Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Любі гості: як зберегти лад і особисті кордони, коли в домі нові люди

За два тижні війни у Коломийській громаді знайшли прихисток 3 000 переселенців. І це тільки ті, хто офіційно зареєструвався. Багато нових людей, діалогів, знайомств. Бажання допомогти і залишатися в спільноті – це дуже характерна особливість цього часу. Але вдома нам так важливо почуватися у свої зручні мушлі. Це – наче повернення до мирного життя. Як зберегти комфорт вдома, коли до вас на невідомий термін, рятуючись від війни, з’їхалися рідні, близькі, а часом і незнайомці.

Інформатор ділиться порадами психологічної підтримки.

Є п’ять важливих правил, які роблять життя комфортним у будинку-рукавичці.

Турбота.

Намагайтеся полегшити життя інших людей. Турбота про інших, думки про інших — про дітей, літніх людей, слабших — забирають зайву тривогу, роздратування, роблять нас більш організованими та дієвими. Коли кожен намагається зробити щось для тих, хто поряд, — це унеможливлює конфлікти та непорозуміння.

Режим життя

Намагайтеся розробити режим, який би влаштовував кожного. Добре, коли всі живуть за спільним узгодженим розкладом в унісон одне з одним.

Особистий простір

Важливо, щоб кожен мешканець мав свій власний, хоч і невеликий, особистий простір: окрему кімнату, окреме ліжко, окремий куточок. Це місце, де за необхідності можна побути на умовній самоті, коли є відчуття «не чую, не бачу, не розмовляю». У цей момент людину треба залишити в спокої.

Робіть те, що вмієте найкраще

Коли кожен пропонує співмешканцям свої послуги, вміння й здібності, робить те, в чому він найкращий. Хтось готує їсти, хтось робить необхідні закупівлі, хтось прибирає, хтось доглядає і розважає дітей.

Пробачайте одне одному недоліки

Всі ми недосконалі, в кожного є недоліки. Пробачаємо їх, дивимося на них крізь пальці, не помічаємо, не критикуємо. Не чуємо і не бачимо слабкостей та негативних рис. Натомість помічаємо все хороше, що є в людей поряд, підкреслюємо це хороше і хвалимо одне одного.

Розповіла психологиня Ірина Тичина

Нагору