Поширення нового шкідника, який призводить до втрати врожаю, можливе на Прикарпатті. Йдеться про картопляну міль. Це метелик, що завдає значної шкоди посівам і врожаю картоплі, томатів, баклажанів та інших культур родини пасльонових.
Про це попереджає Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, передає Інформатор.
Картопляна міль (Phthorimaea operculella Zeller) – шкідник, який походить із Південної Америки, але нині поширений у багатьох країнах світу. В Україні вона виявлена переважно в південних та східних областях, проте існує високий ризик її подальшого поширення, зазначають в Держпродспоживслужбі.
Характеристика картопляної молі така:
• Метелик дрібний, з вузькими сіро-бурими крилами, розмах крил – 10-12 мм.
• Яйця відкладає на нижньому боці листків, стеблах або бульбах картоплі, а також на плодах та листі інших пасльонових.
• Гусениці білуваті або рожевуваті, завдовжки до 12 мм.
• Розвиток відбувається як у полі, так і у сховищах.
• За рік у теплих регіонах можливий розвиток 4–5 поколінь.

Її шкода в тому, що гусінь живиться всередині листків, стебел і бульб, утворюючи ходи, заповнені екскрементами. Це призводить до:
• зниження врожайності;
• псування бульб під час зберігання;
• поширення гнилей та втрати товарної якості продукції.
Картопляна міль небезпечна тим, що продовжує розмножуватися і в картоплесховищах, тому втрати врожаю можуть досягати 80% за відсутності заходів контролю.

Ознаками ураження є:
• Звивисті зміни в листках і стеблах.
• Отвори на поверхні бульб та внутрішні ходи.
• Наявність темних грудочок екскрементів у ходах.
• Дрібні метелики, що злітають при доторканні до рослин або тари з бульбами.
Щодо заходів боротьби, то в Держпродспоживслужбі розповідають про:
1. У полі
• Використання здорового насіннєвого матеріалу.
• Дотримання сівозміни, розміщення ділянок картоплі подалі від посівів інших пасльонових культур.
• Знищення рослинних решток після збирання врожаю.
• Глибока зяблева оранка для знищення зимуючих стадій шкідника.
• Обробка дозволеними інсектицидами в період масового льоту метеликів та відродження гусені – із дотриманням регламентів застосування засобів захисту рослин.
2. Під час зберігання
• Закладання лише здорових, неушкоджених бульб.
• Зберігання за температури не вище +5 °C.
• Регулярний контроль стану картоплі та видалення пошкоджених бульб.

"Пам’ятайте: картопляна міль – небезпечний карантинний організм, який може призвести до значних економічних втрат. Лише своєчасне виявлення та злагоджені дії допоможуть запобігти її поширенню в Україні", - наголошують в Держпродспоживслужбі.
