Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

МОЗ нагадує, що антибіотики з квітня продаватимуть лише за е-рецептом

У квітні антибіотики, які зареєстровані в Україні, відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Заборону.

У квітні 2022 року в Україні запрацюють нові правила відпуску медичних препаратів. Згідно з нововведеннями, антибіотики будуть продаватися лише за електронними рецептами. Таке рішення Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) ухвалило для боротьби з антибіотикорезистентністю, а також для кращого контролю обігу через системи електронних рецептів.

Відпуск антибіотиків за рецептом: нові правила
З 1 квітня 2022 року в Україні набудуть чинності нові правила відпуску антибіотиків. За словами першого заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Комаріди, їх можна буде отримати виключно за електронним рецептом. Також він зазначив, що до кінця 2022 року МОЗ планує розширити цю практику на усі рецептурні препарати.

«Ми повністю йдемо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації “Доступні ліки”… Ми хочемо встановити дієві механізми контролю за відпуском власне рецептурних лікарських засобів і починаємо, звісно, з антибіотиків для боротьби з антибіотикорезистентністю», — заявив Комаріда.

Що таке антибіотикорезистентність та чим загрожує
Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до одного або кількох видів антибіотиків. Вона виникає тоді, коли мікроби видозмінюють свої гени під дією ліків і вчаться їм протистояти. Це призводить до того, що антибіотики втрачають ефективність, а інфекційні захворювання не піддаються лікуванню.

Особливо активно резистентність бактерій розвивається у випадках, коли люди безвідповідально та неконтрольовано приймають антибактеріальні препарати, чим серйозно шкодять пецінці й іншим внутрішнім органам. Також дуже часто мікроби набувають стійкості, коли людина занадто рано завершує курс лікування антибіотиками. Внаслідок цього шкідливі мікроорганізми виживають, запам’ятовують дію препарату і продовжують розмножуватися в організмі.

Антибіотикорезистентність є дуже небезпечною як для окремих людей, так і для всієї системи охорони здоров’я, оскільки:

– інфекцію, спровоковану резистентними бактеріями дуже важко вилікувати, а іноді взагалі неможливо;
– стійкі бактерії знижують ефективність антибактеріальних препаратів, а без них може бути важко вилікувати навіть звичайну інфекцію;
– бактерії здатні передавати стійкість до антибіотиків іншим мікробам, внаслідок чого інфіковані люди стають переносниками інфекції;
– через зростання рівня використання антибіотиків у тваринництві, стійкі бактерії можуть поширюватися серед людей навіть через м’ясо, яке ми їмо;
– на ринку насправді не так багато антибіотиків, а створювати нових коштує дуже дорого й іноді буває не рентабельно для виробників.

Для боротьби з антибіотикорезистентністю Кабінет міністрів України ще у 2019 році затвердив відповідний план дій, який передбачає посилення контролю за рецептурним відпуском антибіотиків, обмеження використання антибіотиків у розведенні тварин і птахів, а також впровадження системи епідеміологічного нагляду за резистентністю бактерій.

 

Нагору