Запечене м’ясо — це справжня окраса будь-якого святкового столу. Воно поєднує в собі апетитний вигляд, насичений аромат і неповторний смак. У цій добірці ми зібрали рецепти, які допоможуть створити соковиту й смачну страву.
Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.
Шинка в духовці
Інгредієнти:
- 1 кг свинини («яблучко»)
- 2 зірочки бодяну
- 3 бутони гвоздики
- 3 лаврових листки
- 1 ч. л. зерен коріандру
- 3 ст. л. солодкої гірчиці
- ½ ч. л. пластівців перцю чилі
- 1 л води
- 60 г солі (для розсолу)
- сіль та перець до смаку
Приготування: Підготуйте всі інгредієнти для приготування шинки – свинину і набір ароматних спецій. Добре посоліть та поперчіть 1 кг свинини, зв’яжіть кулінарною мотузкою, щоб готова шинка мала щільну структуру. Якщо хочете отримати більш соковите м’ясо та маєте час, м’ясо можна вимочити в сольовому розчині протягом 6-8 годин. Просто розчиніть 60 г солі в 1 літрі води та покладіть туди зв’язане м’ясо. Якщо ж часу обмаль, пропустіть цей крок. Покладіть підготоване м’ясо у каструлю та залийте водою. Додайте 2 зірочки бодяну, 3 бутони гвоздики, 3 лаврових листки та 1 ч. л. зерна коріандру. Варіть свинину на мінімальному вогні протягом 2 годин. Відварений шматок м’яса дістаньте з каструлі, дайте трохи охолонути та змастіть з усіх боків 3 ст. л. солодкої гірчиці за допомогою кулінарного пензлика та притрусіть ½ ч. л. пластівців перцю чилі. Заздалегідь розігрійте духовку до 200 градусів. Ми ж для запікання використовували парову піч, щоб м’ясо вийшло трохи більш соковитим. Запікайте свинину у розігрітій духовці протягом 20 хвилин, подавайте гарячою або холодною, порізавши скибочками.
Соковита буженина з індички
Інгредієнти:
- 1 кг філе індички
- 250 г йогурту без смакових добавок
- 6 лаврових листків
- ½ головки часнику
- 5 гілочок чебрецю (або розмарину)
- до смаку сіль та перець
Приготування: Філе індички викладіть у миску із 3 лавровими листками, 2-3 притиснутими зубчиками часнику та 3 гілочками чебрецю, обірвавши з них листочки. Зовсім трохи посоліть та додайте 250 г йогурту. Коли м’ясо замаринується, дістаньте його з плівки та приберіть ложкою зайвий йогурт. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Покладіть філе індички в рукав разом із 2 гілочками чебрецю, 3 лавровими листками та зубчиками часнику, що залишилися. Покладіть у розігріту духовку та запікайте 1 годину. Потім обережно розкрийте рукав та запікайте ще 5-10 хвилин у режимі гриля. Готовій буженині дайте трохи охолонути та наріжте тонкими слайсами. Полийте м’ясо рідиною, що утворилася під час запікання, посипте свіжомеленим чорним перцем та прикрасьте чебрецем.
