Святковий стіл — це не лише головні страви, а й оригінальні закуски, які створюють перше враження та задають тон всьому святу. Смачні й ефектні закуски прикрасять будь-яке свято та здивують ваших гостей.
Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.
Паштет з тунцем та оливками
Інгредієнти:
- 1 банка консервованого тунця
- 150 г оливок
- 5 гілочок петрушки
- 200 г крем-сиру
- 1 багет
- 1 ст. л. соняшникової олії
- 2-3 дрібки орегано
- сіль та перець за смаком
Приготування: Багет наріжте скибочками під кутом 45 градусів по 1 см завтовшки. Розігрійте пательню, налийте на неї 1 ст. л. соняшникової олії та підсушіть хліб з обох боків до утворення скоринки. Під час смаження посоліть багет та посипте орегано. Оливки потрібно максимально подрібнити, щоб паштет мав однорідну структуру. Помийте лимон та за допомогою терки або спеціального ножа зріжте з нього тонкі смужки цедри. Нам потрібен лише жовтий шар. Візьміть 5 стебел петрушки, відокремте від них листя та дрібно його порубайте. Відкрийте банку з тунцем та злийте весь сік. В ємності перемішайте тунець, оливки, цедру лимона, крем-сир та зелень петрушки. Посоліть та поперчіть за смаком. Готовий паштет намастіть на багет та прикрасьте цедрою лимона.
Печериці з фетою та часником
Інгредієнти:
- 400 г печериць
- 200 г фети
- 2 зубчики часнику
- 5 гілочок петрушки
- 1 ст. л. оливкової олії
- чорний перець за смаком
Приготування: Перед приготуванням розігрійте духовку до 180 градусів. Гриби потрібно помити та зрізати ніжки від капелюшків. Ніжки нам не потрібні, але можете використати їх в іншій страві. Застеліть деко пергаментом та покладіть на нього капелюшки грибів. Полийте печериці оливковою олією та запікайте 15-20 хвилин. По готовності дайте грибам охолонути. Часник почистіть і дрібно поріжте. У ємності перемішайте фету з часником та дрібно порізаною петрушко. Перекладіть гриби у ємність та трохи перемішайте. За бажанням додайте чорний перець.
Паштет із сардин з маслом
Інгредієнти:
- 150 г консервованих сардин
- 150 г вершкового масла
- 1 ст. л. лимонного соку
- лимонна цедра
- 25 г петрушки
- сіль за смаком
Приготування: Витягніть сардини з банки та покладіть її на паперовий рушник, щоб масло стекло. Вершкове масло треба нагріти до кімнатної температури. Відберіть листя петрушки та дрібно накришіть його. У мисці перемішайте всі інгредієнти: масло, сардини, лимонний сік, зелень, цедру лимона. Перемішайте виделкою для однорідної консистенції. Можете використати блендер, щоб зробити масу більш однорідною. Сіль додавайте за смаком. Рекомендується подавати з грінками з житнього хліба.
Рол “Оселедець під шубою”
Інгредієнти:
- картопля — 300 г;
- буряк — 3 шт.;
- морква — 2 шт.;
- філе оселедця — 2 шт.;
- зелена цибуля — 20 г;
- майонез — 1 упаковка.
Приготування: Буряк, картоплю і моркву відварити у неочищеному вигляді до готовності, орієнтовно десь 35-40 хвилин, в залежності від розміру овочів. Злити воду, остудити, очистити від шкірки. Буряк нарізати тонкими слайсами. Картоплю і моркву натерти на крупній тертці, кожен овоч в окрему тарілку. Філе оселедця нарізати вздовж довгими тонкими смужками. Килим для суши обгорнути харчовою плівкою. На нього потрібно викласти прошарками всі інгредієнти так, щоб кожен наступний прошарок був менший від попереднього на чотири сантиметри
Закуска з маринованих помідорів
Інгредієнти:
- 1 кг томатів
- 1 пучок петрушки
- 1 пучок кропу
- головка часнику
- 200 мл води (для маринаду)
- 100 мл олії
- 100 мл оцту яблучного 6 %
- 2 ч. л. солі
- 2 ч. л. меду
- ⅓ ч. л. чорного перцю
- 3 лаврових листки
Приготування: 1 кг помідорів ретельно помийте та просушіть рушником. На кожному плоді зробіть хрестоподібний розріз, при цьому не розрізаючи помідор до кінця. Пучки петрушки та кропу також помийте, просушіть і дрібно нашаткуйте. Почистьте 1 головку часнику та розчавіть зубчики. В окремій мисці змішайте подрібнений часник, нашатковану зелень та ⅓ ч. л. чорного перцю. Цією сумішшю нафаршируйте помідори. Окремо підготуйте маринад: для цього в сотейник налийте 200 мл води, 100 мл олії, 2 ч. л. меду, 2 ч. л. солі, 3 лаврових листки. Перемішайте та доведіть суміш до кипіння, а наприкінці додайте до маринаду 100 мл оцту, ще трішки проваріть та зніміть сотейник з вогню. Нафаршировані томати викладіть у ємність, залийте маринадом та залиште на ніч маринуватися під пресом за кімнатної температури. Далі поставте помідори до холодильника ще на одну добу, а після цього подавайте.
Джерела: Клопотенко, Торчин.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com