Риба — це не лише смачно, а й корисно! Незалежно від того, чи шукаєте ви легкий обід, чи святкову страву для великої компанії, ці рецепти стануть справжнім відкриттям для вашої кухні.
Інформатор Коломия ділиться добіркою страв.
Запечений хек зі гарбузовою товкачкою та соусом бешамель
Інгредієнти:
Для запеченого хека
- 500 г хек замороженого (або 380-400 г розмороженого)
- 500 мл молока
- ⅓ ч. л. акційного паковання спеції «Мерудія»
- 50 г масла
- 50 г пшеничного борошна
- ⅓ ч. л. солі
- 100 г твердого сиру
- 1 ст. л. олії
Для гарбузової товкачки
- 1 кг 200 г гарбуза
- 1,5 ч. л. солі
- 120 г олії
- 100 г масла
Приготування: Заздалегідь розморозьте 500 г хека. Гарбуз почистьте та наріжте великими шматочками, викладіть у форму для запікання, присипте 1,5 ч. л. солі, полийте 120 г олії та накрийте форму фольгою. Запікайте гарбуз у розігрітій до 180 градусів духовці 1 год або до готовності гарбуза (шматочки повинні стати м’якими.) Для соусу бешамель: в сотейник або каструлю з товстим дном викладіть 50 г масла, 50 г борошна та обсмажте їх протягом 2-3 хв. Активно помішуючи інгредієнти вінчиком, поступово додайте 500 мл молока, бажано кімнатної температури. Варіть соус, помішуючи до загустіння приблизно 3,5-4 хв. Поки соус вариться, додайте до нього 1\3 ч. л. солі та 1\3 ч. л. спеції «Мерудія». Готовий соус зніміть з вогню та охолодіть за кімнатної температури.Розморожений хек наріжте однаковими за розміром шматочками, вагою 70-80 г кожен. На дно форми для запікання, розміром приблизно 23 на 29 см викладіть шар соусу завтовшки 1 см. Зверху викладіть шар риби. Шматочки хека покрийте її шаром соусу, розрівнявши його силіконовою лопаткою. Далі присипте соус 100 г натертого сиру. Запікайте страву 15-20 хв у розігрітій до 180 градусів духовці. Поки риба запікається. приготуйте гарбузову товкачку: запечений гарбуз подрібніть блендером до стану однорідного пюре, додайте 100 г масла та перемішайте. За допомогою кулінарного кільця або гострого ножа виріжте шматочок запеченого з соусом хека, викладіть його на “подушку” з гарбузового пюре, зверху прикрасьте страву кольоровою олією та подавайте.
Салат з пекінської капусти і тунця
Інгредієнти:
- 350 г пекінської капусти
- 1 огірок
- 5 гілочок зеленої цибулі
- 2 яйця
- 80 г консервованого тунця
- 1 яйце
- 1 ч.л. лимонного соку
- 1 ч.л. гірчиці
- ⅓ ч.л. солі
- 100 мл олії
Приготування: Розріжте капустину навпіл і нашаткуйте невеликими шматками 350 г пекінки. Наріжте огірок півкільцями, дрібно наріжте стебла зеленої цибулі. Відваріть 2 яйця накруто та дайте їм охолонути. На це піде 7-8 хвилин варіння в киплячій воді. У чашу блендера вбийте 1 яйце, додайте 1 ч.л. лимонного соку, 1 ч.л. гірчиці та ⅓ ч.л. солі. Збивайте занурювальним блендером, поступово вливаючи олію. Збивайте, доки не введете всі 100 мл і соус не стане однорідним. Складіть усі овочі в салатник, додайте 80 г тунця та заправте салат майонезом. Зверху додайте нарізані нашестеро яйця.
Канапе з оселедцем і буряком
Інгредієнти:
- 1 буряк
- 8 шматків житнього хліба
- 250 г оселедця
- сік ½ лимона
- 2 ст.л. білого вершкового хріну
Приготування: Вимийте буряк, загорніть у фольгу та запікайте годину в розігрітій до 180 градусів духовці. Зменште температуру до 150 градусів і підсушіть хліб протягом 7-10 хвилин. За бажанням підсушіть хліб на сковорідці. Готовий хліб наріжте начетверо. Коли буряк трішки охолоне, очистьте його і наріжте: навпіл, навпіл і на тоненькі скибочки-четвертинки. Збризніть соком половинки лимона. Наріжте оселедець на шматочки товщиною до 2 см, потім навпіл. За необхідності очистьте від кісточок. Хліб змастіть тонким шаром хріну, зверху викладіть скибочку буряка та шматочок риби. проштрикніть шпажкою, щоб закріпити.
Короп, тушкований з картоплею та цибулею
Інгредієнти:
- 1 кг коропа
- 6 картоплин
- 2 цибулини
- 80-100 мл олії
- 1 лавровий лист
- 3 горошини духмяного перцю
- 50 г борошна
- сіль та перець до смаку
Приготування: Помийте коропа, почистьте від луски та нутрощів. Зріжте плавники та голову. Очищену тушку наріжте порційними шматками приблизно однакової товщини. Помийте коропа, почистьте від луски та нутрощів. Зріжте плавники та голову. Очищену тушку наріжте порційними шматками приблизно однакової товщини. Очистьте 6 картоплин та наріжте кожну однаковими скибками товщиною приблизно 3-4 мм. Цибулю наріжте чвертькільцями. У казанок чи каструлю з товстим дном викладайте шарами трохи картоплі та кілька шматочків коропа, потім знов шар картоплі, цибуля, сіль та перець до смаку. Залийте водою, щоб вона покрила картоплю, додайте 3 горошини духмяного перцю і лавровий лист. Тушкуйте до готовності картоплі, це приблизно 40 хвилин.
Фішболи у духовці
Інгредієнти:
- 500 г філе окуня
- 250 г філе лосося
- 3 ст. л. панірувальних сухарів
- 1 жовток
- 1 цибуля
- 1 морква
- 1 буряк
- 2 гілочки естрагону (тархуну)
- за смаком сіль і перець
Приготування: Підготуйте всі інгредієнти для приготування фішболів з філе окуня і лосося. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Невеликим шматочками наріжте 500 г готового філе окуня та 250 г філе лосося, моркву і цибулину. Пропустіть всі складники через м’ясорубку. Подрібніть листя 2 гілочок естрагону і додайте до фаршу. Пагони які залишилися не викидайте, ми їх використаємо далі. Покладіть у фарш більшу частину панірувальних сухарів. Залишок поки відкладіть. Додайте в посуд з фаршем жовток, сіль і перець до смаку. Очистьте і наріжте тонкими слайсами невеликий буряк. Викладіть слайси на дно форми, в якій будете запікати фішболи. Добре перемішайте рибний фарш і сформуйте великі кульки. У нас вийшло 9 фішболів. Викладіть їх у форму на слайси буряка. Зверху посипте фішболи панірувальними сухарями, що залишилися. Викладіть у форму гілочки естрагону. Вони нададуть страві приємного свіжого аромату. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com