"Коло крафту" - крамниця несподіваних пивних смаків

Віталій та Вікторія познайомилися і закохалася завдяки пиву, коли в одному з чатів обговорювали, де в Коломиї є щось смачне і оригінальне. Поговорили про пиво, пішли на пиво, а сьогодні займаються ним професійно. Інформатор відвідав крамницю крафтового пива "Коло крафту" і розпитав, що тут може здивувати, як сьогодні ведеться малому бізнесу в Коломиї та чи є у нашому місті попит на відповідальне й естетичне споживання цього давнього напою.

"Коло крафту" - крамниця несподіваних пивних смаків

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів несподіваних пивних смаків 1

 

Щось мені підказує, що для того, аби відкрити свою пивну крамницю, треба бути пивоманом...

Так і є (сміються - ред).

Віталій: Ми обоє завжди любили пиво, але останніми роками підсіли саме на крафтове. А оскільки в Коломиї вибір такого пива невеликий, то ми наважилась відкрити спеціалізовану крамницю. Їздили по різних містах України, шукали найкраще.

Вікторія: Обрали те, що нам подобається, те, чого нам не вистачало у рідному місті.

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 1

В Коломиї є така проблема: ніби закладів багато, але все одноманітне...

Віталій: Це так. А до того ж немає культури пива. У нас переважно люблять багато і дешевого. Відтак цінують не смак, а вартість і кількість. А ми за відповідальне споживання пива й більше орієнтуємось на смаки, різноманіття. Саме тому у нас унікальні сорти пива: не тільки класичні світлі та темні, але й фруктові овочеві, з прянощами, рисові... У кожного свій особливий смак. Гіркі, кислі, з огірками, гарбузом, з томатами чи вишнею, із грушами, чорносливом, яблуками, полуницями, обліпихою, аджикою врешті-решт. 

Так, тут бачу багато несподіваних смаків. Пригадую, коли вперше спробувала ваше пиво, то видала щось типу: "Ого, це ще що?". Аж мурахи по шкірі пішли...

Віталій: Так, ми саме такої реакції й очікуємо, коли воно дивує, коли це процес пізнання нового смаку і навіть нових емоцій. В нас є клієнти, які одразу так і кажуть: дайте мені щось спробувати нове. Тобто це такий тривалий гастрономічний експеримент. 

Вікторія: Бо крафтове пиво - це не про алкоголь, а про естетичну  насолоду. 

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 2

Розумію, що розпочинати бізнес в умовах війни - це щось на межі романтизму й альтруїзму. Як воно сьогодні вам ведеться?

Вікторія: Ми трохи вагалися, але подумали: коли ж починати, якщо не зараз? Ми ж не знаємо, коли війна закінчиться. І розуміємо що життя не може стояти на довгій паузі, тому вирішили не відкладати.  

У Коломиї чимало крамниць пропонують живе пиво. Чому у вас немає живого пива?

Віталій: Бо сам термін "живе пиво" - це привид з 90-х і добре розіграна маркетингова компанія, аби виправдати виробництво пива у нестерильних умовах.

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів несподіваних пивних смаків 4

 

Вікторія: Саме тому це пиво придатне 2-3 дні, натомість пиво, зварене і розлите у стерильних умовах, може мати термін придатності рік, а то і декілька років.

Чи буває безалкогольне пиво смачним?

Аби приготувати якісне безалкогольне ароматне пиво, треба мати складнішу апаратуру і навіть більше коштів. Це непрості технологічні процеси. У нас є декілька позицій безалкогольного пива, яке не відрізниш на смак від пива з алкоголем. Це пиво від броварень Red Cat, Varvar, Гонір.

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 3

Розкажіть, звідки ваше пиво?

Усе пиво українське. У "Коло крафту" є пиво на розлив або ж в тарі.

Загалом наш український крафт - це історія культури пива, особливостей пивоваріння, ціла країна смаків. Є пиво із Закарпатської області, Миколаєва, Київщини, Львова, Дніпра, Івано-Франківська, Харкова, Одеси. Це:

  • Rebrew - місто Бровари, Київська обл
  • ШО - місто Миколаїв
  • Underwood - місто Київ
  • Varvar - Київ
  • Ципа - село Кваси Закарпатська обл
  • Гонір - Івано-Франківськ
  • Дідько - варилися в Києві, після початку повномасштабного вторгнення переїхали в Нідерланди
  • MOVA - місто Дніпро
  • Правда - Львів
  • Red cat - Харків
  • Volta - Київ
  • Mad Brewlads - місто Вовчанськ, Харківська обл
  • Muza - Львів
  • Hoppy Hog - Одеса
  • Ten Men - Вовчанськ, після повномасштабного вторгнення почали варитися на броварні Ципи в селі Кваси

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 4

Чую різні міста, але нема в цьому списку напоїв з Донецької, Луганської, Запорізької областей. Це через війну?

Віталій: У нас є пиво Varvar, яке до 14-го року варили у Донецьку, а потім  броварня релокувалася в столицю. А, до прикладу, броварня з Києва "Дідько", які починали пивоваріння в каструлях і розвинулася до справді професійного рівня, тепер через повномасштабне вторгнення виїхала в Нідерланди, а сьогодні також варять пиво на броварні "Ципа" на Закарпатті. Ну і вовчанська броварня Mad Brewlads також змушена була релокуватися з Харківщини, сьогодні вони також варять пиво на Ципі.

Скільки у вас загалом десь видів пива 

Вікторія: Наразі є 140 видів пива і ще 10 видів безалкогольних напоїв.

Ви усе перепробували?

Майже все обоє (сміються, - ред).

У "Коло крафту" вважають головними саме цю культуру споживання, пошуки нових відчуттів, смаків і вражень. А тому запрошують до своєї крамниці: місто Коломия, вул. Валова, 36 (на розі з вул. Шухевича).

Сторінка в Instagram "Коло крафту" - ТУТ

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 2

 

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 4

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 6

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 7

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 8

"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів пивних смаків 9"Коло крафту" - крамниця для колекціонерів несподіваних пивних смаків 11___________________________________________________

РЕКЛАМУ НА САЙТІ ІНФОРМАТОР МОЖНА ЗАМОВИТИ ТУТ:

Адреса редакції: м. Коломия, вул. Січових Стрільців, 23

Телефон для зв’язку: +380 96 545 8237

 

Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити