На Святу вечерю господині традиційно готують 12 пісних страв. Святковий стіл різниться, залежно від традицій місцевості або родини.
Інформатор підготував декілька порад щодо підготовки святкового столу.
Кутя
Саме з куті заведено розпочинати трапезу 6 січня та різдвяне застілля наступного дня. Після Святвечора кутю залишають на ніч на столі — щоб душі померлих предків теж покуштували.
Інгредієнти:
- зерна пшениці – 1 склянка;
- мак – 100 грамів;
- ядра волоських горіхів – 100 грамів;
- мед – 1 – 3 столові ложки.
Рецепт:
- Підготувати пшеницю. Якщо зерна не очищені, пшеницю слід замочити у воді. Далі, щоб їх очистити, необхідно покласти зерна у ступку і розтирати товкачем. У процесі краще додавати теплу воду. Після цього пшеницю слід просіяти та ретельно промити під проточною водою. Якщо ви використовуєте очищене пшоно, його слід просто залити прохолодною водою та ретельно промити.
- Далі пшеницю заливають водою і варять до повної готовності (це займає близько 3-х годин).
- Простежте, щоб зерна залишалися цілими. Воду, що залишилася, потрібно злити.
- Поки каша вариться, можна зайнятися маком. Його слід варити протягом 5-10 хвилин, а потім за допомогою обробної дошки та качалки розім’яти до необхідної консистенції.
- Горіхи подрібнити.
- Поєднати зварену пшеницю, мак, мед. Дати куті настоятися в теплому місці 20 – 30 хвилин.
- Прикрасити страву можна не лише горіхами, а й сухофруктами, ягодами, цукатами.
- Не забувайте, що класична кутя не передбачає цукру. Щоб каша вийшла солодкою, використовуйте мед.
УЗВАР
Без узвару не обходиться жодне Різдво. І якщо кутя – господиня різдвяної трапези, то узвар – господар. Раніше компот із сухофруктів був найпоширенішим напоєм в Україні.
Інгредієнти:
- сушені яблука, груші – 200 грамів;
- родзинки, чорнослив – 100 грамів;
- мед;
- вода.
Рецепт:
- Перед тим як варити узвар, підготуйте сухофрукти. Для цього їх потрібно промити теплою водою і залити на 10 хвилин холодною водою.
- Налийте в каструлю 5 літрів води, покладіть груші та яблука. Варити на повільному вогні 15 хвилин.
- Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 години, щоб настоявся.
- Потім додайте в узвар чорнослив і родзинки, варіть ще 10-15 хвилин.
- Узвар потрібно процідити, додати мед і подавати узвар до охолодженого столу.
ВІНЕГРЕТ
Він дешевий та простий у приготуванні. Але головна його заслуга – повний набір мінеральних речовин та вітамінів, необхідних людині.
Інгредієнти:
- буряк варений – 1 штука;
- морква варена – 1 – 2 штуки;
- картопля – 4 – 5 штук;
- солоний огірок – 3 штуки;
- капуста квашена – 100 грамів;
- цибуля зелена – 50 грамів;
- рослинна олія – 4 – 5 столових ложок;
- горошок зелений консервований – 4 столові ложки.
Рецепт:
- Картоплю та моркву відварити до готовності. Цибулю дрібно нарізати.
- Огірки нарізати кубиками. Якщо капуста сильно солона, її промити, дрібно нашаткувати.
- Моркву порізати кубиками. Буряк нарізати кубиками.
- Картоплю нарізати кубиками.
- Усі інгредієнти змішати в одному посуді.
- Заправити олією.
ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ГРИБАМИ
Тісто для вареників краще готувати з пшеничного борошна грубого помелу, оскільки воно багате на вітаміни В і Е і краще засвоюється організмом, ніж борошно вищого сорту. Начинка для вареників – картопля, зварена в мундирі. Саме в неочищеній картоплі під шкіркою зберігаються корисні речовини, зокрема калій, який ми зазвичай при очищенні сирої картоплі зрізаємо.
Інгредієнти:
- борошно – 1 кілограм;
- яйця – 2 штуки;
- вода – 0,5 літра;
- картопля – 500 грамів;
- печериці – 500 грамів;
- цибуля ріпчаста – 2 головки;
- вершкове масло – 50 грамів;
- рослинна олія – 10 мл;
- сіль, мелений перець, інші спеції до свого смаку.
Рецепт:
- Почніть готувати вареники з грибами та картоплею із замісу тіста. У великій мисці або на робочій поверхні просійте борошно, сформуйте гірку, зробіть поглиблення в центрі.
- Розбийте 2 яйця, відокремте білки від жовтків, додайте в борошно лише жовтки.
- Влийте розтоплене вершкове масло та воду.
- Поступово замішуйте тісто, починаючи з центру. У вас має вийти туга маса.
- Оберніть тісто харчовою плівкою, заберіть у холодильник на пів години.
- Приступайте до начинки: очистити й поставити варити картоплю, промити і нарізати гриби, очистити і дрібно нарізати цибулю.
