Гарбуз, який ви ще не куштували: добірка незвичайних рецептів

Гарбуз - справжній символ осені та джерело яскравих смаків. Його універсальність дозволяє втілювати безліч кулінарних ідей: від ароматного супу та ніжних десертів до пікантних закусок.

Гарбуз, який ви ще не куштували: добірка незвичайних рецептів

Інформатор Коломия ділиться добіркою рецептів.

Гарбузові панкейки

Інгредієнти:

  • 400 г очищеного гарбуза (200 г пюре)
  • 200 мл молока 2,5%
  • 2 яйця200 г борошна
  • 2 ст. л. цукру
  • 50 г вершкового масла (+10 г для поливки)
  • 10 г розпушувача
  • дрібка солі
  • 2 ст. л. олії для змащування форми

Приготування:

Очистьте та наріжте шматочками 400 г гарбуза. Запікайте в духовці 45 хвилин за температури 180 градусів. Дайте гарбузу охолонути, потім покладіть в чашу блендера і перебийте в ідеальне за консистенцією пюре. 2 яйця розбийте у миску, додайте 2 ст. л. цукру та дуже ретельно збийте масу вінчиком. Розтопіть 50 г масла, влийте до яєчної маси тонкою цівкою, постійно помішуючи. Воно не повинно бути дуже гарячим, щоб яйця не згорнулися. Потім влийте 200 мл молока та поступово додайте 200 г борошна і 10 г розпушувача, продовжуючи помішувати. Додайте дрібку солі. Перекладіть гарбузове пюре з чаші блендера у миску з тістом на панкейки, і знову дуже старанно перемішайте до однорідного стану. Тісто має бути трішки рідшим, ніж густа сметана. Смажте гарбузові панкейки, діаметром приблизно 15 см, на розігрітій пательні з антипригарним покриттям по 1 хвилині з кожного боку. Якщо ваша сковорідка капризує і ваші великі оладки не виходять гарними, то змащуйте дно олією за допомогою кулінарного пензлика чи протирайте шматочком масла.

Гарбуз, який ви ще не куштували: добірка незвичайних рецептів 1

Гарбузові палюшки

Інгредієнти для тіста:

  • 1 кг гарбуза
  • 350 г картоплі
  • 2 яйця
  • 50 г твердого тертого сиру
  • 450 – 500 г муки
  • Сіль, мускатний горіх

для соусу

  • 1 ст.л. вершкового масла
  • 1 ст.л. муки
  • 1,5 склянки молока
  • 1 пачка плавленого вершкового сиру
  • Сіль, перець, приправи до смаку

Приготування:  

Гарбуз очистити від шкірки і нарізати невеликими кубиками. Викласти в скляну форму, додати трошки води і запікати в духовці приблизно 25 хвилин. Картоплю нарізати кубиками і відварити.  Приготовані гарбуз і картоплю розтерти виделкою чи товкачем так, аби вийшло одорідне пюре, без грудочок. Це й буде основа для палюшок. 

До пюре додати яйця, натертий сир, сіль та мускатний горіх та перемішати. Поступово, частинами вмішати все борошно. Тісто спершу місити ложкою, далі руками. 

Готуємо соус: на розігріту сковорідку покласти масло і борошно. помішуючи підсмажити борошно до ледь карамельного кольору. Додати холодне молоко, посолити і вимішати вінчиком. Додати спеції і готувати, постійно помішуючи до загустіння. Коли трохи загус, зняти з вогню і додати подрібнений плавлений сирок. Розмішати й залишити плавитися під кришкою. 

Закип'ятити в каструлі воду, сформувати палюшки. Варити помішуючи, після того, як піднялися на поверхню води ще 3-4 хвилини.  Поставити соус знову на вогонь, аби весь сир остаточно розтопився. Палюшки дістати з окропу покласти в соус. Вимішати й подавати до столу. 

Гарбуз, який ви ще не куштували: добірка незвичайних рецептів 2

Галета з гарбузом і сиром фета

Інгредієнти:

  • для тіста
  • 2 ст.л. борошна
  • 50 г вершкового масла
  • 20 г тертого пармезану
  • 3 ст.л. молока
  • сіль
  • для начинки
  • 450 г гарбуза
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 100 г сиру фета
  • сіль, перець, прованські трави

Приготування:

Холодне вершкове масло нарізати дрібними кубиками, змішати з борошном, сіллю, та пармезаном. У суміш поступово влити молоко. Замісити гладке, еластичне тісто, обгорнути харчовою плівкою та покласти в холодильник на 30 хвилин. Гарбуз почистити і нарізати на шматочки не товстіші за 1 см. Викласти на деко, скропити оливковою олією, додати спеції і запікати 15 хвилин. Дати охолонути. Тісто розкачати в коло, діаметром приблизно 25 см. Відступивши від краю кілька сантиметрів, викласти гарбуз, зверху розкришити фету. Краї тіста загорнути всередину. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 30-40 хвилин.

Гарбуз, який ви ще не куштували: добірка незвичайних рецептів 3

Смузі з гарбуза

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 1 банан
  • 150 мл йогурта
  • 1 ст. л. меду
  • 5 г ванільного цукру

Приготування: Почистьте та поріжте кубиком 500 г гарбуза. Відварить його протягом 15-20 хвилин до мʼякості. Додайте до блендера відварений гарбуз, 1 банан, 150 мл йогурту, 1 ст. л. меду та 5 г ванільного цукру. Перебийте масу до однорідного стану. Готово!

Гарбуз, який ви ще не куштували: добірка незвичайних рецептів 4

Джерела: klopotenko.com, life.pravda.com.ua

 

Читайте нас у Facebook

Image
Завжди оперативні новини Коломиї. Підпишись 👇
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити