Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Доступні ліки” в Івано-Франківській області: де та як отримати медикаменти

За програмою “Доступні ліки” українці можуть отримати безоплатно чи з невеликою доплатою препарати для лікування хронічних захворювань. Для цього потрібно звернутися до лікаря за електронним рецептом, вибрати аптеку та одержати препарати там. 

В Івано-Франківській області 439 аптек беруть участь у програмі реімбурсації  “Доступні ліки”, з них 84 розташовані у невеликих містечках та селах. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на МОЗ.

Які захворювання покриває програма

  • серцево-судинні хвороби;
  • діабет 2 типу;
  • профілактика інфарктів та інсультів;
  • бронхіальна астма;
  • розлади психіки та поведінки;
  • епілепсія;
  • нецукровий діабет;
  • інсулінозалежний діабет (1 тип).

Куди звертатися

Інсуліни, необхідні людям, які хворіють на інсулінозалежний діабет, увійшли у програму реімбурсації з 1 жовтня 2021 року. У програму включено 76 препаратів інсуліну та їх аналоги швидкої, середньої, тривалої дії та комбіновані. З них 47 — повністю безоплатні. Усього в Івано-Франківській області 389 аптек відпускають інсуліни. Для того, щоб отримати необхідні ліки, пацієнт має звернутися до свого сімейного лікаря або іншого лікаря, який випише необхідний електронний рецепт.

Пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом ІІ типу електронний рецепт на “Доступні ліки” виписує сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким укладена декларація. Так само і з “Доступними ліками” для профілактики інсультів та інфарктів.

Пацієнтам із нецукровим та інсулінозалежним діабетом електронний рецепт на десмопресин або інсулін може виписати ендокринолог або сімейний лікар. Але лікар, з яким укладена декларація, зможе виписати рецепт тільки після того, як ендокринолог створив план лікування для пацієнта, де вніс усі необхідні призначення на ліки.

Пацієнтам із розладами психіки та поведінки електронний рецепт виписує виключно психіатр.

Пацієнтам із епілепсією електронний рецепт на ліки виписує невролог чи психіатр.

Як знайти аптеку

Знайти аптеку допоможе “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”. Виберіть область та населений пункт; карта покаже перелік аптек, де можна отримати ліки. Також можна шукати аптеку з наліпкою “Доступні ліки”. А у випадку, якщо пацієнтові потрібен інсулін — “Інсулін+”.

Пацієнт може звернутися до обраної аптеки з е-рецептом. Щоб отримати ліки, необхідно назвати фармацевту номер електронного рецепта. Переконатись, що необхідні ліки є у потрібній кількості. Назвати код підтвердження та отримати потрібні ліки безоплатно або з невеликою доплатою.

Якщо в аптеці немає саме того лікарського засобу, який бажає отримати пацієнт, він не називає код підтвердження рецепта, і має змогу звернутися до іншої аптеки \ замовити той лікарський засіб у цій аптеці.

Якщо у пацієнта немає телефону, лікар випише електронний рецепт та роздрукує його.

Платон Бережний

Нагору