Квашена капуста — надзвичайно цінний продукт. Користь має як сама квашена капуста, так і її розсіл. Молочна кислота, яка є у квашеній капусті відновлює мікрофлору. Також вона має багато клітковини, якою харчуються корисні бактерії міклофлори. Капуста є потужним джерелом вітаміну С та антиоксидантів, які беруть активну участь у підтримці імунної системи.
Як зберегти корисні властивості квашеної капусти розповідає Інформатор Коломия з посиланням на Інформатор Калуш.
Секретами ідеального зимового зберігання поділилася Христина Васусь, мешканка села Рахиня Долинської громади.
“Найважливіше — це дотримуватися стабільної температури, яка має бути в межах від 0 °C до +4 °C. Мама і бабуся завжди мене вчили і наголошували, що різкі перепади температури є небажаними і якщо температура впаде нижче нуля, розсіл може замерзнути, а в теплі капуста почне швидко перекисати і втрачати свій смак та користь”, — розповідає пані Христина.
Також продукт має бути повністю покритий розсолом, аби не було доступу повітря і утворенню цвілі та окисненню. Зберігати господиня радить у темному місці, бо світло, на її думку, прискорює окисні процеси і руйнує вітаміни.
Для невеликих обсягів капусти найзручнішими та найнадійнішими є скляні банки або емальовані каструлі, але тут є суттєве застереження: на емалі не повинно бути жодних подряпин.
“Раніше коли нас вдома проживало багато людей, то для великих запасів ми брали дерев’яні бочки, а для короткочасного зберігання якісну тару з харчового пластику. Категорично не можна застосовувати посуд з алюмінію чи чавуну, оскільки ці метали вступають у небажану реакцію з кислим середовищем“, — деталізує жінка.
Якщо ж капуста та розсіл стають слизистими, а запах набуває неприємного характеру — таку капусту категорично не рекомендується вживати.