Перший місяць зими – це не лише час подарунків і родинного тепла, а й неймовірних ароматів, що наповнюють оселю. Кекси з корицею, імбирне печиво для Миколая та духмяні пироги наповнять ваш дім ароматами свята
Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів
Різдвяний кекс
Інгредієнти:
- 150 г кукурудзяного борошна
- 200 г пшеничного борошна
- 200 мл молока
- 25 г дріжджів
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 125 г цукру
- 1 яйце
- 50 мл рослинної олії
- 1 апельсин
- 100 г родзинок
- 30 мл рому або коньяку
- 1 дрібка солі
- цукрова пудра та горіхи для прикраси
Приготування: Розчиніть 25 г дріжджів у 200 мл теплого молока. Туди ж додайте 2 ст. л. пшеничного борошна та 2 ст. л. цукру. прослідкуйте, щоб температура молока була менша за 38 градусів, бо дріжджі не спрацюють. Суміш добре перемішайте та відкладіть на 15 хвилин. У 30 мл рому або коньяку замочіть родзинки. Візьміть велику миску та висипте у неї 150 г кукурудзяного борошна і 200 г пшеничного. Додайте туди цукор, 1 ч. л. ванільного цукру, сіль, яйце та 50 мл рослинної олії. У ємність перелийте суміш з дріжджів та замісіть однорідне тісто. Відкладіть тісто у тепле місце на годину, щоб піднялось. Воно має збільшитися у 2-3 рази. Обімніть тісто та додайте готові родзинки. Туди ж натріть цедру апельсина. Вимішайте тісто, щоб начинка рівномірно розподілилась. Форму для запікання змастіть олією та перекладіть у неї тісто. Відкладіть тісто знову на 30 хвилин. Розігрійте духовку до 180 градусів. Відправте туди кекс та запікайте протягом 35-40 хвилин. Готовий кекс прикрасьте пудрою та горіхами.
Віденський штрудель
Інгредієнти:
- 250 г борошна
- 3 г солі
- 1 яйце
- 100 мл теплої води
- 20 мл рослинної олії
Для начинювання:
- 400 г яблук
- 50 г цукру
- сік чверті лимону
- 50 г вершкового масла
- 100 г панірувальних сухарів
- 50 г родзинок
- 2 мл ромової есенції
- 2 дрібки кориці
Приготування: Для тіста візьміть борошно, яйце, сіль, рослинну олію та теплу воду. У ємності поєднайте всі інгредієнти та добре перемішайте. У вас має утворитися м’яке липке тісто. Зробіть з маси кулю, змастіть її рослинною олією та відкладіть на 20-30 хвилин. Візьміть прямокутний рушник, присипте його борошном. На рушник розгорніть тісто, так ви зможете надати йому прямокутної форми. Руками у повітрі над рушником розтягніть тісто, щоб воно було тонким. Можете розкачати тісто на столі з борошном. Для начинки розтопіть вершкове масло на пательні та обсмажте його 5 хвилин з панірувальними сухарями, не забудьте постійно помішувати. В окремій мисці змішайте цукор та корицю. До готових сухарів пересипте цукор, корицю, порізані на маленькі часточки яблука, ромову есенцію, родзинки та лимонний сік. Розігрійте духовку до 190 градусів. Викладіть начинку на край тіста та обережно згорніть штрудель. Змастіть його та деко вершковим маслом. Випікайте штрудель до золотисто-коричневого кольору. Після випікання змастіть штрудель маслом знову.
Пряники на кефірі
Інгредієнти:
Для пряників:
- 200 мл кефіру
- 1 ч. л. розпушувача
- 1 яйце
- 1 ч. л. кориці
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 100 г цукру
- 1 ч. л. меду
- 400 г пшеничного борошна
- 3 ст. л. олії
- 30 г борошна для припорошення робочої поверхні
Для глазурі:
- 200 г цукрової пудри
- 1 ст. л. соку лимона
- 4 ст. л. води
Приготування: У великій мисці змішайте 200 мл кефіру та 1 ч. л. розпушувача. Далі додайте до кефіру 1 яйце, по 1 ч. л. кориці та ванільного цукру, 100 г цукру, 3 ст. л. олії та 1 ч. л. меду. Поступово, помішуючи додайте до тіста 400 г пшеничного борошна. Додавайте борошно порціями, гарно вимішуючи, щоб не залишилося грудочок. Припорошіть робочу поверхню 20 г борошна та викладіть на неї тісто, присипте тісто борошном зверху і гарно замісіть його руками. Сформуйте кульки пряників, відщипуючи від тіста шматочки вагою по 40 г. Змастіть руки олією та сформуйте зі шматочків тіста кульки, а потім злегка приплюсніть кожну таку кульку. Викладіть пряники на застелене пергаментним папером деко та випікайте при температурі 180 градусів 20 хв. Дайте пряникам охолонути. Для глазурі: 200 г цукрової пудри змішайте з 1 ст. л. соку лимона та 4 ст. л. води. Гарно вимішайте глазур та змастіть нею готові охололі пряники.
