Інформатор Коломия

ВЛАДА

На хлопський розум про мобілізацію від ЗСУ. Кого відправлять на передову?

Сьогодні відбувся брифінг-роз’яснення про мобілізацію в умовах воєнного стану. Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач дав відповіді на поширені запитання щодо мобілізації.

Підготував Інформатор.

КОГО МОБІЛІЗУЮТЬ ПЕРШОЧЕРГОВО

Комплектування військових частин проходило завдяки резервістам першої черги, а також резервістам, які уклали контракт на проходження служби. Такі категорії громадян були направлені безпосередньо до військових частин. Вони не потребували додаткової військової підготовки і їх відразу можна було залучати до виконання завдань щодо оборони держави. Решта категорій громадян також залучаються до мобілізації. Громадяни, які раніше проходили службу і мають досвід  на певних посадах також можуть бути направлені безпосередньо до військових частин. Особи, що раніше не проходили службу, але підлягають мобілізації, в обов’язковому порядку направляються до навчальних центрів ЗСУ і тільки після того направляються до військових бойових частин, – зазначає Горбач.

МОБІЛІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

У зв’язку з активними бойовими діями сотні тисяч громадян були змушені покинути свої домівки. Такі особи повинні стати на військовий облік за місцем фактичного перебування. Після цього, як і решта громадян, ВПО можуть бути залучені до мобілізації.

ЩОДО РОЗПОДІЛУ ПО РЕГІОНАХ

Розподіл військовозобов’язаних для призову по регіонах законодавством України не передбачений. Усе це визначається мобілізаційними планами. Військовослужбовці можуть бути направлені до тих регіонів, де це необхідно.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ЗІ СКАРГАМИ ЩОДО МОБІЛІЗАЦІЇ

З цією метою створена гаряча лінія Міністерства Оборони України. ТелефонИ:

  • 0800 500 410
  • 0800 500 442
  • 044 454 44 99

Усі необхідні контакти можна знайти на сторінці або на сайті Міністерства Оборони України.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ СТРОКОВИКАМИ

На період мобілізації не проводиться призов на строкову військову службу, а також звільнення з неї. Військовослужбовці строковики, зазвичай, проходили службу в частинах забезпечення в тилових районах бойових військових частин. У зоні ООС вони не залишалися. Тому й зараз їх туди спеціально ніхто не відправляє. Але можуть скластися обставини, коли і на уже вчорашній мирній території будуть бойові дії. І військовослужбовці на рівні зі всіма будуть залучені до оборони цих військових частин.

ЩОДО РЕЗЕРВІСТІВ

Значна частина (майже 100%) резервістів, що перебували на обліку, вже відбули до своїх військових частин і сьогодні виконують завдання з оборони. Тому наразі ми проводимо мобілізацію військовозобов’язаних, які не входили до резервістів першої черги, – додає Горбач.

ЧИ МОЖЛИВА ПРОЦЕДУРА ПЕРЕХОДУ З ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ДО ЗСУ

Відповідно до закону України “Про основи національного спротиву” сили територіальної оборони є окремою групою Збройних сил України. Тому переміщення між видами Збройних сил України відбувається внаслідок рішень відповідних керівників.

ЩОДО ЖІНОК-ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

У воєнний час жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані у військові частини на службу. Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках вони можуть бути мобілізовані за дефіцитними спеціальностями: медики, зв’язкові, експерти обчислювальної техніки та радіоелектроніки. Однак, слід завважити, що насьогодні жодна жінка не була мобілізована без її згоди, – підсумував Роман Горбач.

 

Ніка Кричовська

 

Нагору