За новим календарем Різдво Христове віряни святкуватимуть вже 25 грудня, а 15 листопада вже розпочався піст. Різдвяний піст — один з найважливіших в церковному календарі, а також він найтриваліший.
Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів страв.
Поживний і корисний плов з гарбузом
Інгредієнти:
- Гарбуз 300 г
- Цибуля жовта ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Зубки часнику 4 шт.
- Рис 200 г
- Консервована квасоля 200 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Приправа до плову за смаком
- Олія соняшникова 100 мл
Приготування: Гарбуз, цибулю, моркву й часник очистіть. Гарбуз наріжте невеликими кубиками, цибулю й часник дрібно наріжте, моркву натріть на крупну тертку. У товстостінну каструлю налийте олію, розігрійте й обсмажте цибулю з морквою до м’якості. Потім додайте гарбуз, часник, сіль, перець, спеції, перемішайте і обсмажте протягом 4-5 хвилин. Покладіть до суміші квасолю, промитий рис і залийте водою, щоб вона покривала рис на 3 см. Накрийте кришкою, прикрутіть вогонь до мінімального і готуйте 30 хвилин. Перемішайте, доведіть до смаку і, якщо треба, додайте води. Накрийте кришкою і готуйте ще 15 хвилин.
Ароматний грибний паштет
Інгредієнти:
- Печериці 500 г
- Цукор тростинний коричневий 1 ч. л.
- Часник 1 шт.
- Олія соняшникова 5 ст. л.
- Соус соєвий 2 ст. л.
- Сушений чебрець 0.5 ч. л.
- Майоран 0.5 ч. л.
- Перець червоний мелений за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Панірувальні сухарі 2 ст. л.
- Гречана каша 2 скл.
- Грецький горіх
Приготування: Гриби наріжте кубиками, а один зубчик часнику подрібніть. На дні великої сковороди розігрійте олію, додайте гриби та смажте 5-8 хвилин на середньому вогні, не помішуючи. Коли гриби стануть золотистими, додайте часник, смажте хвилину, потім додайте цукор. Перемішайте, готуйте останні 1-2 хвилини та відставте. У великій мисці з’єднайте обсмажені гриби, два стакани готової гречаної каші, жменю улюблених горіхів, олію, соєвий соус та спеції. Збийте все ручним блендером до стану густої пасти. Розігрійте духовку до 200 градусів. Форму змастіть олією та посипте панірувальними сухарями або меленими горіхами, потім викладіть туди паштетну масу. Розрівняйте, поставте у духовку і запікайте 40 хвилин до появи золотистої скоринки. Перед подачею дайте паштету охолонути, наріжте і подавайте з маринованим огірком і гарним шматочком хліба. Смачного!
Кабачкова локшина із часником
Інгредієнти:
- Кабачки 3 шт.
- Морква 1 шт.
- Зубки часнику 2 шт.
- Оливкова олія 30 мл
- Базилік, гілочка 20 г
- Лимон, сік 15 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Приготування: Вимийте кабачки й наріжте тонко, як спагеті. Моркву почистьте і натріть на дрібній тертці. Подрібніть часник. Розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте часник, кабачки й моркву, перемішайте і смажте 5 хвилин. Посоліть, додайте перець і кедрові горіхи. Смажте ще 3 хвилини. Викладіть на тарілки, збризніть лимонним соком і олією за бажанням, прикрасьте листям базиліку і подавайте.
Бріам, або запечені овочі по-грецьки
Інгредієнти:
- Картопля 5 шт.
- Баклажан 1 шт.
- Цукіні 1 шт.
- Цибуля жовта ріпчаста 1 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Оливкова олія 80 мл
- Томати 6 шт.
- Часник 1 шт.
- Вода 150 мл
- Цукор тростинний коричневий 0.75 ч. л.
- Петрушка, пучок 1 шт.
Приготування: Розігрійте духовку до 250 °С, верхній та нижній нагрів. Картоплю очистьте і наріжте тонкими скибочками. Злегка змастіть велике деко для запікання оливковою олією, висипте картоплю, посипте сіллю та перцем. Баклажани наріжте півкругами, цукіні також наріжте півкругами, цибулю наріжте півкільцями, потім ще навпіл. Висипте все поверх картоплі, посипте сіллю і злегка перемішайте (зовсім трошки). Покладіть у чашу блендера 3 нарізані помідори (без шкірки), 4 зубчики часнику, цукор, сіль і перець. Чашу до половини залийте водою і подрібніть. Не сильно, тільки щоб часник і помідори подрібнилися, і полийте все зверху на інші овочі. Насамкінець наріжте також 3 помідори кружечками, викладіть зверху, полийте оливковою олією і ретельно загорніть фольгою або щільно накрийте кришкою. Поставте в гарячу духовку і запікайте 45-60 хвилин під кришкою. Після закінчення цього часу, якщо відкрити кришку, соус має кипіти і інтенсивно булькати, а картопля — бути м’якою. Якщо це не так, запікайте ще 5-15 хвилин, накривши кришкою. Після закінчення цього часу, якщо відкрити кришку, соус має кипіти і інтенсивно булькати, а картопля — бути м’якою. Якщо це не так, запікайте ще 5-15 хвилин, накривши кришкою.
Пісна гарбузова каша на сніданок
Інгредієнти:
- Гарбуз 400 г
- Пшоно 150 г
- Цукор 80 г
- Родзинки 30 г
- Курага 30 г
Приготування: Гарбуз очистіть, наріжте кубиками, залийте 600 мл води і поставте варитися впродовж 15 хвилин. (Вода має практично випаруватися). Тим часом пшоно залийте гарячою водою і залиште на 10 хвилин. Родзинки й курагу залийте теплою водою на 10 хвилин. Потім курагу поріжте шматочками. З пшоняної крупи злийте воду і покладіть її до гарбуза. Варіть разом 15 хвилин. Додайте родзинки, курагу і цукор. Доведіть до кипіння і вимикайте вогонь.
Джерела: shuba.life
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.