Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як правильно викликати швидку допомогу

Коли життя людини опиняється під загрозою, ми намагаємося згадати всі правила надання першої допомоги потерпілому. Але часом, у паніці забуваємо про найпростіші нюанси, такі як правильний виклик швидкої допомоги.

У паніці важко описати всю ситуацію та чітко пояснити диспетчеру швидкої, що саме сталося. Інформатор розповість, як правильно викликати швидку допомогу, посилаючись на інструктора надання першої допомоги волонтерської організації MedCorp Олексія Турчака.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИКЛИКАТИ ШВИДКУ

Відразу нагадаємо, що швидку допомогу ми викликаємо за номером “103”. Якщо ви надаєте допомогу постраждалим, то краще попросити людину з натовпу, щоб вона викликала швидку. Конкретизуйте людину за елементом одягу, наприклад, «дівчина в синій кофті, викличте, будь ласка, швидку» — і людина відразу зрозуміє, що звертаються саме до неї. Якщо ж подзвонили на “103” нікому — слід перемикнути виклик на гучний зв’язок і самому викликати бригаду, допомагаючи постраждалим. Нижче ми опишемо перелік інформації, яку потрібно повідомити диспетчеру:

  • Місце. Ми повинні повідомити чітке місце, куди слід приїхати бригаді. Також важливо вказати уточнення, на кшталт під’їзду, коду домофону, з якого боку заїзд тощо.
  • Що саме сталося. Потрібно чітко описати ситуацію (ДТП, падіння з висоти, зупинка серця, інсульт тощо) щоб диспетчер прийняв правильне рішення та надіслав потрібну бригаду.
  • Кількість постраждалих. На одного постраждалого приїжджає одна бригада швидкої. Тому диспетчеру потрібно повідомити точну кількість постраждалих. Якщо у нас з’явився ще один потерпілий — треба передзвонити та повідомити про це, вказавши насамкінець підсумкову кількість людей, яким потрібна допомога.
  • Характер травм. Потрібно повідомити, які травми має кожен потерпілий.
  • Характеристики постраждалих. Тут потрібно вказати стать та вік. Також важливо повідомити, якщо серед постраждалих є дитина чи вагітна жінка.
  • Чи надаємо допомогу. Важливо повідомити, що ви на місці надаєте допомогу. Диспетчер може консультувати вас телефоном та до приїзду бригади розповідати, як діяти.
  • Контакти. Потрібно повідомити контакти і характеристики того, хто зустрічатиме бригаду швидкої, щоб медики в натовпі змогли орієнтуватися на цю людину.

МІФ І ПРАВДА

Міф: достатньо викликати швидку, вона приїде та допоможе всім постраждалим.

Правда: більшість постраждалих із серйозними травмами (критичною кровотечею, зупинкою серця) помирають ще до приїзду бригади швидкої, як би швидко вони не приїхали. Тому шанси вижити у постраждалого зростають, якщо йому починають надавати допомогу до приїзду бригади.

Міф: швидка одразу ж кладе потерпілого із зупинкою серця в машину і буде реанімуватиме його по дорозі.

Правда: проводити серцево-легеневу реанімацію в машині, що їде, вкрай складно. Медики спочатку мають стабілізувати стан потерпілого, і лише після цього везти його до лікарні.

Раніше ми розказували, як надати першу медичну допомогу при епілептичному нападі або судомах.

Платон Бережний

Нагору