- Розігрійте в сковороді ложку олії, обсмажте цибулю до прозорості. Додайте гриби, обсмажуйте, доки не випарується волога.
- Коли картопля звариться, ретельно злийте воду і розімніть її в пюре. Змішайте з готовими грибами з цибулею, додайте петрушку, посоліть, поперчіть.
- Тісто треба розкотити до товщини 1 – 2 мм, наріжте на кола рівного діаметра (зручно робити це склянкою або чашкою).
- У центр кожного кола покладіть начинку (приблизно по 1 чайній ложці).
Защіпніть краї звичайним способом або «косицею», по черзі загинаючи край у різні боки і притискаючи його. - Відварюйте вареники у киплячій підсоленій воді. Готовність тесту досягається через 4 хвилини після закипання. Подавайте гарячими.
ФАСОЛЬ
До цієї страви можна додавати й інші овочі. Так вона буде кориснішою і смачнішою.
Інгредієнти:
- Квасоля – 0,5 кілограмів;
- Цибуля – 2 штуки;
- Морква – 2 штуки;
- Зелень;
- Томатна паста – 50 грамів;
- Сіль;
- Чорний мелений перець;
- Цукор;
- Лавровий лист.
Рецепт:
- Квасолю промити та замочити на ніч у холодній воді.
- Ще раз промити, залити водою та варити 2-2,5 години майже до готовності. Посолити.
- Цибулю порізати, обсмажити до золотистості.
- Моркву натерти, додати до цибулі, обсмажити.
- Овочі залити водою, тушкувати 15-20 хвилин.
- З’єднати тушковані овочі та квасолю. Тушкувати ще 20-30 хвилин. Готова квасоля може частково полопатись. Вона обов’язково повинна бути м’якою при розкушуванні.
- Додати томатну пасту, цукор, мелений чорний перець, лавровий лист та посічену зелень.
- Подавати тушковану квасолю з овочами можна як у гарячому, так і холодному вигляді.
ГОЛУБЦІ З ГРИБАМИ ТА ОВОЧАМИ
Оскільки 6 січня – останній день посту, то голубці заведено готувати не з м’ясом, а з грибами та овочами.
Інгредієнти:
- капустяні листи – 12 – 13 штук;
- маленька морква – 1 штука;
- рис, відварений до напівготовності – 1/2 склянки;
- свіжі печериці або інші гриби – 300 грамів;
- томатна паста – 100 грамів;
- часник;
- склянка води.
Рецепт:
- Капустяне листя підготуйте для фарширування будь-яким зручним для вас способом.
- Рис проварити близько 5 – 7 хвилин до середньої готовності.
- Очищену цибулину та моркву натріть на середній тертці.
- Гриби дрібно наріжте.
- У пательні на олії просмажте гриби, цибулю та моркву.
- Змішайте рис зі смаженими продуктами.
- Фарш приправте сіллю з перцем і перемішайте.
- Начинку помістіть на капустяний лист і заверніть конвертом.
- Щільно складіть голубці в широку жароміцну форму в один ряд.
- Борошно просмажте на олії. Додайте томатну пасту і влийте 500 мл води. Додайте сіль, перець та прокип’ятіть соус 3 хвилини.
- Полийте голубці приготованим соусом, розкладіть зверху лавровий лист та перець горошком.
- Відправте запікати блюдо в нагріту до 200 градусів духовку на 40 – 50 хвилин.
КАРП, тушкований з цибулею
Оскільки піст перед Різдвом не суворий, то 6 січня можна побалувати себе стравами з риби. Це можуть бути різні рибні запіканки, тушкована риба, запечена в духовці з овочами, заливне з риби.
Інгредієнти:
- риба – 1 штука;
- картоплини – 6 – 7 штук;
- часник;
- морква – 2 – 3 штуки;
- цибуля – 2 штуки
- сіль;
- майонез;
- лавровий лист;
- банку різаних печериць;
- соняшникова олія;
- сир – 150 грамів;
- кріп та петрушка.
Рецепт:
- У очищеного та випотрошеного коропа відрубати голову, розрізати його вздовж хребта на дві частини, нарізати порціями, посолити, посипати меленим гірким перцем, запанувати у борошні та обсмажити на олії.
- Цибулю злегка обсмажити на олії. Половину його покласти в сотейник або каструлю, додавши лавровий лист, запашний та гіркий перець, оцет та цукор.
- На ці продукти укласти смажену рибу, зверху посипати залишками смаженої цибулі, залити бульйоном, приготованим із голови, кісток та плавників коропа, та гасити до готовності.
- Карпа подати зі смаженою на олії картоплею, полити соком, у якому він гасився, посипати зеленню.
СОЛЯНКА
З перших страв на Святвечір готують або капустняк, або солянку зі свіжою капустою. Пропонуємо спробувати другий варіант.
