темніти. Дістати деко з печеним перцем з духовки. Залишити на 5-10 хвилин вистигати. У 3-х літровій каструлі розігріти рослинну олію. Додати цибулю, посолити до смаку та тушкувати до м’якості.

Запечена цвітна капуста з часником і сиром

Інгредієнти:

  •  500 грам цвітної капусти, порізати на суцвіття
  •  1 голівка часнику, почистити і розрізати кожен зубець часнику навпіл
  •  1/4 пучка зелені петрушки, дрібно порізати
  •  3 ст.л. оливкової олії
  •  15 грам сиру Пармезан або Грана Падано, дрібно натерти
  •  20 грам кедрових горішків
  •  Сіль до смаку

Приготування: Духовку розігріти до 200 °С. Вставити до розігрітої духовки та пекти, час від часу перемішуючи, поки суцвіття цвітної капусти добре підрум’яняться, 15-20 хвилин. Рівномірно посипати тертим сиром і вставити в духовку ще на 2 хвилини. Капусту та часник викласти в жаротривкий посуд. Посолити до смаку та рівномірно полити оливковою олією. Дістати капусту з духовки, додати горіхи та зелень петрушки. Добре перемішати і подавати до столу.

Запечені баклажани з йогуртовим соусом

Інгредієнти:

  •  2 середні баклажани, порізати брусками
  •  Сіль до смаку
  •  Оливкова олія
  •  2 ст.л. кедрових горішків
  •  2 гілки петрушки, посікти
    Для соусу:
  • 150 мл натурального йогурту
  • 1 зубець часнику, вичавити (або 1 ч.л. гранульованого часнику)
  • 1 ч.л. пасти тахіні (у мене домашня з книги Знаю, що споживаю)
  • 1 ч.л. меду
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • Сіль до смаку

Приготування: Духовку розігріти до 220 ᵒС.  Баклажани посолити й викласти на деко змащене тонким шаром олії. Зверху скропити невеликою кількістю олії й одразу ж вставити до розігрітої духовки. Тим часом, кедрові горішки підрум’янити на сухій сковорідці й ще гарячими трішки посолити. Залишити так вистигати. Пекти баклажани 25-30 хвилин, доки вони добре підрум’яняться, час від часу перевертаючи брусочки. У чашу блендера чи невелику глибоку миску помістити усі інгредієнти для соусу. Збити до однорідності або ж ретельно змішати вінчиком.  Викласти запечені баклажани на сервірувальний посуд, полити соусом, посипати горішками та петрушкою і подавати.

Джерела: zaxid.net, picantecooking

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору