Мешканка села Петранка на Рожнятівщині, Тетяна Худик, поєднала любов до квітів та вирощування однієї з найдорожчих спецій у світі. Жінка вирощу шафран, який отримується з висушених стигматів квітки Crocus sativus.
Розповідає Інформатор Коломия, посилаючись на Інформатор Калуш.
Пані Тетяна, чий квітник уже прикрашають вишукані троянди, розповідає, що ідея зайнятися шафраном виникла після того, як вона побачила по телевізору сюжети про плантації цієї спеції. Сьогодні, завдяки її старанням, Crocus sativus (крокус посівний) став окрасою не лише клумби, а й кухні.
“Шафран вирощую 4 роки. Уже з власного досвіду скажу, що кожна квітка шафрану дає лише три червоні рильця. Найактивніше шафран квітує з середини жовтня. На цей час у мене ще деякі квіти тримають цвіт, інші відцвіли. Ці красиві квітки не лише радують око, а й символізують початок сезону збору цієї дорогоцінної спеції. Зацвіли, тоді збираю рильця. Збір вимагає великої терплячості та уваги,” – розповідає пані Тетяна.
Жінка підтверджує, що саме складність збору зумовлює захмарну ціну шафрану на світових ринках. Тичинки мають бути зібрані виключно вручну, що вимагає великої терплячості та уваги.

Тетяна Худик, яка ретельно вивчала історію спеції, наголошує на її унікальності:
Я багато вивчала інформації про шафран, його можна назвати одним із найдавніших продуктів у світі — найдорожча у світі спеція. Він згадується в єгипетських папірусах, працях Гомера і Гіппократа і навіть Біблії поряд з оливками і інжиром”, — розповідає жінка.
Ця спеція надає стравам неповторного смаку та сильних фарбувальних властивостей, а також має корисні властивості для здоров’я. Шафран традиційно використовують у народній медицині як засіб для зміцнення імунітету, а також для боротьби з тривожністю та депресією.