Соковита та ароматна свинина з яблучним конфітюром
Для буженини:
- 600 г свинячої корейки
- 2-3 зубчики часнику
- 2-3 гілочки розмарину
- 50 г меду
- велика морська сіль до смаку
- чорний мелений перець до смаку
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1,5 лайму
- 1 зірочка анісу
Для яблучного конфітюру:
- 200 г кисло-солодких яблук
- 100 мл води
- 1 гілочка розмарину
- 50 г цукру
- 1 лавровий лист
Приготування: Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Свинячу корейку (600 г) помийте, обсушіть паперовими рушниками та зачистьте від плівок і жиру. Змастіть м’ясо 2 ст. л. оливкової олії. Можете використати соняшникову. Посоліть великою морською сіллю та поперчіть з усіх боків. Аби отримати більш виражений аромат, зробіть самі свіжозмелений чорний перець. Ще попередньо підсмажте його на сухій пательні. Зробіть неглибокі надрізи в м’ясі та помістіть туди 2-3 гілочки розмарину. Якщо не маєте свіжого розмарину, беріть сухий. Зробіть невеличкі дірочки в м’ясі для 2-3 зубчиків часнику. За бажанням використовуйте більше часнику. Вичавіть сік з одного лайма та полийте шматок свинини. Натріть цедру з половини цитрусу, не зачіпаючи білу частину та змастіть м’ясо. Можете взяти звичайний лимон, але зауважте, що лайм має більш насичений смак та аромат. Зробіть медово-лаймовий соус для свинини. Для цього змішайте в мисочці сік половини лайма 50 г рідкого меду та 1 зірочку анісу. Добре перемішайте. Якщо у вас мед зацукрований, розтопіть його на паровій бані чи в мікрохвильовій печі. М’ясо перекладіть на деко та змастіть його соусом за допомогою кулінарного пензлика. Поставте м’ясо запікатися за температури 180 градусів 30-40 хвилин в режимі верхнього та нижнього нагріву чи конвекції. Свинина має добре підрум’янитися. Приготуйте яблучний конфітюр. Очистьте від шкірки 200 г кисло-солодких яблук та поріжте невеликими однаковими кубиками. Перекладіть в сотейник. Додайте гілочку розмарину та лавровий лист. Всипте 50 г цукру та влийте 100 мл води. Варіть конфітюр на середньому вогні приблизно 10-15 хвилин. Дістаньте м’ясо з духовки, перекладіть на тарілку та одразу зверху викладіть яблучний конфітюр. Залиште на 15-20 хвилин, аби м’ясо добре просочилося соком яблук. Подавайте до столу.
Запечена свинина в рукаві
Інгредієнти:
- свинина – 1 кг
- морква – 2 шт.
- ріпчаста цибуля – 2-3 шт.
- часник – 4-5 зубчиків
- соєвий соус – 3-4 столові ложки
- розмарин – 2 гілочки
- шавлія – 3-4 листочки
- італійські трави (спеції) – 1-2 чайні ложки
- сіль, чорний мелений перець – до смаку
Приготування: Моркву та цибулю очистити та нарізати великими шматочками. Часник теж очищаємо, кожен зубчик ріжемо приблизно на три частини.До м’яса додаємо сіль, італійські трави, розмарин, шавлію, чорний мелений перець, соєвий соус. Добре натираємо м’ясо спеціями, накриваємо посудину харчовою плівкою та залишаємо маринуватися 30 хвилин за кімнатної температури. Рукав для запікання довжиною 50-60 см перекладаємо на деко. З одного боку рукав зав’язуємо, а з іншого починаємо наповнювати. Спочатку викладаємо овочі, потім м’ясо. Якщо в посудині залишився маринад, його виливаємо до м’яса та зав’язуємо рукав. Ставимо деко в розігріту до 180 градусів духовку на півтори години. Після приготування розрізаємо рукав і куштуємо дуже соковиту свинину з овочами.
Курка, запечена з яблуками
Інгредієнти:
- курка – 1 шт.
- яблука – 10–14 шт.
- олія – 5 ст. л.
- куркума – дрібка
- перець чорний мелений – кілька дрібок
- перець червоний мелений – кілька дрібок
- сіль – за смаком
- мед – 2 ч. л.
- сметана – 1–2 ст. л.
- кориця – 0,5 ч. л.
- лимон – 1/2 (сік)
Приготування: Курку помити, витерти насухо паперовими рушниками, зробити невеликі проколи і відкласти на деякий час.
Для маринування потрібно в тарілку насипати сіль, куркуму, суміш чорного і червоного перцю, додати рослинну олію, сметану, мед. Все перемішати і змастити раніше підготовлену курку, залишити просочуватися. Далі начинка з яблук. Нарізати на великі дольки, попередньо видаливши середину. Аби яблука не потемніли, вичавити сік лимону, корицю, рослинну олію, все перемішати. Поділити на дві частини начинку, частиною яблук начинити курку, але не щільно. Деко застелити пергаментним папером, викласти другу частину яблук, на яку покласти курку. Запікати курку 1 годину 30 хвилин за температури 180 градусів. Перевірити на готовність можна за допомогою ножа: якщо при розрізі виділяється прозора рідина і м’ясо м’яке, значить, курка готова!
Джерела: Клопотенко, espreso.tv
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com