Інгредієнти:
- білокачанна капуста – 3 кілограми;
- гриби – 3 кілограми;
- морква – 1 кілограм;
- цибуля – 1 кілограм;
- свіжі помідори – 500 грамів;
- томатна паста;
- сіль;
- цукор;
- рослинна олія;
- оцет.
Рецепт:
- Підготуйте гриби, наріжте, відваріть до готовності, вийміть шумівкою та остудіть.
- Помідори на 3 хвилини опустіть в окріп, перекладіть їх у холодну воду, зніміть шкірку. Наріжте невеликими шматками довільної форми.
- Півкільцями наріжте цибулини.
- Зніміть з качана велике листя, видаліть качан, нашаткуйте капусту.
- Розігрійте в казані масло, покладете в нього капусту, цибулю, помідори. Гасіть 50 хвилин.
- Посоліть, всипте цукор, додайте гриби, влийте оцет, перемішайте і тушкуйте ще 20 хвилин.
- Розкладіть по банкам. Якщо томати, на ваш смак, не надто кислі, на дно кожної банки можна влити трохи столового (9%-го) оцту – чайну ложку на літрову банку.
- Закатавши, переверніть банки. Після остигання заберіть солянку на зимове зберігання.
РУЛЕТ ІЗ СВІЖОЇ КАПУСТИ
У дні Посту, коли віруючі люди не можуть собі дозволити різні кулінарні вишукування, головне – правильно збалансувати раціон харчування, щоб не позбавляти свій організм необхідних йому мікроелементів та вітамінів.
Інгредієнти:
- білокачанна капуста свіжа – 1 кілограмів;
- рослинна олія – 2 столові ложки;
- печериці свіжі – 300 – 400 грамів;
- гречана крупа – 1 склянка;
- цибуля ріпчаста – 2 – 3 штуки;
- сіль, перець, зелень.
Рецепт:
- Обшпарений качан капусти розбирають на окреме листя, зрізають ножем потовщені прожилки і укладають на рушник у вигляді смужки так, щоб кожен лист покривав частину сусіднього листа.
- На листя кладуть начинку з гречаної каші, згортають їх рулетом, укладаючи на лист, змащений олією, і запікають у духовці.
Начинка: варять в’язку гречану кашу; охолоджують; додають варені рубані та підсмажені з цибулею гриби, сіль, перець, все перемішують. - Під час подачі до столу розрізають на порційні шматки і посипають зеленню.
ГРИБИ
Грибочки підійдуть до столу як доповнення до гарніру. Не варто сильно морочитися щодо рецепту, смачно буде все одно.
Інгредієнти:
- Печериці;
- Сіль;
- Борошно;
- Олія соняшникова (для смаження).
Рецепт:
- Печериці нарізати, посолити.
- Обваляти нарізані печериці в борошні і смажити їх на олії.
- Подавати смажені гриби зі сметанним соусом.
ПАМПУШКИ
Відмінною закускою стануть пампушки. М’які та свіжі, вони стануть доповненням до будь-якої страви.
Інгредієнти:
- Вода – 1 склянка;
- Цукор – 1 ложка;
- Олія соняшникова – 3 ложки;
- Сіль;
- Дріжджі – 1 пакет;
- Ванільний цукор;
- Борошно пшеничне – 3 склянки.
Рецепт:
- У мисці змішати воду, олію, цукор, сіль, дріжджі, борошно. Замісити тісто спочатку ложкою, а потім рукою. Тісто має бути м’яке, еластичне, не щільне, але й не текти.
- Змастити форму олією.
- Зробити кульки розміром із дрібне яблучко.
- Укласти у форму.
- Дати постояти у теплі 5 хвилин.
- Поставити у гарячу духовку.
- Випікати до готовності.
- Дістати, розламати та насолоджуватися. Можна на 1-2 хвилини накрити чистим, трохи вологим рушником.
СОЛІННЯ
Швидше за все, у вашій коморі знайдеться пара баночок огірків від бабусі. Однак ми про всяк випадок розповімо, як їх готувати.
Інгредієнти:
- Огірки – 2 кілограми;
- Горілка – 100 грамів;
- Вода – 1.5 ложки;
- Поварена сіль – 2 ложки;
- Цукор – 3 ложки;
- Лавровий лист – 3 штуки;
- Корінь хрону – 10 грамів;
- Кріп;
- Запашний перець;
- Перець гострий стручковий.
Рецепт:
- Для розсолу розчиніть у сирій холодній воді сіль та цукор.
- Вимийте банки.
- Добайте всі спеції та трави, викладіть огірки. І залийте розсолом не догори. Зверху влийте горілку.
- Банки накрити нещільно кришками та прибрати на 4 дні у темне місце при кімнатній температурі.
- Як тільки в банках з’явиться піна, її треба буде прибирати.
- Після вилити розсіл в емальовану каструлю та кип’ятити 5 хвилин.
- Простерилізувати кришки. Залити огірки киплячим розсолом, закатати, перевернути дном догори, укутати до остигання.
Платон Бережний