Листкове тісто — це справжня знахідка для тих, хто хоче швидко приготувати щось смачне й оригінальне. Завдяки своїй універсальності воно підходить і для солоних закусок, і для солодких десертів, а апетитна хрустка скоринка спокушає з першого погляду.
Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів
Пиріг зі шпинатом та сиром
Інгредієнти:
- 500 г сир фета
- 150 г шпинату (свіжого або замороженого)
- 30 г вершкового масла
- 1 ч. л. сушеного орегано
- ½ ч. л. свіжомеленого перецю
- 1 яйце (для змащування пирога)
Приготування: Шпинат (150 г) промийте під проточною водою. Зручно це робити в ситі або використовувати для цього друшляк. Потім обсушіть. Якщо у вас великі листки шпинату, то крупно їх порубіть ножем. Припустіть шпинат на сковороді з вершковим маслом (30 г) до м’якості протягом 3-4 хвилин. Листки повинні стати м’якими, але стежте, щоб вони не пригоріли. Якщо використовуєте заморожений шпинат, то його необхідно попередньо розморозити і віджати зайву рідину. Припущений шпинат перекладіть в миску. Фету (500 г) поламайте руками або розімніть виделкою. Змішайте в мисці зі шпинатом. Солити начинку не варто, адже фета і так достатньо солона. Додайте сухий орегано (1 ч. л.) і мелений чорний перець (½ ч. л.). Добре перемішайте, щоб всі інгредієнти добре розподілилися. Розморожене тісто розкачайте в прямокутний пласт товщиною приблизно 2-3 мм. Візуально розділіть тісто на три сегменти і по центру розподіліть начинку. Накрийте начинку одним краєм тіста. Потім загорніть другим краєм. Поверхню пирога змастіть збитим яйцем (1 шт.). Випікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 35-40 хвилин. Готовому пирогу дайте трохи охолонути. Подавати пиріг можна як теплим, так і холодним.
Томатний прованський пиріг
Інгредієнти:
- 600 г томатів (сливки)
- 250 г цибулі
- 500 г листкового тіста
- 2 ст. л. бренді
- 2 ст. л. суміші сухих пряних трав
- 2 ст. л. оливкової олії
- сіль до смаку
Приготування: Розігрійте духовку до 180 градусів. Вимийте 600 г томатів, розріжте навпіл і викладіть на застелене пергаментом деко розрізом доверху. Притрусіть 2 ч.л. прованських трав і ½ ч.л. солі, полийте 1 ст.л. оливкової олії та запікайте 20 хвилин. Дрібно наріжте 250 г цибулі та обсмажте до золотистого кольору на 1 ст.л. оливкової олії. За бажанням додайте 2 ст.л. бренді та зачекайте, поки він випарується. Викладіть запечені томати в форму для запікання зрізом догори, зверху викладіть цибулю. Розморожене тісто викладіть на робочу поверхню, припилену борошном. Трішки розкачайте тісто, а потім викладіть на помідори з цибулею. Обріжте краї. Випікайте пиріг 30 хвилин. Готовому пирогу дайте охолонути, а потім переверніть на широку тарілку.
Десерт з листкового тіста та заварного крему
Інгредієнти:
- 3 шт. Жовток
- 100 г Цукор
- 350 мл Молоко
- 1 ст. л. Борошно
- 1 ст. л. Кукурудзяний крохмаль
- 1 ч. л. Ванільний цукор
- 50 г Мигдаль
- 50 г Вершкове масло
- 50 г Чорний шоколад
Приготування: Упаковку листкового тіста розморозьте і трохи підкатайте качалкою за розміром дека. Акуратно перенесіть на деко, застелене пергаментом, і запікайте в духовці з температурою 220 градусів протягом 10-12 хвилин. Для заварного крему змішайте в мисці 100 г цукру, 3 жовтки, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ч. л. ванільного цукру. Влийте в сотейник 350 мл молока і доведіть до кипіння. Потім перелийте в миску з іншими інгредієнтами для крему і перемішайте до однорідності. Поверніть суміш у сотейник, додайте 50 г вершкового масла і, не перестаючи помішувати віничком, доведіть крем до бажаної консистенції. Добре все перемішайте до повного об’єднання і гладкості крему. Перекладіть заварний крем у мисочку і накрийте плівкою, щоб вона доторкалася до поверхні крему, так він не обвітриться. Поставте у прохолодне місце до повного охолодження. Готовому коржу дайте повністю охолонути. Потім поламайте його на великі частини. Зберіть десерт у порційній тарілці. Викладайте частини коржа і поливайте заварним кремом, чергуючи між собою. Посипте десерт рубаним мигдалем (50 г) і шоколадом (50 г). Якщо подавати десерт відразу, то вийдуть хрусткі коржі. А якщо залишити на 2-3 години, то коржі злегка розм’якшаться і просочаться, а десерт нагадає всіма улюблений торт «Наполеон».
Штрудель з листкового тіста з гарбузом
Інгредієнти:
- 1 шт. лист листкового тіста (прямокутний, малий)
- 150 г гарбуз
- 20 г гарбузове насіння за бажанням
- 2 ст. л. цукор
- 2 ст. л. борошно для присипки
- 1 шт. яйце для змащення
- 40 г масло вершкове
Приготування: Поки тісто розморожується гарбуз натерти на крупній тертці і протушкувати з цукром 5-7 хвилин.
Гарбуз не має тю перетворитись на пюре, але не має бути сирим.Викласти тісто на поверхню присипану борошном і розкатати якомога тонко. Тісто змастити розтопленим вершковим маслом. На тісто викласти гарбуз, за бажанням можна додати насіння гарбуза. Закрутити в рулет і змастити збитим яйцем. Випікати в духовці при 190°С 30-40 хвилин.
Піца з листкового тіста
Інгредієнти:
- Листкове тісто 320 г
- Томатне пюре 100 г
- Кетчуп 15 г
- Орегано сушене 1 г
- Сир моцарела 80 г
- Вода 15 г
Для начинки: - Консервована кукурудза 80 г
- Оливки 100 г
- Перець болгарський червоний 1/2 шт.
- Цибуля червона 1/2 шт.
- Томати чері 150 г
- Базилік зелений, пучок 1/2 шт.
- Печериці 90 г
Приготування: Розгорніть тісто, розріжте на чотири квадрати та розкладіть на деко, застелене пергаментом. Відступіть 1 см від краю тіста і зробіть бортики тупою стороною ножа. Випікайте 15 хвилин, поки тісто не набухне, але ще не прожариться. Приготуйте соус і начинку. Змішайте томатне пюре, томатний кетчуп, орегано і воду. Натріть сир і наріжте невеликими шматочками перець, печериці та чері, наріжте цибулю півкільцями, оливки навпіл. Базилік вимийте і порвіть руками. Вийміть тісто з духовки та розімніть середину тильною стороною ложки. Розподіліть соус по тісту. Посипте сиром, потім додайте начинку. Випікайте ще 5-10 хвилин, посипте базиліком і подавайте.
Джерела: Клопотенко
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com