Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На порятунок – мить: як надати першу медичну допомогу при епілептичному нападі або судомах

Люди без медичної освіти часто панікують та не знають як діяти до приїзду “швидкої” допомоги у ситуаціях, коли бачать напади епілепсії або судом.

Інформатор поспілкувався з інструктором з надання першої домедичної допомоги із MedCorp Олексієм Турчаком.

Важливо одразу зрозуміти, що напад епілепсії та напад судом – це різні речі.

Епілепсія – це діагноз, який ставить невропатолог. Це порушення нейронних (нервових) імпульсів мозку, яке призводить до судом. Але напад судом може відбутись не тільки через епілепсію. До нападу судом може призвести: удар по голові, дія алкоголю або наркотиків, ліків, набряк мозку, навіть переляк або спалах світла.

Напад судом – це скорочення всіх м’язів організму на фоні втрати свідомості. Тобто скорочуються абсолютно всі м’язи організму і всі вони знаходяться в тонусі. Судоми буває двох видів: клонічні (коли людину трусить) та тонічні (коли людина стає як “дошка”, вирівнюється ніби “по стійці струнко”).

Язик – це також м’яз, найпотужніший в організмі,  тому під час нападу судом він ніколи “не западе”. Це один з головних міфів, що треба дістати язик, щоб він “не запав”. Під час нападу судом язик “НЕ ЗАПАДАЄ” — він знаходиться в тонусі.  Те, що кричать “він синіє і не дихає” – так, він не дихає, але не тому, що язик “запав”, а тому що дихальна мускулатура – це також м’язи і вони також знаходяться у спазмі. Тобто нічого страшного тут не буде, людина прийде до тями і затихає.

Все, що слід робити під час нападу судом – це:

  • відкинути від людини усі небезпечні предмети, якими вона може поранитись;
  • під голову підкласти кофту⁄куртку – щось таке, щоб людина собі не розбила голову;
  • далі голову слід зафіксувати – бажано затиснути голову колінами, а руками тримати людину за плечі;
  • чекати поки закінчився напад судом (“при цьому відганяючи всіх з ложкою, хто намагається відкрити рот і дістати язик”, – жартує Олексій) .

Напад не триває більше 5 хвилин, зазвичай. Можуть бути повторні напади, може бути один за іншим, але, як правило, це не більше 5 хвилин.

Коли напад закінчиться, то у людини може “запасти” язик. Вона вже не знаходиться без свідомості, але м’язи не у тонусі. В такому випадку не потрібно робити нічого надважкого: коли закінчився напад, людина розслабилася, слід просто повернути її голову на бік або саму людину повернути, щоб перевести в стабільне бокове положення.

Підсумуємо: під час нападу слід тримати людину, щоб вона не поранилася, а після нападу – перевести її в стабільне бокове положення або просто повернути голову набік.

Ні в якому разі не можна діставати язик, відкривати рот, тому що це наноситься додаткові травми людині: ламаються зуби, рвуться губи, щелепа може зламатись.

“І коли дістають язик (як нам заповідала радянська медицина) – його тримати важко, тому, зазвичай, його приколюють булавкою до губи або до верхнього одягу і це, взагалі, ще більше травми, бо коли може трапитись повторний напад судом, то в людини змикається щелепа і вона може відкусити язик. Тому ні в якому разі цього не можна робити,” – каже інструктор.

До слова, згадану англійську шпильку можна було легко знайти в аптечці за радянських часів. Звідси й переконання, що вона має якесь медичне призначення. Насправді ж ця шпилька слугувала простим індикатором того, в якому стані знаходиться вміст аптечки.

Більше корисних статей про надання домедичної допомоги ви зможете знайти на Інформатор Дніпро за таким тегом. Більш того ми повідомляли, що у Коломиї пройшли навчання з цивільного захисту, де надавали інформацію про домедичну допомогу.

 Ольга Пукавчук

Нагору