На носі - неділенька, а отже час подбати про частування, аби і душі і пузу було добре. Яблука на коломийському базарі вартують близько 15 грн за кілограм. Тож чом би не потішити себе простим у приготуванні та легким для гаманця яблучним пляцком.
Інформатор ділиться рецептом пані Стефи.
Ґаздині цей пляцок називають по різному: крухий, тертий, кучерявий...але як його не назви - смак залишається однаково добрим.
"Цей рецепт не має якогось єдиного усталеного перепису, зазвичай усе залежить від смаку яблук. Якщо яблука такі добрі як “шара ранета”, то їх ідеальність можна підкреслити родзинками і горішками. Ну і цинамоном, звісна річ. Якщо яблукам бракує смаку, то під них можна насмарувати якусь густу конфітуру – аґрусову чи чорну порічку. Головне тут – це тісто. Класичне крухе, з цедрою і ванількою", - радить авторка.
Інгредієнти для тіста:
Приготування:
Тісто можна робити автоматизовано. Борошно з маслом перетерти в “кутері” (чаша з довгими ножами), на пульсуючому режимі.
Жовтки з цукром і ароматизаторами – в міксері на більших обертах, до піни.
Потім додати борошняно-масляну крихту до жовтків і іншою лопаткою замісити тісто. Якщо не замішується – додайте ложку сметани.
Поки тісто крушіє в холодильнику готуємо начинку.
Яблука потерти і скропити цитриновим соком. Додати родзинки і цинамон, вимішати.
Коли тісто вистигне – збираємо пляцок:
Смачного!
Ніка Кричовська