Імбирне печиво
Інгредієнти:
На 16 порцій (в залежності від розміру формочок):
- 350 г борошна (+ для підпилу)
- 200 г цукру
- 200 г розм’якшеного вершкового масла
- 2 яйця
- 1 ч. л. кориці
- 1 ч. л. меленого імбиру
- 1 ч. л. какао-порошку
- ½ ч. л. розпушувача
- ½ ч. л. солі
- 2 ст. л. насіння кунжуту
- цукрова пудра до смаку
Приготування: Підготуйте всі інгредієнти для приготування імбирного печива з кунжутом. Заздалегідь дістаньте вершкове масло з холодильника, аби воно розм’якшилося. Для тіста змішайте у мисці 350 г борошна та 200 г цукру. Додайте 200 г розм’якшеного вершкового масла, вбийте 2 яйця, додайте 1 ч. л. кориці та 1 ч. л. какао-порошку. Всипте 1 ч. л. меленого імбиру, 2 ст. л. кунжуту і ½ ч. л. розпушувача для тіста. Замісіть м’яке еластичне тісто, воно повинно трохи липнути до рук, це не страшно. Готове тісто загорніть у харчову плівку та покладіть у холодильник мінімум на 2 години, а краще на ніч. Потім дістаньте тісто та залиште за кімнатної температури ще на годину. Після цього присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто у пласт товщиною приблизно 4 мм. За допомогою будь-яких формочок виріжте з тіста фігурки. Застеліть деко пергаментом та викладіть фігурки з тіста. Випікайте печиво у розігрітій до 200 градусів духовці протягом 10 хвилин. Готовому печиву дайте трохи охолонути та злегка притрусіть цукровою пудрою.
Апельсиновий пиріг
Інгредієнти:
Для тіста:
- 4 яйця
- 220 г цукру
- 250 г борошна
- 150 мл вершків 33% жирності
- 75 г вершкового масла (+25 г для змащення форми)
- 1 ч. л. розпушувача
- цедра одного апельсина
- 1 дрібка солі
Для сиропу для просочення пирога:
- сік одного апельсина
- 50 г цукру
Для прикрашання:
- 100 г білого шоколаду
- 2 ст. л. соняшникової олії
Приготування: Заздалегідь розігрійте духовку до температури 180 градусів. Вбийте у миску 4 яйця, додайте 220 г цукру й дрібку солі. Збийте до пишної маси у комбайні чи за допомогою віничка. Влийте у миску 150 мл вершків жирністю 33%. Ретельно помийте апельсин та натріть цедру до тіста на тертці з маленькими отворами. Продовжуйте збивати на низьких оборотах міксера чи віничком. Всипте у миску з сумішшю 250 г борошна та 1 ч. л. розпушувача. Ретельно перемішайте за допомогою силіконової лопатки. У невеличкій каструлі розтопіть 75 г вершкового масла. Дайте трохи охолонути та додайте у тісто. Ще раз добре перемішайте до однорідності. Форму для випікання змастіть 25 г вершкового масла. Рівномірно заповніть форму тістом. Поставте випікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Тим часом приготуйте сироп для просочення пирога. Вичавіть у каструлю сік апельсина, з якого ми знімали цедру. Додайте 50 г цукру, доведіть до кипіння, щоб цукор розтанув. Дайте охолонути. Готовий пиріг дістаньте з духовки. Дайте трохи остигнути, не виймаючи з форми. Зробіть проколи дерев’яною шпажкою та залийте сиропом. Залиште пиріг до повного вистигання. Охолоджений пиріг дістаньте з форми та викладіть на велику тарілку для подачі. У вогнетривку миску викладіть 100 г білого шоколаду, поламавши його на невеличкі шматочки. Встановіть миску на парову баню, влийте 2 ст. л. соняшникової олії. Прогрівайте до повного об’єднання мас. Змастіть пиріг шоколадною глазур’ю.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com