Гарбуз - справжній символ осені та джерело яскравих смаків. Його універсальність дозволяє втілювати безліч кулінарних ідей: від ароматного супу та ніжних десертів до пікантних закусок.
Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.
Інгредієнти:
Приготування:
Очистьте та наріжте шматочками 400 г гарбуза. Запікайте в духовці 45 хвилин за температури 180 градусів. Дайте гарбузу охолонути, потім покладіть в чашу блендера і перебийте в ідеальне за консистенцією пюре. 2 яйця розбийте у миску, додайте 2 ст. л. цукру та дуже ретельно збийте масу вінчиком. Розтопіть 50 г масла, влийте до яєчної маси тонкою цівкою, постійно помішуючи. Воно не повинно бути дуже гарячим, щоб яйця не згорнулися. Потім влийте 200 мл молока та поступово додайте 200 г борошна і 10 г розпушувача, продовжуючи помішувати. Додайте дрібку солі. Перекладіть гарбузове пюре з чаші блендера у миску з тістом на панкейки, і знову дуже старанно перемішайте до однорідного стану. Тісто має бути трішки рідшим, ніж густа сметана. Смажте гарбузові панкейки, діаметром приблизно 15 см, на розігрітій пательні з антипригарним покриттям по 1 хвилині з кожного боку. Якщо ваша сковорідка капризує і ваші великі оладки не виходять гарними, то змащуйте дно олією за допомогою кулінарного пензлика чи протирайте шматочком масла.

Інгредієнти для тіста:
для соусу
Приготування:
Гарбуз очистити від шкірки і нарізати невеликими кубиками. Викласти в скляну форму, додати трошки води і запікати в духовці приблизно 25 хвилин. Картоплю нарізати кубиками і відварити. Приготовані гарбуз і картоплю розтерти виделкою чи товкачем так, аби вийшло одорідне пюре, без грудочок. Це й буде основа для палюшок.
До пюре додати яйця, натертий сир, сіль та мускатний горіх та перемішати. Поступово, частинами вмішати все борошно. Тісто спершу місити ложкою, далі руками.
Готуємо соус: на розігріту сковорідку покласти масло і борошно. помішуючи підсмажити борошно до ледь карамельного кольору. Додати холодне молоко, посолити і вимішати вінчиком. Додати спеції і готувати, постійно помішуючи до загустіння. Коли трохи загус, зняти з вогню і додати подрібнений плавлений сирок. Розмішати й залишити плавитися під кришкою.
Закип'ятити в каструлі воду, сформувати палюшки. Варити помішуючи, після того, як піднялися на поверхню води ще 3-4 хвилини. Поставити соус знову на вогонь, аби весь сир остаточно розтопився. Палюшки дістати з окропу покласти в соус. Вимішати й подавати до столу.

Інгредієнти:
Приготування:
Холодне вершкове масло нарізати дрібними кубиками, змішати з борошном, сіллю, та пармезаном. У суміш поступово влити молоко. Замісити гладке, еластичне тісто, обгорнути харчовою плівкою та покласти в холодильник на 30 хвилин. Гарбуз почистити і нарізати на шматочки не товстіші за 1 см. Викласти на деко, скропити оливковою олією, додати спеції і запікати 15 хвилин. Дати охолонути. Тісто розкачати в коло, діаметром приблизно 25 см. Відступивши від краю кілька сантиметрів, викласти гарбуз, зверху розкришити фету. Краї тіста загорнути всередину. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 30-40 хвилин.

Інгредієнти:
Приготування: Почистьте та поріжте кубиком 500 г гарбуза. Відварить його протягом 15-20 хвилин до мʼякості. Додайте до блендера відварений гарбуз, 1 банан, 150 мл йогурту, 1 ст. л. меду та 5 г ванільного цукру. Перебийте масу до однорідного стану. Готово!

Джерела: klopotenko.com, life.pravda.com.ua