Коломия До сайту

Рецепти 12 страв на Святвечір: як підготуватися до вечері

На Святу вечерю господині традиційно готують 12 пісних страв. Святковий стіл різниться, залежно від традицій місцевості або родини.

Інформатор підготував декілька порад щодо підготовки святкового столу.

Кутя

Саме з куті заведено розпочинати трапезу 6 січня та різдвяне застілля наступного дня. Після Святвечора кутю залишають на ніч на столі — щоб душі померлих предків теж покуштували.

Інгредієнти:

Рецепт:

УЗВАР

Без узвару не обходиться жодне Різдво. І якщо кутя – господиня різдвяної трапези, то узвар – господар. Раніше компот із сухофруктів був найпоширенішим напоєм в Україні.

Інгредієнти:

Рецепт:

ВІНЕГРЕТ

Він дешевий та простий у приготуванні. Але головна його заслуга – повний набір мінеральних речовин та вітамінів, необхідних людині.

Інгредієнти:

Рецепт:

ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ГРИБАМИ

Тісто для вареників краще готувати з пшеничного борошна грубого помелу, оскільки воно багате на вітаміни В і Е і краще засвоюється організмом, ніж борошно вищого сорту. Начинка для вареників – картопля, зварена в мундирі. Саме в неочищеній картоплі під шкіркою зберігаються корисні речовини, зокрема калій, який ми зазвичай при очищенні сирої картоплі зрізаємо.

Інгредієнти:

Рецепт:

ФАСОЛЬ

До цієї страви можна додавати й інші овочі. Так вона буде кориснішою і смачнішою.

Інгредієнти:

Рецепт:

ГОЛУБЦІ З ГРИБАМИ ТА ОВОЧАМИ

Оскільки 6 січня – останній день посту, то голубці заведено готувати не з м’ясом, а з грибами та овочами.

Інгредієнти:

Рецепт:

КАРП, тушкований з цибулею

Оскільки піст перед Різдвом не суворий, то 6 січня можна побалувати себе стравами з риби. Це можуть бути різні рибні запіканки, тушкована риба, запечена в духовці з овочами, заливне з риби.

Інгредієнти:

Рецепт:

СОЛЯНКА

З перших страв на Святвечір готують або капустняк, або солянку зі свіжою капустою. Пропонуємо спробувати другий варіант.

Інгредієнти:

Рецепт:

РУЛЕТ ІЗ СВІЖОЇ КАПУСТИ

У дні Посту, коли віруючі люди не можуть собі дозволити різні кулінарні вишукування, головне – правильно збалансувати раціон харчування, щоб не позбавляти свій організм необхідних йому мікроелементів та вітамінів.

Інгредієнти:

Рецепт:

ГРИБИ

Грибочки підійдуть до столу як доповнення до гарніру. Не варто сильно морочитися щодо рецепту, смачно буде все одно.

Інгредієнти:

Рецепт:

ПАМПУШКИ

Відмінною закускою стануть пампушки. М’які та свіжі, вони стануть доповненням до будь-якої страви.

Інгредієнти:

Рецепт:

СОЛІННЯ

Швидше за все, у вашій коморі знайдеться пара баночок огірків від бабусі. Однак ми про всяк випадок розповімо, як їх готувати.

Інгредієнти:

Рецепт:

Платон Бережний