Інформатор Коломия

ВЛАДА

Коломиянам: як не нарватися на неприємнощі. Правила воєнного етикету

Зважаючи на воєнний стан, контроль в населених пунктах подужчав. Поліція патрулює вулиці, а військові пантрують стратегічні місця. Як поводитися, коли вас зупинили правоохоронці та як перетинати блокпости – у матеріалі.

Розповідає Інформатор.

Раніше ми писали про те, як поводитися цивільним під час воєнного стану. Сьогодні з актуалізованою інформацією в ефір радіо “Сяйва” вийшов голова Коломийської РДА Любомир Глушков. В його зверненні до містян йшлося про:

  • умови воєнного стану для цивільних.

Глушков закликав коломиян не виходити на вулиці під час комендантської години. Поводитися дисципліновано та відповідально. “Караульний у військовий час має право використовувати зброю на ураження”.

  • волонтерські центри.

“Цивільні повинні координувати свою діяльність згідно волонтерських центрів. Забезпечуйте лише те, що вкрай необхідно. Не потрібно накопичувати речі, в котрих зникла потреба”.

  • блокпости.

“Наразі громада облаштувала 3 блокпости в Городенківському районі та 1 у Снятині. Функціонування ще 2 блокпостів наразі обговорюється”.

  • координацію роботи в громадах.

“У кожній теробороні визначена особа, котра координуватиме роботу в громадах. Особи, які є на обліку у військоматах і знаходяться в резерві, мають нагоду стати дружинниками громадських формувань. Їх повноваження включатимуть патрулювання вулиць, сіл, селищ, міст”.

Нагадуємо, при проходженні блокпоста потрібно:

  1. Зменшити швидкість автомобіля;
  2. Завчасно приготувати документи;
  3. Вимкнути фари;
  4. Увімкнути аварійне світло та світло в салоні автомобіля;
  5. Чітко відповідати на запитання військових;
  6. Бути готовим на вимогу відкрити багажник та оглянути салон автомобіля;
  7. Після огляду та дозволу продовжити рух плавно, набираючи швидкість.

До того ж правоохоронці можуть вас зупинити будь-де: у центрі міста, біля магазину, неподалік дому тощо. Завжди носіть з собою документ, що посвідчує особу. Звісно він може бути й у “Дії”. Але зважайте на можливі проблеми з інтернетом. Тож найкраще – мати при собі паспорт.

Друзі, будьмо обачними та ввічливими. Вірмо в те, що невдовзі мир і світло прийдуть на кожну з українських вулиць.

 

Ніка Кричовська

Нагору