Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Усиновлення під час воєнних дій: що варто знати

У соцмережах масово поширюють інформацію про діток, яких привезли у Ворохту із територій активних бойових дій. Малята, начебто, потребують усиновлення, бо їх батьків вбито загарбниками. Інформатор довідався, що такі заклики є фейковими.

Експертка з прав дітей Людмила Волинець пояснює, що під час війни не можливо усиновити дитину.

Волинець зазначає, що усиновлення в Україні здійснюється за нормами закону.

Про дітей

“Для того, щоб дитину можна було усиновити, у неї має бути пакет документів про те, що дитя не має батьків. Не чутка про те, що батьків немає, а документи про такі обставини. Крім того, дитина протягом двох місяців після народження не може бути усиновленою. Тому заклики до усиновлення таких дітей, у більшості випадків, не відповідають дійсності”, – роз’яснює Людмила Семенівна.

Вона нагадає, що у тих дітей, у яких дійсно загинули батьки і цей факт підтверджено документально, є родичі, які опікуються ними.

Для дорослих

Експертка додає, що говорити про готовність усиновити дитину можна лише за умови, якщо вже зібрано пакет обов’язкових документів. Також дорослі мають бути визнані державними органами кандидатом в усиновителі. У іншому випадку питання усиновлення є неправовим.

Зважаючи на умови в Україні, для підготовки пакету документів для усиновлення знадобиться три місяці.

Для іноземців

Іноземці, які заявляють про готовність вже сьогодні-завтра усиновити, мають підготувати відповідно до законів своєї країни пакет документів, який свідчить про їх спроможність виховувати і утримувати дитину. За інших умов, іноземна держава не дозволить усиновити дитину з України. Громадяни інших країн мають здійснювати усиновлення українських дітей лише за законами України.

Також, іноземці не можуть усиновити дитину, яка менше року очікує на усиновлення і дитину віком молодше п’яти років.

Волинець наполягає на здійсненні цієї надзвичайно важливої дію щодо дитини з чітким дотриманням закону. Це важливо для того, щоб уникнути потрапляння дітей у небезпеку.

“Не може батько або мати, що воюють сьогодні, повернувшись з фронту, шукати свою дитину, яку хай і найкращим людям захотілося усиновити з порушенням закону”, – пише Людмила.

Експертка вважає, що активність у поширенні фейкових повідомлень про усиновлення нагадує прояви гібридної війни і створення підстав, щоб завтра нашу державу вороги звинуватили у всіх гріхах щодо дітей.

Ольга Пукавчук

Нагору